För studenter 14–18 år
Vamos a la playa!

High School i Spanien

Classic
Ålder 14-18

Upplev ett modernt land med levande historia och rik kultur. Kärlek till mat, sport, och sällskapsliv är viktiga delar av den passionerade spanska livsstilen. Häng med!

High School Classic

High School Classic är det klassiska utbytesprogrammet som de flesta av våra studenter väljer. Det är det perfekta programmet för dig som vill ha en genuin High School-upplevelse och är öppen för alla de överraskningar som det innebär. Såhär fungerar det: Baserat på din profil matchar vi dig med en värdfamilj och en skola. Och det bästa av allt är att det kan vara var som helst i Spanien, från de levande och spännande städerna till den oslagbara Medelhavskusten! Om du är ute efter ett äventyr och är öppen för överraskningar under ditt High School-utbyte är detta programmet för dig.

Anmäl dig till ett infomöte

Ladda ner vår broschyr!

Läs allt om STS High School, om våra destinationer och din tid utomlands som kommer bli ditt livs äventyr! Fyll i formuläret nedan så kommer det ett mejl med vår digitala broschyr till dig.

Spanska – ett världsspråk

Nästan 500 miljoner människor världen över talar spanska. Detta språk i ditt framtida CV öppnar många dörrar. Tidigare studier i spanska krävs inte för att bli utbytesstudent här, men vissa förkunskaper rekommenderas. Oavsett hur mycket spanska du kan nu så kommer ett utbytesår att förbättra dina språkkunskaper, ditt ordförråd samt självförtroende inom flera olika områden.

Spanien får dig att le

Det kan bero på det varma vädret, på de vänliga och pratsamma spanjorerna, siestan eller sena tapasmåltider med din värdfamilj – Spanien kommer att charma dig och göra dig glad.

Befolkning: 47 miljoner
Yta: 504 782 km2
Språk: 72 % spanska (kastilianska), övriga språk är katalanska , galiciska och baskiska
Officiellt namn: Konungariket Spanien
Huvudstad: Madrid (3,2 miljoner)
Valuta: Euro
Landskod: +34

Skolan i Spanien

Vissa baskunskaper i spanska och nyfikenhet är allt som krävs för att söka till high school i Spanien. Skolan i Spanien kallas upp till årskurs tio ESO, en förkortning av Educación Secundaria Obligatoria. Årskurs elva och tolv kallas Bachillerato. Dessa två år är förberedande för universitetsstudier och är inte obligatoriska för spanska tonåringar. Skolan avgör var du hamnar som utbytesstudent, och det beror på dina betyg sedan tidigare och på dina kunskaper i spanska. Spanska, litteratur, engelska, matematik och idrott brukar vara obligatoriska ämnen. Fysik, kemi, biologi, hantverk och musik är andra ämnen som kan stå på schemat.

En typisk spansk skoldag

Skoltiden varierar mellan skolorna. Ett typiskt schema kan bestå av lektioner mellan 9 och 17 med en tvåtimmars lunchrast. Ett annat typiskt schema har lektioner mellan 9 och 14 utan lunchrast. Du sitter i samma klassrum hela dagen, men du har olika lärare beroende på ämne.

Din spanska värdfamilj

Din värdfamilj är en stor del av ditt utbytesår i Spanien, och om du är öppen, social och pratsam kommer du att stortrivas. Även om du inte är en utåtriktad person nu, så kommer du att bli en efter ett år i en spansk familj. Våra värdfamiljer väljs ut med omsorg. De öppnar upp sitt hem för dig eftersom de är nyfikna på människor från andra kulturer.

Sena middagar med hög ljudnivå

Värdfamiljen kommer att ge dig ett intressant perspektiv inifrån på det spanska vardagslivet, traditionerna och kulturen. Inte minst under de goda middagarna. Det är vanligt med långa middagar som börjar sent, ofta vid nio eller tio på kvällen. Måltiderna brukar innebära hög ljudnivå och passionerade diskussioner. Spanjorer älskar att berätta historier och kommunicerar rakt på sak och ofta med livligt temperament. Du vänjer dig snart. Och du kommer att gilla det.

Spanska familjer har vanor som är typiska för kulturen runt Medelhavet, men det finns vissa skillnader över landet. Spanien består av olika regioner och de har alla sina unika seder.

Get the real stories from our students

Snabbfakta

 • Förberedelsekurs: STS Welcome Camp ingår i programavgiften
 • Vem kan åka: 14–18 år vid ankomst
 • Avresemånad: september/januari
 • Visum: behövs inte
 • Skolår: september–juni
 • Skoltid per vecka: ca 30 h
 • Resor i landet: Du kanske vill se Madrid, Malaga eller Sevilla. Kontakta oss för mer information.
Man lever i en liten lyckobubbla. Om du vill uppleva ett äventyr, så är high school i Spanien ett perfekt val! / Johanna Dahl

Fritid i ett skönt klimat

Det härliga spanska vädret gör att utomhusaktiviteter lockar. Många värdfamiljer bor nära havet och då är det vattensport som gäller. Din områdesrepresentant och värdfamiljen hjälper dig att hitta ett lag eller en klubb du kan gå med i.

Det brukar finnas mycket att välja på om vill spela fotboll, handboll eller basket. En annan populär sport är golf, och golfbanor finns nästan överallt i Spanien. När sommaren är slut kan du åka skidor i några delar av landet!

Flamenco och utomhusliv

Vill du prova något typiskt spanskt? Om du gillar att dansa ska du absolut anmäla dig till en flamencokurs. Man umgås i regel utanför hemmet och dina nya spanska vänner kommer snart att lära dig att bli mer spontan. Du kan se fram mot många glada stunder ihop med vännerna då ni bara hänger på torget eller på något café. Det är helt klart det bästa sättet att förbättra spanskan!

Se mer av Spanien

Ta dig tid att resa. Under ditt år i Spanien erbjuder vi alla våra STS-elever ytterligare resor inom landet. Det brukar vara helgresor och det blir en perfekt paus från skolarbetet. Följ med oss till huvudstaden Madrid eller till Sevilla eller Málaga. Resorna kan variera. Därför får du mer information om priser och datum från din områdesrepresentant i Spanien.

Gör dig redo för äventyret

Vårt Welcome Camp i Europa ingår och ger dig den bästa starten på ditt utbyte.

Detta ingår

 • Resa tur och retur med tåg eller flyg
 • Boende i en värdfamilj
 • Helpension i värdfamilj
 • Skolplats i en lokal high school
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland
 • STS Welcome Camp
 • Avresemöte i ditt hemland
 • Jourservice dygnet runt
 • Kostnadsfri intervju
 • Möten och material för att förbereda dig och dina föräldrar
 • STS-ryggsäck
 • STS-diplom

Tillval

En storstad i världsklass eller en lättjefull stad vid kusten? Om det finns en specifik stad eller ett särskilt område i Spanien där du vill tillbringa ditt high school-utbyte, låt oss få veta det i din ansökan. Om du hamnar i den stad du önskat tillkommer en extra kostnad.

Priser

Hör gärna av dig om du är intresserad av ett kortare program än 5 månader, det går att lösa till de flesta destinationerna!

Längd
Period
År
Pris
5 månader
Vår
2026
Från 127 000 kr
5 månader
Höst
2025
Från 127 000 kr
10 månader
Höst
2025
Från 144 500 kr
5 månader
Vår
2025
Från 134 500 kr
5 månader
Höst
2024
Från 134 500 kr
10 månader
Höst
2024
Från 144 500 kr

Ansök

Välkommen med din ansökan till ett high school-år. Första steget i din ansökan är en kostnadsfri och icke bindande intervju tillsammans med en av våra intervjuledare. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Om dig/studenten

Vårdnadshavare