För studenter 14–18 år
Välkommen till den gröna ön!

High School i Irland

Classic/Select
Ålder 14-18

Céad Mile Fáilte! Den traditionella hälsningsfrasen kan sägas med andra ord: Välkommen gånger tusen! I Irland kan du vara säker på att stöta på en hel del gaeliska, men engelska är det främsta språket på den gröna ön. Att du lär dig flytande engelska är ett av skälen till Irland är ett bra alternativ för ditt utbytesår.

High School Classic

High School Classic är det klassiska utbytesprogrammet som de flesta av våra studenter väljer. Det är det perfekta programmet för dig som vill ha en genuin High School-upplevelse och är öppen för alla de överraskningar som det innebär. Såhär fungerar det: Baserat på din profil matchar vi dig med en värdfamilj och en skola. Och det bästa av allt är att det kan vara var som helst i Irland, från den vackra landsbygden till de intressanta och spännande städerna! Om du är ute efter ett äventyr och är öppen för överraskningar under ditt High School-utbyte är detta programmet för dig.

High School Select

STS High School Select ger dig full kontroll över ditt High School-utbyte. I Irland kan du få välja den exakta platsen och skolan som du vill studera på. Vi arbetar med noga utvalda skolor i några av landets mest spektakulära platser, alla med hög akademisk standard, fantastiska läromiljöer och underbara värdfamiljer.

Med High School Select kan du skräddarsy ditt High School-utbyte så det möter alla dina önskemål och preferenser. Berätta för oss vad som är viktigast för dig så ser vi till att du får precis den upplevelsen du vill ha.

Anmäl dig till ett infomöte

Ladda ner vår broschyr!

Läs allt om STS High School, om våra destinationer och din tid utomlands som kommer bli ditt livs äventyr! Fyll i formuläret nedan så kommer det ett mejl med vår digitala broschyr till dig.

Vänligt och glatt

Ön Irland består av två länder. Utöver republiken Irland finns här även Nordirland, som är en del av Storbritannien. Som utbytesstudent med STS är du baserad i republiken Irland, vars huvudstad heter Dublin. Den gröna ön med sin stolta kultur, fullspäckad med traditionell musik, märkliga sporter, charmiga människor och vackra landskap väntar på dig.

Allt ligger på bekvämt avstånd. Konst och kultur i Galway, otroliga vyer längs med vägen Wild Atlantic Way, mjuka kullar, gamla borgar och långa sandstränder. Något för alla smaker. Dessutom har Irland utsetts till världens vänligaste land två gånger. Det är säkert, vackert och välkomnande och väntar på dig!

Befolkning: 4 miljoner
Yta: 70 280 km2
Huvudstad: Dublin
Kust: 2 797 km
Längsta flod: Shannon (344 km)
Valuta: Euro
Landskod: +353

High School i Irland

Det irländska skolsystemet har ett mycket gott rykte och det är hög nivå på undervisningen. High school i Irland kallas Secondary School och är uppdelad i två delar: Junior Cycle och Senior Cycle. De flesta utbytesstudenter placeras i Senior Cycle, där du har en blandning av teoretiska, praktiska och konstnärliga ämnen. Engelska och matematik är obligatoriska och resten får du välja själv.

Om du gillar språk kanske du vill läsa irländska. Inom kort kommer du att säga ”cén chaoi a bhfuil tú?” i stället för ”how are you doing?” till dina vänner.

När kan jag åka?

Skolåret i Irland har tre terminer, precis som i England. Det börjar i september med höstterminen, följd av vår- och sommarterminerna. Du kommer att gå den lokala high school som finns i området där din värdfamilj bor. Det rekommenderas att bära skoluniform i de flesta skolor och på vissa skolor är det även obligatoriskt. Ta på dig uniformen, ta med lunchlådan och gör dig klar för ett fantastiskt high school-år.

Go n-éirí an bothar leat! Eller: Hoppas du får en lyckad resa!

Du är hjärtligt välkommen!

Din irländska värdfamilj kommer att göra sitt allra bästa för att du ska trivas på deras vackra ö. Liksom britterna är irländarna kända för sin gästfrihet och humor. Det irländska uttalet av engelska kan vara lite svårt i början, men du vänjer dig snart. Och du kommer med stor sannolikhet att älska det!

Det sociala livet är viktigt

Många av våra värdfamiljer bor i nordöstra Irland, ofta några timmar från Dublin. Här får du en genuin irländsk upplevelse och får lära känna landet och kulturen från insidan.

Helgen är viktig i de flesta irländska familjer. Musik är ofta en stor del av umgänget med familj och vänner. Irländare älskar sång och dans. Bli inte förvånad om mer än en person hemma hos dig spelar ett instrument. Gör du det? Ta det med dig och dela med dig av din kultur. Din familj kommer att uppskatta det!

Yay, we’re on TikTok!

Snabbfakta

 • Vem kan åka: 14–18 år vid ankomst
 • Avresemånad: september/januari
 • Visum: nej det behövs inte
 • Förberedelsekurs: ja, STS Welcome Camp ingår
 • Skolår: september–juni
 • Skoltid per vecka: ca 32 h
 • Ämnen: obligatoriska och valbara ämnen. Du kan bara välja ämnen du läst tidigare
 • Resor i landet: Weekend i London. Kontakta oss för mer information
I slutändan handlar det om att vara aktiv och intresserad – dagarna kommer att springa iväg. / Will Draper

The soundtrack of your year

Som utbytesstudent i Irland kommer du att ha mycket att göra på fritiden. Du kanske vill ägna dig åt irländsk folkmusik? Du kommer snabbt känna igen ljudet och rytmerna från metallflöjt, fiol och slagverket bodhran när du går förbi en pub. Musiken blir “soundtracket” som kännetecknar din tid i Irland. Vill du lära dig spela ett nytt instrument? Testa!

Sporter, som du känner till – och inte hört talas om

Prova gärna på de traditionella sporterna hurling, gaelisk fotboll och camogie. Allt här är dock inte irländskt. Självklart finns också alla vanliga idrotter och även modern musik. Eftersom den långa kusten aldrig är långt bort har du gott om möjligheter att bada, segla eller vindsurfa. Det gröna kuperade inlandet är perfekt för turer till fots, på cykel eller varför inte på en hästrygg.

Firande!

Irländare älskar sina traditioner och kommer att visa dig dem med stolthet. En internationell favorit är Saint Patrick's Day. Häng med dina irländska vänner under en heldag när de klär sig helt i grönt, ofta kompletterat med grön ansiktsmålning, och fira tillsammans.

Dags att resa?

Vi vill att du upplever massor under året. Det kan vara bra att glömma skolarbetet ett tag och göra roliga saker också. Följ med oss en helg till London! Du kommer att träffa andra utbytesstudenter och ni får utforska metropolen tillsammans. Din områdesrepresentant kan ge dig mer information om priser och datum.

Welcome Camp i Europa

Ditt utbyte börjar med vårt roliga Welcome Camp i Europa! På Welcome Camp får du den bästa tänkbara starten på ditt utbyte och den är fullspäckad med sightseeing, seminarier, nya vänner och mycket skoj.

Detta ingår

 • Resa tur och retur med tåg eller flyg
 • Boende i en värdfamilj
 • Helpension i värdfamilj
 • Skolplats i en lokal high school
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland
 • STS Welcome Camp
 • Avresemöte i ditt hemland
 • Jourservice dygnet runt
 • Kostnadsfri intervju
 • Möten och material för att förbereda dig och dina föräldrar
 • STS-ryggsäck
 • STS-diplom

Tillval

Om du skulle vilja kalla den fascinerande staden Cork ditt hem under ditt high school-utbyte, låt oss få veta det i din ansökan.

Priser

Hör gärna av dig om du är intresserad av ett kortare program än 5 månader, det går att lösa till de flesta destinationerna!

Längd
Period
År
Pris
2 Terms
Höst
2025
Från 149 500 kr
1 Term
Höst
2025
Från 139 500 kr
3 Terms
Höst
2025
Från 164 500 kr
2 Terms
Höst
2024
Från 149 500 kr
1 Term
Höst
2024
Från 139 500 kr
3 Terms
Höst
2024
Från 164 500 kr
1 Term
Vår
2025
Från 139 500 kr
2 Terms
Vår
2025
Från 149 500 kr

Ansök

Välkommen med din ansökan till ett high school-år. Första steget i din ansökan är en kostnadsfri och icke bindande intervju tillsammans med en av våra intervjuledare. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Om dig/studenten

Vårdnadshavare