För studenter 14–18 år
Österrike välkomnar dig!

High School i Österrike

Classic
Ålder 15-18

Du måste inte åka skidor för att älska Österrike. Men om pudersnö och välskötta pister är din grej så är detta paradiset. Det finns berg och liftsystem överallt och ofta ligger de nära städerna.

High School Classic

High School Classic är det klassiska utbytesprogrammet som de flesta av våra studenter väljer. Det är det perfekta programmet för dig som vill ha en genuin High School-upplevelse och är öppen för alla de överraskningar som det innebär. Såhär fungerar det: Baserat på din profil matchar vi dig med en värdfamilj och en skola. Och det bästa av allt är att det kan vara var som helst i Österrike, från alptopparna till Donaus stränder! Om du är ute efter ett äventyr och är öppen för överraskningar under ditt High School-utbyte är detta programmet för dig.

Anmäl dig till ett infomöte

Ladda ner vår broschyr!

Läs allt om STS High School, om våra destinationer och din tid utomlands som kommer bli ditt livs äventyr! Fyll i formuläret nedan så kommer det ett mejl med vår digitala broschyr till dig.

Musik är en viktig del

Vintersport är dock inte allt. Österrike är också känt för sin musikaliska historiska, till exempel för Mozarts verksamma år i Salzburg. Musiken är fortfarande betydelsefull, inte minst i skolorna med musikinriktning. Du kommer även att märka att alla mysiga byar verkar ha egna stora orkestrar. Om du sjunger eller spelar ett instrument har du gott om möjligheter att utveckla din talang under ett utbytesår i Österrike.

Vackert precis som ett vykort

Österrike är ett av världens säkraste länder och ett populärt resmål för turister. Landet är fullt av vykortsvackra landskap och städer och byar med fantastisk arkitektur. Ta med dig skidorna eller ditt musikinstrument, eller båda, och ta chansen att bo här och uppleva allt detta!

Befolkning: Nästan 9 miljoner
Yta: 83 856 km2
Huvudstad: Wien
Språk: Tyska
Nationaldag: 26 oktober
Högsta berget: Grossglockner, 3 798 m
Landskod: +43

Skolan i Österrike

Sprechen Sie Deutsch? Talar du tyska? För att bli utbytesstudent i Österrike är det bra att ha vissa baskunskaper i tyska och det är vår rekomendation, men det är inte ett krav. Du kommer att lära dig massor bara av att bo i Österrike, men om du har studerat språket innan får du ut ännu mer av din utbildning.

Ditt år på en österrikisk skola

High school i Österrike kallas Gymnasium och du kommer att placeras i årskurs tio eller elva av tolv, beroende på din ålder och dina tidigare betyg. Under de första veckorna kommer du att studera allmänna ämnen. Efter den första tiden kommer du och din lärare bestämma vilka ämnen du bör fortsätta med under resten av ditt utbytesår. Tyska, engelska, matematik, historia, biologi, fysik och latin brukar finnas bland de obligatoriska ämnena.

Du går normalt i skolan måndag till fredag (och ibland på lördagar), men skoldagarna är relativt korta. Du äter antagligen lunch hemma med värdfamiljen efter skolan, vid tvåtiden.

Om du gillar musik eller sport

Meddela oss om du är särskilt intresserad av musik, ekonomi eller sport. Österrike har många skolor med specialinriktningar. Vi gör vårt bästa för att hitta en skola som passar dig.

Gemütlichkeit väntar!

Österrike är berömt för sin sällskapliga atmosfär, på tyska kallat Gemütlichkeit, och du kommer att bli varmt mottagen av din noggrant utvalda värdfamilj. Våra familjer bor över hela landet, så du kan bli placerad både i en större stad och i en mindre by på landet. Du kommer att tillbringa mycket tid med familjen och du får lära känna landet genom familjemedlemmarnas vardag. Mat är alltid en central del av en kultur och under din tid i Österrike kan du räkna med att smaka några traditionella rätter. Wienerschnitzel, Sachertorte och Apfelstrudel är några av våra favoriter!

Yay, we’re on TikTok!

Snabbfakta

 • Vem kan åka: 15–17,5 år vid ankomst
 • Avresemånad: augusti/februari
 • Visum: behövs inte om du bor inom EU
 • Förberedelsekurs: ja, STS Welcome Camp ingår för dig som åker på hösten
 • Skolår: september–juli
 • Skoltid per vecka: ca 30 h
 • Ämnen: obligatoriska och valbara ämnen
 • Resor i landet: St. Gilgen-Salzburg, Hallstadt, Snowboard trip eller en weekend till Wien. resorna ingår inte i priset, kostnad tillkommer. Kontakta oss för mer information.

Fritid i Österrike

Österrike är ett land med storslagen natur som erbjuder massor av utomhusaktiviteter. Exakt vad du kan göra på fritiden beror på hur stor staden eller byn du bor i är och på var den ligger. På helgerna brukar familjer ge sig ut och vandra eller åka skidor i bergen. Var beredd på att finslipa din utförsåkning. Du kanske till och med får chansen att besöka en känd skidort som St. Anton.

Om du inte vill tillbringa all din tid i backarna finns det förstås även annat att göra. Några populära aktiviteter är bordtennis, fäktning, ridning och simning. Många dagar lär du kanske bara ta en promenad eller gå på café med vänner. Landet har en fantastisk cafétradition.

Aktiviteter med skolan

Österrikes läge gör att det är perfekt för olika typer av resor. Många skolor anordnar resor för sina elever. Ta chansen och res till Frankrike, England och Alperna ihop med dina nya vänner.

Vill du sjunga eller spela ett instrument? Då har du kommit helt rätt. Musiken är viktig i Österrike, och du har goda möjligheter att gå med i en kör eller en orkester, i skolan eller utanför.

Aktiviteter med STS i Österrike

Under ditt år i Österrike anordnar vi aktiviteter och utflykter för våra utbytesstudenter. Vad sägs om en resa till St. Gilgen-Salzburg, Hallstadt, Snowboard trip eller en weekend till Wien? Din områdesrepresentant informerar dig om datum och kostnader för de olika aktiviteterna.

Welcome Camp i Europa

Ditt utbyte börjar med vårt roliga Welcome Camp i Europa! På Welcome Camp får du den bästa tänkbara starten på ditt utbyte och den är fullspäckad med sightseeing, seminarier, nya vänner och mycket skoj.

Detta ingår

 • Resa tur och retur med tåg eller flyg
 • Boende i en värdfamilj
 • Helpension i värdfamilj
 • Skolplats i en lokal high school
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland
 • STS Welcome Camp
 • Avresemöte i ditt hemland
 • Jourservice dygnet runt
 • Kostnadsfri intervju
 • Möten och material för att förbereda dig och dina föräldrar
 • STS-ryggsäck
 • STS-diplom

Priser

Hör gärna av dig om du är intresserad av ett kortare program än 5 månader, det går att lösa till de flesta destinationerna!

Längd
Period
År
Pris
10 månader
Höst
2024
Från 119 700 kr
5 månader
Vår
2025
Från 103 700 kr
5 månader
Höst
2025
Från 103 700 kr
10 månader
Höst
2025
Från 119 700 kr
3 månader
Höst
2024
Från 71 500 kr
5 månader
Höst
2024
Från 103 700 kr

Ansök

Välkommen med din ansökan till ett high school-år. Första steget i din ansökan är en kostnadsfri och icke bindande intervju tillsammans med en av våra intervjuledare. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Om dig/studenten

Vårdnadshavare