För studenter 14–18 år
USA

Utbytesår i USA – Bli utbytesstudent på High School

Classic/Select
Ålder 15-18

Drömmer du också om att åka på ett utbytesår i USA? Som high school-student i USA inser du snabbt att mycket av det du sett på film faktiskt är sant. Här får du bland annat uppleva High School spirit, cheerleaders och de ikoniska gula skolbussarna.

Ett utbytesår i USA är din chans att uppleva den amerikanska kulturen på riktigt. Som utbytesstudent i USA kommer du få massor med nya vänner och uppleva saker som du bara drömt om. Dessutom lär du dig prata flytande engelska under tiden.

Det här är möjligheternas land. Att bo i USA i ett helt år är en fantastisk upplevelse, ta chansen!

Våra utbytesprogram i USA


Classic - Vårt mest populära utbytesprogram

 • Avresemånad: juli–september eller januari.
 • Vi matchar din profil med en värdfamilj i USA.
 • Material och avresemöten för att förbereda dig och dina föräldrar.
 • Flygresa tur och retur.
 • STS Welcome Camp.
 • Placering i värdfamilj med helpension.
 • STS-ryggsäck.
 • Jourservice dygnet runt via telefon.
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland.
 • STS-diplom.

Läs mer om Classic


Select - Skräddarsytt utbytesår

 • Påverka ditt eget utbytesår genom preferenser såsom skola, stad, skolämnen, sport och mycket mer.
 • Avresemånad: juli–september eller januari
 • Vi matchar din profil med en värdfamilj utifrån dina preferenser kring plats.
 • Material och avresemöten för att förbereda dig och dina föräldrar.
 • Flygresa tur och retur.
 • STS Welcome Camp.
 • Helpension i värdfamilj.
 • STS-ryggsäck.
 • Jourservice dygnet runt via telefon.
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland.
 • STS-diplom.

Läs mer om Select

Basic - För dig som inte vill eller kan vara med på vårt Welcome camp och som vill köpa dina flygbiljetter själv. Din familj blir dessutom värdfamilj åt en annan student under tiden som du är är iväg på ditt utbytesår.

Observera att Basic inte kan kombineras med STS tillval och att endast vårt avbokningsskydd standard går att köpa till.

 • Avresemånad: juli–september eller januari
 • Vi matchar din profil med en värdfamilj i USA.
 • Placering i värdfamilj med helpension.
 • Material och avresemöten för att förbereda dig och dina föräldrar.
 • STS-ryggsäck.
 • Jourservice dygnet runt via telefon.
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland.
 • STS-diplom.

Läs mer om Basic

Anmäl dig till ett infomöte

Ladda ner vår broschyr!

Läs allt om STS High School, om våra destinationer och din tid utomlands som kommer bli ditt livs äventyr! Fyll i formuläret nedan så kommer det ett mejl med vår digitala broschyr till dig.

Hur blir man utbytesstudent i USA?

För att bli utbytesstudent i USA behöver du gå igenom följande steg:

 1. Skicka in en intresseanmälan. Intresseanmälan är inte bindande.
 2. Boka en kostnadsfri och icke bindande intervju med oss.
 3. En överenskommelse görs och anmälningsavgiften betalas. Därefter betalas utbytesåret efter en förutbestämd betalningsplan.
 4. Ansökningsprocessen börjar, och du blir preliminärt antagen.
 5. Väntetid medan vi matchar dig med rätt skola och värdfamilj.
  Slutgiltigt godkännande ges också från amerikanska skolmyndigheter.
 6. Förberedelser inför utbytesåret: Du behöver själv ordna läkarintyg, vaccinationer, skaffa visum, skriva personligt brev till din värdfamilj och få underskrifter från din nuvarande skola m.m.
 7. Nu är det dags att gå på informationsmöte där du får detaljer om allt du behöver veta inför ditt utbytesår.
 8. Dags att åka!
 9. Under din vistelse finns vi alltid tillgängliga för dig, 24/7!

Detaljerad information om ansökningsprocessen hittar du här.

Hur mycket kostar det att vara utbytesstudent i USA?

Som utbytesstudent finns det vissa kostnader som du och din familj själva behöver stå för. Det gäller bland annat kostnader för försäkring, visum, hygienartiklar, eventuella resor du vill göra, fritidsaktiviteter och fickpengar.

Hur mycket pengar som behövs per månad är individuellt för dig beroende på vad du vill göra och vilken livsstil du har. Vi rekommenderar att du har åtminstone 400 USD per månad samt en buffert på cirka 800 USD, så att du står säkert vid eventuella oväntade utgifter.

Se hela listan för kostnader som tillkommer här.

Har du rätt ålder för att gå på High School?

För att få åka som utbytesstudent på high school med STS behöver du vara mellan 15-18,5 år gammal vid tidpunkten för utbytesårets start.

De flesta utbytesstudenter placeras i high school-årskurserna Junior eller Senior. Vilken grupp du placeras i beror på ålder, betyg, kunskaper i engelska och den lokala skolans regler.

Läs mer om åldrar och årskurser i det amerikanska skolsystemet nedan.

Det amerikanska skolsystemet

Elementary school och Middle school är årskurserna för elever mellan 6-14 år, och motsvarar årskurserna 1-8. High school motsvarar årskurserna 9-12, och eleverna är generellt mellan 14-18 år gamla. High school-studenter är indelade i fyra grupper: Freshmen, Sophomores, Juniors och Seniors.

Under High school-åren väljer eleverna ofta sina egna kurser, inklusive kärnämnen och valbara ämnen. Skolterminerna i USA börjar mellan augusti och september, och avslutas i maj och juni. Oftast är skoltiden ca 37 timmar per vecka.

Att åka till USA under ett år var det bästa beslutet jag någonsin tagit. Jag upplevde otroliga saker som jag bara kunnat drömma om och fick vänner för livet. / Karin Hallgren

Att vara utbytesstudent i USA

Som utbytesstudent i USA spelar skolan en central roll. Du har stor frihet att välja ämnen. Ett par ämnen som engelska och matematik är vanligtvis obligatoriska. Utöver dessa finns massor av roliga kurser att välja på, så kallade electives.

Tillsammans med en skolkurator skapar du ett personligt schema. Amerikanska skollektioner är interaktiva och inkluderar ofta praktiska moment som experiment och workshops.

Vad kan du förvänta dig under ditt utbytesår?

I USA ägnar du dig ofta åt skolaktiviteter när de vanliga lektionerna är slut för dagen. Det kan vara allt ifrån idrott, konst eller musik till att driva skolans TV-kanal eller arrangera ett event. Du kan vara säker på att det finns något som passar dig.

Under ditt utbytesår kommer du även få uppleva magiska event som Prom Night (den årliga skolbalen) och Homecoming (återträff för gamla studenter), som du säkert sett i de flesta high school-filmer.

Vad finns det att göra i USA på fritiden?

På fritiden får du chansen att utforska din nya stad. Passa på att bowla med kompisarna, gå på en amerikansk fotbollsmatch eller varför inte göra community service? Oavsett vart i USA du är så finns massor av spännande saker att göra och upptäcka.

Vi på STS erbjuder dessutom flera olika resor för våra utbytesstudenter i USA. Vill du resa till Washington D.C. eller Disney World i Florida? Med våra resor får du möjligheten att uppleva mer av landet tillsammans med andra utbytesstudenter.

Vilka resor du kan åka på beror på vart i USA du bor.

Att bo hos värdfamilj

När du bor hos en av våra noga utvalda värdfamiljer lever du ett typiskt amerikanskt liv. De kommer göra sitt yttersta för att du ska bli som en i familjen. Du tar del av vardagens olika sysslor och de kommer att visa dig deras smultronställen. Du får även träffa deras vänner och släktingar. Kanske blir det helgmorgnar i shoppinggallerian, barbecue med grannarna eller en campingutflykt med dina värdsyskon. Oavsett vad så kommer ni ha riktigt kul tillsammans under hela ditt år.

Ta reda på mer om hur det är att bo hos en värdfamilj.

Men först, ett Welcome Camp!

Du börjar med ett Welcome Camp i New York tillsammans med STS ledare och andra utbytesstudenter. En viktig del av kursen är att lära sig mer om landets historia, politiska system och kultur. Det finns självklart även tid för sightseeing!

Welcome camp ingår för alla studenter som åker med vårt classic- eller selectprogram med start under hösten. Welcome camp ingår inte om du åker på vårterminen eller om du åker med vårt Basicprogram.

Tillval

Om du valt utbytesprogrammet “Classic” kan du få mer kontroll över ditt high school-utbyte med våra placeringsönskemål. Med tillval ökar chansen att bli placerad i din drömmiljö. Notera att avgiften för tillval endast tillkommer om du får din önskade placering.

Tillval är ej möjligt att göra om du åker med vårt Basicprogram.

Vad kostar ett utbytesår i USA?

Priset för ett utbytesår varierar beroende på vilket program du väljer, hur länge du väljer att vara iväg samt eventuella tillval. Se tabellen nedan för startpriser för vårt Classic program.

Vill du ha vårt Selectprogram, kontakta oss för mer exakta prisuppgifter då val av skola och ort avgör priset. Vill du åka med vårt Basicprogram där resa och Welcome camp inte ingår är priset 99 500 kr.

Se vad som ingår i våra priser här.

Hör gärna av dig om du är intresserad av ett kortare program än 5 månader, det går att lösa i de flesta fall.

Längd
Period
År
Pris
5 månader
Höst
2024
Från 139 500 kr
10 månader
Höst
2024
Från 149 500 kr
5 månader
Vår
2025
Från 139 500 kr
5 månader
Höst
2025
Från 139 500 kr
10 månader
Höst
2025
Från 149 500 kr

Ansök

Välkommen med din ansökan till ett high school-år. Första steget i din ansökan är en kostnadsfri och icke bindande intervju tillsammans med en av våra intervjuledare. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Om dig/studenten

Vårdnadshavare