För studenter 14–18 år

FAQ

Här presenteras vanliga frågor och svar om STS High School.

Om du har andra frågor eller behöver mer information kan du kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!

  • Vilka betyg krävs?

    Betygskraven kan variera mellan olika destinationer. Våra studenter måste ha minst E i alla ämnen under de senaste tre åren (eller under de år de fått betyg). Om du har F i något ämne kontaktar du oss så gör vi en individuell bedömning. Kontakta oss om du har fler frågor så hjälper vi dig vidare.

  • Kan STS hjälpa mig när jag ansöker om jag har några allergier eller tidigare sjukdomar?

    Självklart gör vi vårt yttersta för att så många som möjligt ska få uppleva ett High School-år utomlands. Alla är unika och vi gör en individuell utvärdering av dina möjligheter även om du har allergier eller tidigare sjukdomar. Vid allergier är det enklare att hitta optimala lösningar med High School Select där du har större valmöjlighet och kan vara mer flexibel.

  • Kan jag utöva någon sport under mitt high school-år?

    Självklart kan du göra det! Vilka sporter som finns tillgängligt varierar från skola till skola. Passa på att testa något helt nytt som din skola erbjuder, det kommer definitivt berika din upplevelse. För att garantera att du kan fortsätta med en specifik sport erbjuder vi STS High School Select, då har du ännu större möjlighet att inrikta dig då du själv väljer vilken skola du vill gå på och det finns många skolor med sportprofilering. Har du ett starkt intresse bör du verkligen ta chansen. 

  • Kan jag ta min examen utomlands?

    Alla skolor har sina egna regler och föreskrifter. På vissa skolor kan utbytesstudenterna delta i examinationen och på en del skolor kan du få en utskrift av dina kurser och betyg. Här får du helt enkelt höra med din specifika skola vad som gäller. Vi rekommenderar att du väljer High School Select om du vill kunna påverka vilka ämnen du läser och öka chanserna för att du får ta high school-examen. Med High School Select får du också möjligheten att välja både vart du vill plugga och om du vill att skolan ska ha en speciell sport eller aktivitet att ta del av.

  • Vilken sorts skola kommer jag att gå på?

    I de flesta länder går du på en kommunal skola. I vårt program High School Select erbjuds privatskolor som ett alternativ. Skillnaden mellan kommunala skolor och privatskolor varierar mellan olika länder. Berätta för oss vilket land du är intresserad av så hjälper vi dig!

  • Kan jag tenta av vissa kurser när jag kommer hem?

    Ofta blir våra studenter riktigt duktiga i engelska och i matte, och det kan finnas möjlighet att tenta av dessa ämnen när man är hemma igen. Kontakta din svenska skola här hemma för att se över om detta är möjligt. Vi hjälper dig självklart med eventuella frågor, kontakta oss!

  • Kan jag välja var jag ska bo under året?

    Ja, i de flesta av våra länder kan du ange att du vill bli placerad i en viss stat, region eller stad i din ansökan. En extra avgift tillkommer om du får den önskade placeringen. Om placeringen är viktig för dig är vårt High School Select-program ett bra alternativ där du är garanterad en plats i den region eller stad du önskar. 

    Luta dig tillbaka och låt tankarna vandra. Vart vill du åka? Berätta för oss så hjälper vi dig med att få din dröm att gå i uppfyllelse!

  • Kan jag ordna en värdfamilj på egen hand?

    I det flesta fall går det bra. Berätta för oss om du själv vill ordna med din värdfamilj så hjälper vi dig gärna och ger dig all information du behöver. Dock så kommer din egen värdfamilj att behöva genomgå samma kontroller som vi genomför för våra värdfamiljer, även om du anordnar den själv.

  • När får jag reda på vilken värdfamilj jag får?

    Det beror på vilket land du åker till och när du ansökt till programmet. Ju tidigare vi tar emot din ansökan, desto snabbare kan vi börja processen att hitta en passande värdfamilj åt dig. De flesta av våra utbytesstudenter som åker i början av hösten får sina platser i juni-augusti, ibland tidigare. Dock är det inte ovanligt att du får reda på vem som är din värdfamilj fören bara någon vecka innan du åker, så bli inte orolig om du inte vet vilken värdfamilj du har även om det bara är några veckor kvar tills du åker. Våra kollegor i de olika länderna lägger stor vikt vid att försöka matcha ihop dig med en så passande värdfamilj som möjligt för att ge dig bästa möjliga förutsättningar i ditt utbyte.

  • Vad händer när jag har blivit antagen?

    Grattis, du har kommit in på programmet! När du har betalt registreringsavgiften får du en inloggning till vår webbplats, där du kompletterar din ansökan. Vi hjälper dig genom alla steg som följer och innan du vet ordet av är du på väg mot ditt livs äventyr! Kika här för att få ett smakprov på allt spännande som ett high school-år innehåller.

  • Finns det någon STS-representant på plats?

    Absolut! Vi har områdesrepresentanter som arbetar för oss på plats. Han eller hon väljer noggrant ut värdfamiljer, har kontakt med skolor och stöttar dig och ger råd under ditt utbytesår.

  • Kan jag resa runt i landet?

    Självklart! Din områdesrepresentant och skolan anordnar ofta populära resor under terminen som du kan följa med på. Om du t.ex. är i USA på ditt utbytesår kan du använda den extra månaden som ingår i ditt visum för att resa runt.

  • Hur matchas studenten och familjen?

    I din ansökan kommer du att skriva ett personligt brev, där du berättar om dig själv och vem du är. Detta gör även alla våra värdfamiljer. Baserat på de här presentationerna gör våra områdesrepresentanter sitt bästa för att hitta en familj som passar just din profil. Lägg ner lite extra tid på ditt personliga brev så ökar chanserna för att du ska få en familj som passar dig perfekt!

    Vi lägger stor vikt vid urvalet av värdfamiljer. När vi tagit emot en familjs ansökan intervjuar vi dem, gör hembesök och samlar in referenser. Många av våra värdfamiljer har stor erfarenhet och är vana vid att ta emot utbytesstudenter i sina hem. Det de alla har gemensamt är ett genuint intresse för ungdomar och kulturellt utbyte – precis som du!

  • Hur ser ansökningsprocessen ut?

    Det är enkelt att ansöka till STS High School-program och vi är med dig hela vägen. Här kan du läsa mer om hur det går till.

  • När måste jag ansöka?

    Antalet platser är begränsat så ansök direkt för att säkra din plats. Ju tidigare du ansöker desto snabbare kan vi söka upp och matcha dig med en bra och passande värdfamilj och skola. Vår rekommendation är att ansöka i god tid, gärna ett år innan du åker för att vara garanterad en plats. Men givetvis går det bra att ansöka närmare inpå också, dock inte senare än slutet av april. En sen ansökan kan också innebära en extra avgift.

  • Jag är redo att ansöka – hur gör jag nu?

    Det enklaste sättet att ansöka är att gå till sidan för din favoritdestination och klicka på knappen ansök. Därefter får du mer information om hur du bokar en personlig intervju med oss. Ansökan är inte bindande, utan du fattar ditt slutgiltiga beslut när du har blivit preliminärt antagen. Undrar du över något mer? Lugn, kontakta STS så svarar vi på alla dina frågor.

  • Kan det tillkomma extra kostnader i samband med min ansökan för ett utbytesår?

    Det tillkommer en del kostnader utöver programavgiften som du som kund ansvarar för. Försäkring, visumkostnader, hälsoundersökning, eventuella valutatillägg samt kostnader för eventuell skoluniform, skollunch, skolbuss, klubbavgifter, valfria resor under utbytesåret, fickpengar och personliga utgifter. Avgift för sen ansökan till ett utbytesår kan också medföra extra kostnader. Hör av dig till oss om du vill veta mer så kan vi berätta vad som gäller just för den destinationen som du är intresserad av.

  • Kan jag tillgodoräkna mig mitt år utomlands när jag kommer hem igen?

    Om du kan tillgodoräkna dig ditt år som utbytesstudent eller inte beror på vart du åker och vilket land du vanligtvis bor i. Det innebär att vissa kan fortsätta sina gymnasieår som vanligt i samma klass som de lämnade när de kommer hem, och andra behöver börja där de slutade innan de åkte i väg på ett utbytesår. Kontakta oss eller prata med din skola för att höra vad som gäller för just dig.

  • Måste jag ha ett pass för att åka på high school utbyte?

    Ja du måste ha ett giltigt pass för att kunna åka på ett utbyte för high school oavsett om du åker 3 månader eller 10 månader. När du reser till USA måste du ha ett biometriskt pass (dvs med ett datachip). Passet måste också vara giltigt minst 6 månader efter att du kommit hem igen. Om ditt pass går ut innan dess bör du boka tid för att få ett nytt pass så snart som möjligt. Se också till att passet inte är skadat på något sätt, eller har saknade sidor. Reparationer med tejp och lim är inte heller till någon nytta – då måste du ha ett nytt pass.

  • Behöver jag ansöka om visum till mitt utbytesår?

    Det är obligatoriskt för alla som reser till USA under Visa Waiver-programmet att registrera sin resa på internet (ESTA) senast 72 timmar före avgång. Vi skickar visuminformation till våra amerikanska studenter när det är dags att göra ESTA. Kostnaden för visum står du för själv.

    Om du ska till Kanada på studieresa måste du ansöka om ETA innan avresa. Det görs online och vi skickar information till dig när det är dags. Kostnaden står du för själv.

  • Vad ska jag packa inför mitt utbytesår?

    Tänk på att inte packa för mycket. Du kommer att vilja köpa kläder och andra saker när du är på plats. Men några saker är ändå bra att ta med sig.

    • Telefon och eventuell kamera
    • Laptop och laddare.
    • Adapter om ditt värdland inte har samma eluttag som ditt hemland.
    • Mediciner.
    • Hygienartiklar för den första tiden
    • Har du glasögon? Tag gärna med ett extra par!
    • Kläder att börja med. Ska du ha uniform på skolan eller har de andra typer av klädkoder du behöver anpassa dig till?
    • Fråga gärna din värdfamilj om tips!
  • Vad är ett Welcome Camp?

    För att du ska få den perfekta introduktionen, startar själva utbytet på nästan alla destinationer med STS Welcome Camp, som ingår i programavgiften. Alla våra Welcome camps äger rum i en välkänd större stad och pågår i några dagar. Vilken stad det blir för just dig beror på var du ska göra ditt utbytesår och staden där vi har vårt Welcome camp kan variera från år till år.

    På vårt Welcome camp kommer du att träffa andra studenter som också är på väg till sitt livs äventyr. Ni alla deltar i intressanta workshoppar och aktiviteter om olika ämnen som kan vara till hjälp för dig under ditt utbyte: hur du hanterar hemlängtan, att anpassa sig till ett nytt hem, vad du ska göra om du behöver hjälp eller stöd med mera.

    Läs mer om Welcome Camp under respektive destination

  • Hur reser jag till min destination?

    STS bokar dina biljetter så det är inget du själv behöver tänka på. Viktigt är bara att du meddelar oss om du önskar åka tåg eller flyga till din destination.

    Eftersom alla våra studenter utgår från sin egen bostadsort när resan påbörjas reser de flesta studenter själva och det finns inga STS-ledare med på din resa till värdlandet. Vid byte av tåg eller flyg på större destinationer kan det finnas fler studenter på samma resa, så använd gärna din gula STS-ryggsäck som du får av oss under resan så är det lätt att hitta varandra om ni hamnar på samma resa längs vägen.  

    När du kommer fram till ditt värdland möter vi eller din värdfamilj dig på tågperrongen eller på flygplatsen där ni tillsammans åker till din värdfamilj.

  • Måste jag vara försäkrad under mitt utbytesår?

    Ja det måste du. Vi rekommenderar att du tecknar en försäkring hos DR-Walter som är specialiserade på denna typ av resor och försäkringar. Du kan också använda dig av din egen försäkring, men då måste den först godkännas av skolan och ibland även mottagarlandet som du ska till.

    Läs mer under Bokning och betalning

  • Hur mycket fickpengar bör jag ha?

    Vi rekommenderar att du har minst USD 400 / EUR 400 per månad till fickpengar. Var beredd på att det I början av din vistelse kan gå på mer än så då inköp av böcker, busskort, telefonkort med mera kan behövas.

    Kom ihåg att aldrig låna pengar av din värdfamilj eller dina vänner.

  • Vad förväntas av mig som utbytesstudent?

    Som utbytesstudent kommer du att mötas av många nya intryck och upplevelser. En del saker kommer du att uppleva annorlunda och en del saker kommer du att uppleva att det är som hemma. I dessa situationer är det viktigt att du har ett öppet sinne och respekterar att du nu möter en helt annan kultur där det finns andra som sätter regler i stället för dina föräldrar.

    Du måste hålla dig till våra regler. Reglerna finns till för din säkerhet, och följer du inte reglerna måste du åka hem oavsett hur lång eller kort tid du har kvar på ditt utbytesår. Ingen återbetalning sker om du behöver åka hem för att du brutit mot reglerna.

    Du får tillexempel inte dricka alkohol, ta droger, tatuera dig eller pierca dig under tiden du är borta. Du får inte heller köra bil eller moped/motorcykel eller ta ett arbete som ger dig lön – men engagera dig gärna genom att arbeta som volontär inom ett område du brinner för.

    Hos din värdfamilj förväntas du hjälpa till med vardagssysslor, men också att du är med och äter middag och umgås med familjen och åker med på deras aktiviteter. Värdfamiljen har ansvaret för dig under hela din vistelse och det är viktigt att du lyssnar på vad de har att säga. Med en öppen dialog kommer ni att komma överens om vad som gäller för just dig. Ett tips är att redan första dagen när du anländer fråga din värdfamilj om vilka förväntningar de har på dig.

  • Får mina föräldrar komma och hälsa på under mitt utbytesår?

    Ja, dina föräldrar får gärna komma och hälsa på dig och din värdfamilj under ditt utbytesår, men det får ske först i slutet av din resa. Dock kan dina föräldrar inte räkna med att få bo hos värdfamiljen utan måste anordna med eget boende under sin vistelse.

  • Behöver jag boka mina flygbiljetter själv?

    Nej, när du åker på utbytesår med STS bokar vi alla dina resor. När resan sedan närmar sig får du alla biljetter av oss. Din resa hem bokar vi först när hemresan närmar sig.

  • Vad kan jag förvänta mig av min värdfamilj?

    Alla värdfamiljer ser olika ut. Vissa har barn, andra inte. Vissa är troende, andra inte. Men en sak har de gemensamt. De vill att det här ska bli det bästa året i ditt liv!

    Värdfamiljen har ansvaret för dig under hela din vistelse, så det är de som sätter reglerna som när du ska vara hemma och hur vad du förväntas hjälpa till med i hemmet. De ska stå för mat och uppehälle. Andra kostnader som hygienartiklar, busskort, fritidsaktiviteter, resor, kläder med mera står du för själv.

  • Hur gammal måste jag vara för att åka på ett utbytesår?

    Oftast måste du vara mellan 14 och 18 år när du påbörjar utbytesåret. Det kan variera beroende på skolsystemet i olika länder. Du hittar mer information på sidorna för det land du är intresserad av.

    Tänk på att det kan tillkomma extra avgifter om du hunnit fylla 18 år.

  • Vad är skillnaden på High school Classic och Select?

    High School Classic är det traditionella utbytesprogrammet på high school-nivå. Det är det perfekta programmet för dig som vill få en äkta high school-upplevelse utomlands och är redo att ta till dig alla överraskningar och upplevelser det kan medföra. Baserat på din profil kommer du att paras ihop med en värdfamilj och en skola i det land du valt. Du kommer att placeras i en klass som på bästa sätt passar din ålder, dina språkkunskaper och din akademiska nivå.

    Du som väljer High School Select-programmet har utlandsvistelsen helt i dina egna händer och kan i många fall bestämma både ort och exakt vilken skola du vill gå på. Vill du exempelvis ta speciallektioner i konst, media, extra språk, idrotta eller spela ett musikinstrument så kan du hitta det du letar efter i vårt stora utbud av Select-skolor.

    Men oavsett vad du väljer kommer båda alternativen att ge dig det bästa året i ditt liv.

  • Vad ska jag tänka på när jag väljer stad för High school Select?

    Många studenter som väljer att boka sitt utbytesår genom vårt Select program vill gärna bo i en större stad. Men vår erfarenhet säger att det faktiskt är bättre att bo i en lite mindre stad eftersom det faktiskt är lättare att lära känna nya människor i en mindre stad.

  • Är jag garanterad en placering?

    Vi på STS har en placeringsgaranti. Det innebär att vi säkerställer att alla våra studenter avreser och får uppleva ett utbytesår utomlands. Om det osannolika skulle inträffa att vi inte kan finna en skola eller en värdfamilj för dig på den valda destinationen, kommer du att erbjudas en alternativ destination. Det är en stor fördel att ansöka tidigt så att vi har längre tid på oss att hitta bästa möjliga matchning mellan dig och värdfamiljen.

  • När är den bästa tiden att åka på ett utbytesår?

    Du kan åka när det passar bäst för dig! Efter 9:an för att fortsätta gymnasiet med samma klass, eller som en paus mellan första eller andra året på gymnasiet - så länge du har rätt ålder inne för landet du vill resa till.