För studenter 14–18 år
Smørrebrød och världsberömd design

High School i Danmark

Classic
Ålder 15-18

Ta chansen och studera på high school hos våra grannar i vackra Danmark! Trots landets lilla storlek finns det mycket att upptäcka här. Åk som utbytesstudent till Danmark, bo nära vattnet och lär dig danska. Ät typisk mat så som smørrebrød och frikadeller, hyr en cykel i Köpenhamn och njut av ett äkta danskt wienerbröd på ett mysigt café efter skolan!

High School Classic

High School Classic är det klassiska utbytesprogrammet som de flesta av våra studenter väljer. Det är det perfekta programmet för dig som vill ha en genuin High School-upplevelse och är öppen för alla de överraskningar som det innebär. Såhär fungerar det: Baserat på din profil matchar vi dig med en värdfamilj och en skola. Och det bästa av allt är att det kan vara var som helst i Danmark, från kullarna på Jylland till de vackra öarna i Östersjön! Om du är ute efter ett äventyr och är öppen för överraskningar under ditt High School-utbyte är detta programmet för dig.

Anmäl dig till ett infomöte

Ladda ner vår broschyr!

Läs allt om STS High School, om våra destinationer och din tid utomlands som kommer bli ditt livs äventyr! Fyll i formuläret nedan så kommer det ett mejl med vår digitala broschyr till dig.

Världens lyckligaste folk

Danmark har en hög levnadsstandard och har upprepade gånger fått utmärkelsen ”världens lyckligaste land”. Närheten till Europa märks på den öppna och sociala mentaliteten och du kommer snabbt komma in i livsstilen här. Du kommer lära dig danska på nolltid – som svensk utbytesstudent har du en klar fördel när det kommer till språket. Danmark är kända för sin minimalistiska design och du kommer snart att falla för både modet och inredningen men inte minst de härliga danska människorna!

Befolkning: 5,6 miljoner
Yta: 43 000 km²
Huvudstad: Köpenhamn
Gränsar till: Sverige, Tyskland
Språk: danska
Nationaldag: 5 juni

Skolan i Danmark

På gymnasiet i Danmark förväntas du vara aktiv och delta i diskussioner på lektionerna, precis som i Sverige. De flesta av våra utbytesstudenter börjar i tvåan på gymnasiet.

Skolåret på ett danskt high school

Precis som i Sverige pågår gymnasiet i Danmark under tre år. Efter avslutade studier ansöker många till högre studier på högskola och universitet. Schemat varierar men du går max till skolan från klockan 08.00 på morgonen till klockan 16.00 på eftermiddagen. Det danska skolåret är inte indelat i terminer, utan det pågår från augusti–juni med lov kring jul, påsk och sommaren. Våra utbytesstudenter tillbringar ofta sina lov tillsammans med sina värdfamiljer.

Val av ämnen och obligatoriska kurser

Vilka ämnen du som student läser beror på vilken linje du väljer. Utbytesstudenter studerar ofta obligatoriska ännen såsom danska, matematik och engelska. Du kan också välja att studera ytterligare ett språk, som franska, tyska, spanska eller latin, samt andra ämnen som biologi, historia, dansk litteratur, konst och musik. Antalet ämnen du läser kan variera från skola till skola och skolans studievägledare eller rektor kommer hjälpa dig välja ämnen som passar ditt schema.

Din danska värdfamilj

Likt svenska familjer kommer du ha mycket frihet hos din danska värdfamilj, men även här förväntas du ta eget ansvar. Danska tonåringar lever ett fritt liv och har blivit uppmuntrade att vara självständiga och att tänka kritiskt under hela sin uppväxt.

Få regler hemma …

Vanligtvis har danska familjer ganska få husregler; de förväntar sig att du är en ansvarsfull person som kan ta hand om dig själv. Din värdfamilj ser dig som en jämlike och en mogen person som själv ser till att du får tillräckligt med sömn, äter bra, städar ditt rum etc. På vardagar är ungdomar sällan ute efter klockan 23.00.

… men att hjälpa till är en självklarhet

När det kommer till fördelning av hushållssysslor kommer din värdfamilj kanske att säga att de inte har några rutiner, men du kommer snabbt att märka vad som förväntas av dig och hur andra familjemedlemmar hjälper till hemma. Ditt eget rum ansvarar du för men självklart hjälper du även till med disk, tvätt och dammsugning precis som resten av familjen.

Get the real stories from our students

Snabbfakta

 • Vem kan åka: 15–18 år vid ankomst
 • Förberedelsekurs: Ja, STS Welcome Camp ingår
 • Avresemånad: augusti
 • Skolår: augusti–juni
 • Skoltid: ca 08.00–15.30
 • Ämnen: obligatoriska ämnen
 • Visum: behövs inte
 • Tidigare språkkunskaper: behövs inte
 • Resor i landet: Vi erbjuder resor i Norden och runt om i Danmark. Kostnad tillkommer.

Din fritid i Danmark

Som high school-student i Danmark har du som gillar att ha fullt upp möjlighet att ha en aktiv och fartfylld fritid. Hitta ett fotbollslag att heja på, gå med i ett idrottslag, eller upptäck din nya stad på cykel efter skolan.

Vi er røde, vi er hvide

Danskarna älskar fotboll, men det finns naturligtvis många andra fritidsaktiviteter som du kan dela i på fritiden. Inomhussporter som handboll och badminton är också populära. I de flesta städerna i Danmark finns många olika föreningar som arrangerar alltifrån sport- och teaterklasser till språkkurser, både på danska och andra språk.

Vattensporter och cykling

Danmarks långa kustlinje och närheten till vattnet passar dig som gillar segling och andra vattensporter perfekt. Danmark är ett mycket platt land, den högsta punkten är Himmelbjerget, på 147 meter. Detta gör cykling till en mycket populär aktivitet och det finns gått om cykelvägar för dig som gillar att färdas på cykel. Köpenhamn är likt Amsterdam, känt som ”the city of bicycles”.

Welcome Camp i Europa

Ditt utbyte börjar med vårt roliga Welcome Camp i Europa! På Welcome Camp får du den bästa tänkbara starten på ditt utbyte och den är fullspäckad med sightseeing, seminarier, nya vänner och mycket skoj.

Detta ingår

 • Resa tur och retur med tåg eller flyg
 • Boende i en värdfamilj
 • Helpension i värdfamilj
 • Skolplats i en lokal high school
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland
 • STS Welcome Camp
 • Avresemöte i ditt hemland
 • Jourservice dygnet runt
 • Kostnadsfri intervju
 • Möten och material för att förbereda dig och dina föräldrar
 • STS-ryggsäck
 • STS-diplom

Priser

Hör gärna av dig om du är intresserad av ett kortare program än 5 månader, det går att lösa till de flesta destinationerna!

Längd
Period
År
Pris
5 månader
Höst
2024
Från 102 000 kr
10 månader
Höst
2024
Från 114 000 kr
5 månader
Höst
2025
Från 102 000 kr
10 månader
Höst
2025
Från 114 000 kr
5 månader
Vår
2025
Från 102 000 kr

Ansök

Välkommen med din ansökan till ett high school-år. Första steget i din ansökan är en kostnadsfri och icke bindande intervju tillsammans med en av våra intervjuledare. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Om dig/studenten

Vårdnadshavare