För studenter 14–18 år
USA

High School i USA

Classic/Select
Ålder 15-18

”Det är som på film!” Så säger vi ofta när saker verkar för bra för att vara sant. Men som high school-student i USA inser du att mycket av det du sett på film och TV faktiskt är sant. Du kan få uppleva High School spirit, cheerleaders, de gula skolbussarna och amerikansk fotboll.

Ett utbytesår i USA är dessutom så mycket mer, det här är din chans att uppleva den amerikanska kulturen på riktigt. Som utbytesstudent i USA kommer att få massor med nya vänner och uppleva saker du bara drömt om och dessutom lär du dig prata flytande engelska. Det här är möjligheternas land, och att bo i USA i ett helt år är en fantastisk möjlighet för dig.

High School Classic

High School Classic är det klassiska utbytesprogrammet som de flesta av våra studenter väljer. Det är det perfekta programmet för dig som vill ha en genuin High School-upplevelse och är öppen för alla de överraskningar som det innebär. Såhär fungerar det: Baserat på din profil matchar vi dig med en värdfamilj och en skola. Och det bästa av allt är att det kan vara var som helst i USA, från Rocky Mountains till öknarna i Texas och stränderna i Kalifornien! Om du är ute efter ett äventyr och är öppen för överraskningar under ditt High School-utbyte är detta programmet för dig.

High School Select

STS High School Select är valet för dig som själv vill bestämma vilken skola och stad du vill studera i. Det är det absolut bästa alternativet för dig som vill kunna påverka dessa delar av ditt utbyte i USA. STS samarbetar med bra skolor i bland annat populära Kalifornien, i soliga Florida och bland universitetsandan i Massachusetts. Berätta vad som är viktigt för dig – vare sig det är att kunna plugga film, spela hockey eller att bo nära kusten, så hjälper vi dig att skräddarsy det bästa möjliga utbytet.

STS samarbetar med noga utvalda skolor som erbjuder högkvalitativa akademiska studier i hela landet. Var du än väljer att bo i USA kan du vara säker på att du går på en bra skola och bor hos en omhändertagande och noga utvald värdfamilj. High school i USA är en viktig och stor del av amerikanernas liv och skollivet här är som ingen annanstans. Du kommer uppleva Friday Night Football, prom och skolmusikaler som är typiska för landet, och som utbytesstudent kommer du snabbt in i gemenskapen.

Anmäl dig till ett infomöte

Ladda ner vår broschyr!

Läs allt om STS High School, om våra destinationer och din tid utomlands som kommer bli ditt livs äventyr! Fyll i formuläret nedan så kommer det ett mejl med vår digitala broschyr till dig.

USA har verkligen allt

USA är ett stort land, med sex tidszoner och 50 olika delstater. Alla delstater har sina egna seder och unika kultur. Från Alaska till Hawaii är det stor variation på allt från natur till kultur. Du kanske får uppleva äventyr i Colorado, soliga stränder i Kalifornien, rancher i Texas eller de stora sjöarna i Michigan. Oavsett var du tillbringar ditt high school-år så är det ett år av ditt liv som vidgar dina vyer och ger dig den amerikanska känslan att allt är möjligt!

Befolkning: 327 miljoner
Yta: 9,8 miljoner km2
Huvudstad: Washington D.C.
Största stad: New York (8,5 miljoner)
Antal delstater: 50
Valuta: Amerikansk dollar
Måttsystem: Brittiska/imperialenheter (inches, ounces)
Landskod: +1

Aktiviteter och high school spirit!

När du är utbytesstudent i USA spelar din skola en stor roll för dig. Det är här du kommer spendera mycket tid även efter skoltid för det är på skolan du kommer hänga med kompisarna och delta i alla roliga fritidsaktiviteter. Du kan verkligen ägna dig åt precis det som du tycker är roligast för oavsett om du gillar amerikansk fotboll, teater, musik eller konst så finns det en grupp eller förening för dig. Passa på att prova något nytt som du inte kan göra hemma. Lärare och elever är stolta över sin skola och du kommer snart att få uppleva och bli en del av den berömda ”high school spirit”.

Är du junior eller senior?

Den amerikanska skolan är indelad i 12 årskurser varav high school innefattar årskurs 9 till 12. High school-studenterna är indelade i fyra grupper: Freshmen, Sophmores, Juniors och Seniors. De flesta utbytesstudenter placeras i grupperna Junior eller Senior, vilket innebär årskurs 11 eller 12. Vilken grupp du placeras i beror på ålder, betyg, kunskaper i engelska och den lokala skolans regler.

Välj några typiskt amerikanska ämnen

Som high school-student i USA har du stor frihet att själv välja vilka ämnen du vill läsa. Ett par ämnen brukar vara obligatoriska såsom engelska, matematik och ibland även amerikansk historia. Utöver dessa har du massor av kul kurser att välja på, så kallade electives. Tillsammans med en School Counselor sätter du ihop ett schema som passar just för dig. Lektionerna i den amerikanska skolan är ofta väldigt interaktiva och har många praktiska inslag som experiment och workshops. Du kommer att lära dig mer än du någonsin kunnat drömma om under ditt high school-år i USA.

Din amerikanska värdfamilj

När du bor i en av våra noga utvalda värdfamiljer lever du ett typiskt amerikanskt liv. De kommer göra sitt yttersta för att du ska bli som en i familjen. Du tar del av vardagens olika sysslor och de kommer visa dig deras smultronställen och du får träffa deras vänner och släktingar. Kanske blir det helgmorgnar i shoppinggallerian, barbecue med grannarna eller en campingutflykt med dina värdsyskon. Oavsett kommer ni ha mycket kul tillsammans under hela ditt år.

Typiska amerikanska högtider

Amerikaner är väldigt stolta över sitt land och över sina traditioner. Oavsett om du bor en timme utanför New York, på en ranch i Texas, i en stor familj i Utah eller i en mindre i Wisconsin kommer du att vara med när något ska firas. Räkna med i att vara med om festligheterna vid Halloween (”trick or treat!”), Thanksgiving, Memorial Day (hedrar militär som stupat i krig) och andra viktiga högtider som släkt och vänner firar tillsammans.

Yay, we’re on TikTok!

Snabbfakta

 • Förberedelsekurs: ja, STS Welcome Camp ingår
 • Vem kan åka: Du som är 15–18,5 år vid ankomst
 • Avresemånad: juli–september eller januari
 • Skolår: augusti/september–maj/juni
 • Skoltid per vecka: oftast ca 37 h
 • Ämnen: några obligatoriska och många valbara ämnen
 • Visum: Behövs
 • Resor i landet: Upplev Hawaii eller New York. Kontakta oss för mer information.
Att åka till USA under ett år var det bästa beslutet jag någonsin tagit. Jag upplevde otroliga saker som jag bara kunnat drömma om och fick vänner för livet. / Karin Hallgren

Aktiviteter efter skolan

I USA ägnar du dig ofta åt skolaktiviteter när de vanliga lektionerna är slut för dagen. Det kan vara allt ifrån idrott, konst eller musik till att jobba fram nästa year book, driva skolans TV-kanal eller arrangera ett större event. Du kan vara säker på att det finns något som passar för dig. Idrott är en viktig del av high school i USA, men du måste inte nödvändigtvis utöva den själv. Det är minst lika viktigt att stötta vännerna och skolans lag från läktaren med hejaramsor och på så sätt bli en del av deras high school spirit.

Dags för prom night

Prom (den årliga skolbalen) och homecoming (återträff för gamla studenter) har de flesta hört talas om eftersom de återkommer i de flesta high school-filmer. Detta är stora event som involverar hela skolan och förberedelserna startar månader i förväg. Förväntningarna är höga och alla ser fram emot dessa klassiska evenemang.

Res med oss i USA

Du kommer självklart att tillbringa fritid i din nya stad också. Oavsett var du bor så finns det massor av spännande saker att göra. Vi vill dessutom ge dig chansen att se ännu mer av landet. Vi erbjuder flera olika resor i USA. Dina möjliga val beror på var du bor, men några populära exempel är resor till Washington D.C., Florida och Kalifornien med besök på Disneyland eller Hollywood. Ta möjligheten att upptäcka ännu mer av USA när du ändå är på ditt utbytesår.

Men först, ett Welcome Camp!

Du börjar med ett Welcome Camp i närheten av New York tillsammans med STS ledare och andra utbytesstudenter. En viktig del av kursen är att lära sig mer om landets historia, politiska system och kultur. Det finns självklart även tid för sightseeing!

Detta ingår

 • Resa tur och retur
 • Boende i en värdfamilj
 • Helpension i värdfamilj
 • Skolplats i en lokal high school
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland
 • STS Welcome Camp
 • Avresemöte i ditt hemland
 • Jourservice dygnet runt
 • Kostnadsfri intervju
 • Möten och material för att förbereda dig och dina föräldrar
 • STS-ryggsäck
 • STS-diplom

Tillval

Få mer kontroll över ditt high school-utbyte med våra placeringsönskemål. Välj din plats och öka dina chanser att göra verklighet av dina drömmar.  

Priser

Hör gärna av dig om du är intresserad av ett kortare program än 5 månader, det går att lösa till de flesta destinationerna!

Längd
Period
År
Pris
5 månader
Vår
2025
Från 139 500 kr
5 månader
Höst
2024
Från 139 500 kr
10 månader
Höst
2024
Från 149 500 kr

Ansök

Välkommen med din ansökan till ett high school-år. Första steget i din ansökan är en kostnadsfri och icke bindande intervju tillsammans med en av våra intervjuledare. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Om dig/studenten

Vårdnadshavare