För studenter 14–18 år

  FAQ

  Här presenteras vanliga frågor och svar om STS High School.

  Om du har andra frågor eller behöver mer information kan du kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!

  • Behöver jag vara vaccinerad för att åka på ett utbytesår?

   De flesta av våra värdländer kräver att du är vaccinerad mot Covid19. Men även om det inte finns något krav rekommenderar vi starkt att du är fullt vaccinerad i god tid före din resa. Det kan också finnas andra vaccinationer som ditt värdland kräver för att du ska få komma in i landet, så det är viktigt att kolla upp detta i god tid innan din avresa.  

   Tänk på att denna informationen kan komma att ändras om situationen med Covid-19 ändrar sig. 

  • Kan jag avbetala mitt high school-år?

   Självklart kan du göra det!

   Vi har ett samarbete med Wasa Kredit som erbjuder räntefri avbetalning på 12 eller 24 månader. Kontakta oss så berättar vi gärna mer!

  • Vilka betyg krävs?

   Betygskraven kan variera mellan olika destinationer. Våra studenter måste ha minst E i alla ämnen under de senaste tre åren (eller under de år de fått betyg). Om du har F i något ämne kontaktar du oss så gör vi en individuell bedömning. Kontakta oss om du har fler frågor så hjälper vi dig vidare.

  • Kan STS hjälpa mig när jag ansöker om jag har några allergier eller tidigare sjukdomar?

   Självklart gör vi vårt yttersta för att så många som möjligt ska få uppleva ett High School-år utomlands. Alla är unika och vi gör en individuell utvärdering av dina möjligheter även om du har allergier eller tidigare sjukdomar. Vid allergier är det enklare att hitta optimala lösningar med High School Select där du har större valmöjlighet och kan vara mer flexibel.

  • Kan jag utöva någon sport under mitt high school-år?

   Självklart kan du göra det! Vilka sporter som finns tillgängligt varierar från skola till skola. Passa på att testa något helt nytt som din skola erbjuder, det kommer definitivt berika din upplevelse. För att garantera att du kan fortsätta med en specifik sport erbjuder vi STS High School Select, då har du ännu större möjlighet att inrikta dig då du själv väljer vilken skola du vill gå på och det finns många skolor med sportprofilering. Har du ett starkt intresse bör du verkligen ta chansen. 

  • Kan jag ta min examen utomlands?

   Alla skolor har sina egna regler och föreskrifter. På vissa skolor kan utbytesstudenterna delta i examinationen och på en del skolor kan du få en utskrift av dina kurser och betyg. Här får du helt enkelt höra med din specifika skola vad som gäller. Vi rekommenderar att du väljer High School Select om du vill kunna påverka vilka ämnen du läser och öka chanserna för att du får ta high school-examen. Med High School Select får du också möjligheten att välja både vart du vill plugga och om du vill att skolan ska ha en speciell sport eller aktivitet att ta del av.

  • Vilken sorts skola kommer jag att gå på?

   I de flesta länder går du på en kommunal skola. I vårt program High School Select erbjuds privatskolor som ett alternativ. Skillnaden mellan kommunala skolor och privatskolor varierar mellan olika länder. Berätta för oss vilket land du är intresserad av så hjälper vi dig!

  • Kan jag tenta av vissa kurser när jag kommer hem?

   Ofta blir våra studenter riktigt duktiga i engelska och i matte, och det kan finnas möjlighet att tenta av dessa ämnen när man är hemma igen. Kontakta din svenska skola här hemma för att se över om detta är möjligt. Vi hjälper dig självklart med eventuella frågor, kontakta oss!

  • Kan jag välja var jag ska bo under året?

   Ja, i de flesta av våra länder kan du ange att du vill bli placerad i en viss stat, region eller stad i din ansökan. En extra avgift tillkommer om du får den önskade placeringen. Om placeringen är viktig för dig är vårt High School Select-program ett bra alternativ där du är garanterad en plats i den region eller stad du önskar. 

   Luta dig tillbaka och låt tankarna vandra. Vart vill du åka? Berätta för oss så hjälper vi dig med att få din dröm att gå i uppfyllelse!

  • Kan jag ordna en värdfamilj på egen hand?

   I de flesta fall går det bra. I USA måste vi följa vissa regler som bestäms av US Department of State. Berätta för oss om du själv vill ordna med din värdfamilj så hjälper vi dig gärna och ger dig all information du behöver. Vi ser till att hitta en lösning som passar dig!

  • När får jag reda på vilka som ska vara min värdfamilj?

   Detta beror på vilket land du ska till och när landet emottar din ansökan, men senast i september för höststart och i februari för vårstart. Ju snabbare du gör färdigt din ansökan till värdlandet, desto snabbare kommer värdlandet kunna påbörja processen att finna en passande värdfamilj till dig. Våra kollegor i de olika länderna lägger stor vikt vid att försöka matcha ihop dig med en så passande värdfamilj som möjligt för att ge dig bästa möjliga förutsättningar i ditt utbyte. Fråga oss gärna om de olika destinationerna så ger vi dig mer detaljerad information.

  • Vad händer när jag har blivit antagen?

   Grattis, du har kommit in på programmet! När du har betalt registreringsavgiften får du en inloggning till vår webbplats, där du kompletterar din ansökan. Vi hjälper dig genom alla steg som följer och innan du vet ordet av är du på väg mot ditt livs äventyr! Kika här för att få ett smakprov på allt spännande som ett high school-år innehåller.

  • Finns det någon STS-representant på plats?

   Absolut! Vi har områdesrepresentanter som arbetar för oss på plats. Han eller hon väljer noggrant ut värdfamiljer, har kontakt med skolor och stöttar dig och ger råd under ditt utbytesår.

  • Kan jag resa runt i landet?

   Självklart! Din områdesrepresentant och skolan anordnar ofta populära resor under terminen som du kan följa med på. Om du t.ex. är i USA på ditt utbytesår kan du använda den extra månaden som ingår i ditt visum för att resa runt.

  • Hur matchas studenten och familjen?

   I din ansökan kommer du att skriva ett personligt brev, där du berättar om dig själv och vem du är. Detta gör även alla våra värdfamiljer. Baserat på de här presentationerna gör våra områdesrepresentanter sitt bästa för att hitta en familj som passar just din profil. Lägg ner lite extra tid på ditt personliga brev så ökar chanserna för att du ska få en familj som passar dig perfekt!

   Vi lägger stor vikt vid urvalet av värdfamiljer. När vi tagit emot en familjs ansökan intervjuar vi dem, gör hembesök och samlar in referenser. Många av våra värdfamiljer har stor erfarenhet och är vana vid att ta emot utbytesstudenter i sina hem. Det de alla har gemensamt är ett genuint intresse för ungdomar och kulturellt utbyte – precis som du!

  • Hur ser ansökningsprocessen ut?

   Det är enkelt att ansöka till STS High School-program och vi är med dig hela vägen. Här kan du läsa mer om hur det går till.

  • När måste jag ansöka?

   Antalet platser är begränsat så ansök direkt för att säkra din plats. Ju tidigare du ansöker desto snabbare kan vi söka upp och matcha dig med en bra och passande värdfamilj och skola. Vi har olika deadlines för olika delar av världen så hör av dig till oss för mer information. Du kan såklart också komma på ett informationsmöte där STS och några tidigare High school studenter berättar allt om hur det funkar.

  • Jag är redo att ansöka – hur gör jag nu?

   Det enklaste sättet att ansöka är att gå till sidan för din favoritdestination och klicka på knappen ansök. Ansökan är inte bindande, utan du fattar ditt slutgiltiga beslut när du har blivit preliminärt antagen. Undrar du över något mer? Lugn, kontakta STS så svarar vi på alla dina frågor.