För studenter 14–18 år
Varmt välkommen till Nederländerna!

High School i Nederländerna

Classic
Ålder 15-17

De flesta människor känner till tulpanplanteringarna, väderkvarnarna och det avancerade kanalsystemet (utmärkt för skridskoåkning på vintern). Vi pratar så klart om Nederländerna – ett litet men otroligt intressant land som har så mycket mer att erbjuda än dessa traditionella symboler.

High School Classic

High School Classic är det klassiska utbytesprogrammet som de flesta av våra studenter väljer. Det är det perfekta programmet för dig som vill ha en genuin High School-upplevelse och är öppen för alla de överraskningar som det innebär. Såhär fungerar det: Baserat på din profil matchar vi dig med en värdfamilj och en skola. Och det bästa av allt är att det kan vara var som helst i Nederländerna, från den vackra landsbygden till de fascinerande städerna! Om du är ute efter ett äventyr och är öppen för överraskningar under ditt High School-utbyte är detta programmet för dig.

Anmäl dig till ett infomöte

Ladda ner vår broschyr!

Läs allt om STS High School, om våra destinationer och din tid utomlands som kommer bli ditt livs äventyr! Fyll i formuläret nedan så kommer det ett mejl med vår digitala broschyr till dig.

Internationell atmosfär

Nederländerna är ett av Europas minsta länder, fast det är väldigt tätbefolkat och internationellt. Storstäder som Amsterdam, Haag och Rotterdam är både myllrande och välkända. Här är människorna mycket öppna för nya personer och dina nya vänner och värdfamilj tar emot dig med värme och passion. De kommer visa dig alla smultronställen.

Det bästa sättet att förflytta sig är på cykel. Ja, det är sant. Cykeln är faktiskt landets främsta fortskaffningsmedel. Du kommer snart att märka att nästan alla dina vänner cyklar till skolan, fritidsaktiviteter och träning.

En liten del av historien

Indonesien var en nederländsk koloni mellan 1800 och 1949. En liten del av denna historia finns kvar i form av många indonesiska restauranger. Missa inte chansen att äta ett överdådigt rijsttafel – en buffé full av goda, kryddstarka rätter.

Yta: 16 000 km2
Befolkning: 16,5 miljoner
Statsskick: Konstitutionell monarki
Huvudstad: Amsterdam
Språk: Nederländska
Nationaldag: 27 april (Kungens dag)

High school på nederländskt vis

I Nederländerna är kontakten mellan lärare och elever informell och öppen. Lärarna uppmuntrar eleverna att ställa frågor och gillar när eleverna själva söker reda på fakta och drar egna slutsatser.

Det nederländska skolsystemet

Nederländska elever väljer mellan två inriktningar när de börjar high school. De kallas VWO och HAVO och skiljer sig åt vad gäller längd och ämnesområden. De flesta utbytesstudenter placeras i programmet HAVO. Skolan startar i slutet av augusti och består av tre terminer. Den första sträcker sig från augusti fram till jul. Den andra pågår från januari till påsk och den tredje från april till juli. Mellan terminerna är det studieuppehåll.

Främst obligatoriska ämnen

Skolan i Nederländerna har vissa obligatoriska ämnen. Du kommer att läsa nederländska, engelska, ett tredje språk (franska eller tyska), matematik, ekonomi, fysik, historia, biologi, kemi och geografi. Du kommer även att ha idrott och bild.

Din nederländska värdfamilj

Nederländska familjer är oftast ganska små och brukar ha ett eller som mest två barn. Det är vanligt att båda föräldrarna arbetar, speciellt när barnen uppnått skolåldern. Eftersom både du, dina värdsyskon och värdföräldrar är ute under dagen är middagarna inte bara måltider. De är en familjeaktivitet och ett sätt att umgås.

I ditt nya hem

Nederländerna är till ytan ett litet land, så därför finns här många höga byggnader. Bli inte förvånad om ditt nya hem har mer än en våning. En vanlig fyrarumslägenhet kan ha lika många våningar.

I ett nederländskt hem hjälps alla åt med hushållssysslorna, och du också så klart. Precis som hemma förutsätts det att du håller ditt rum rent och snyggt. Om du någon gång hjälper till med middagen och lagar någon maträtt hemifrån blir familjen extra glad och tacksam.

Frihet under ansvar

Det råder ett öppet och fritt klimat mellan barn och vuxna i familjerna. Du kommer att upptäcka att du får stora friheter men också ett stort ansvar. Att bo ett år i en nederländsk familj får dig att växa som person.

Get the real stories from our students

Snabbfakta

 • Vem kan åka: 15–17,5 år vid ankomst
 • Avresemånad: augusti
 • Visum: nej
 • Förberedelsekurs: ja, STS Welcome Camp ingår. Kurs i nederländska kommer att vara obligatorisk. Lektioner i små grupper och privatlektioner. Pris 430 €. (Ingår inte i programavgiften)
 • Skolår: augusti–juni/juli
 • Skoltid per vecka: ca 32 h
 • Ämnen: några obligatoriska och många valbara ämnen
 • Resor i landet: dagsresor och utflykter. Kontakta oss för mer information

Ledig tid under ditt år

Vad vill du göra efter skolan? Det är helt upp till dig. Följ med dina vänner på café eller se en film tillsammans. På vintern kan man åka skridskor på kanalerna.

Historia och kultur

Nederländerna har en intressant historia och har under många århundraden varit en mäktig nation som haft många kolonier världen över. Är du intresserad av historia så kommer du att fascineras av hur många avtryck det här lilla landet gjort i historieböckerna.

Har du ett kulturintresse så vet du säkert redan att det vimlar av kända målare och konstnärer med nederländskt ursprung. Två av de mest kända är Rembrandt och van Gogh. De är två sinsemellan helt olika konstnärer med helt olika stilar som levde under skilda århundraden. Lär dig mer om dessa konstnärer när du bor i deras hemland.

Helgresor

Vi brukar erbjuda alla våra utbytesstudenter i Nederländerna att följa med på två helgresor, en på våren och en på hösten. Det är en bra möjlighet att träffa andra utbytesstudenter och prata om era erfarenheter och förstås ha roligt tillsammans. Vi brukar bo på hostel och utforska den nya staden genom bland annat sightseeing. Eftersom England ligger nära är det mycket möjligt att en av resorna går till London. Din områdesrepresentant ger dig alla detaljer vad gäller datum, destination och priser.

Welcome Camp i Europa

Ditt utbyte börjar med vårt roliga Welcome Camp i Europa! På Welcome Camp får du den bästa tänkbara starten på ditt utbyte och den är fullspäckad med sightseeing, seminarier, nya vänner och mycket skoj.

Detta ingår

 • Resa tur och retur med tåg eller flyg
 • Boende i en värdfamilj
 • Helpension i värdfamilj
 • Skolplats i en lokal high school
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland
 • STS Welcome Camp
 • Avresemöte i ditt hemland
 • Jourservice dygnet runt
 • Kostnadsfri intervju
 • Möten och material för att förbereda dig och dina föräldrar
 • STS-ryggsäck
 • STS-diplom

Priser

Hör gärna av dig om du är intresserad av ett kortare program än 5 månader, det går att lösa till de flesta destinationerna!

Längd
Period
År
Pris
10 månader
Höst
2024
Från 129 500 kr
5 månader
Höst
2025
Från 119 500 kr
10 månader
Höst
2025
Från 129 500 kr
5 månader
Höst
2024
Från 119 500 kr

Ansök

Välkommen med din ansökan till ett high school-år. Första steget i din ansökan är en kostnadsfri och icke bindande intervju tillsammans med en av våra intervjuledare. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Om dig/studenten

Vårdnadshavare