För studenter 14–18 år
Upptäck ett helt fantastiskt land!

High School i Japan

Classic
Ålder 15-18

Välkommen till ett land som inte liknar något annat! Japan är världens tredje största ekonomi och är en trendsättare inom kultur, mode och teknologi. Japansk kultur är mycket välkänd för både traditionellt hantverk och samtida popkultur. Det är ett land där gammalt möter nytt på ett helt unikt sätt.

High School Classic

High School Classic är det klassiska utbytesprogrammet som de flesta av våra studenter väljer. Det är det perfekta programmet för dig som vill ha en genuin High School-upplevelse och är öppen för alla de överraskningar som det innebär. Såhär fungerar det: Baserat på din profil matchar vi dig med en värdfamilj och en skola. Och det bästa av allt är att det kan vara var som helst i Japan, från de fascinerande storstäderna till den vackra landsbygden! Om du är ute efter ett äventyr och är öppen för överraskningar under ditt High School-utbyte är detta programmet för dig.

Anmäl dig till ett infomöte

Ladda ner vår broschyr!

Läs allt om STS High School, om våra destinationer och din tid utomlands som kommer bli ditt livs äventyr! Fyll i formuläret nedan så kommer det ett mejl med vår digitala broschyr till dig.

Sushi och sashimi

Det japanska köket är ett av landets största attraktioner. Traditionell japansk mat är känd i hela världen för att vara hälsosam – och väldigt god! Tako-yaki, sushi, sashimi och tempura är exempel på utsökta rätter som du borde prova under din tid i Japan.

Körsbärsblom

Japan består av tusentals små öar och fyra större öar, Hokkaido, Honshu, Shikoku och Kyushu. Tokyo är huvudstaden och världens andra största stad. Klimatet växlar över landet, men överlag finns det fyra skilda årstider. Körsbärsblomningen på våren och de färgglada löven på hösten är ett sant skådespel!

Lär dig språket

Japanska är det enda officiella språket. Alla japaner måste dock lära sig engelska, och det betyder att du i viss mån kan kommunicera på engelska.

Befolkning: 128 miljoner
Yta: 378 000 km2
Språk: Japanska
Huvudstad: Tokyo (35 miljoner)
Religion: Shintoism, buddhism
Valuta: Yen
Statsskick: Konstitutionell monarki

Gå i skola i Japan!

Ditt liv som utbytesstudent i Japan kommer att vara en fascinerande upplevelse, full av nya intryck. Det japanska läsåret börjar i april och har två eller tre terminer, beroende på skolan. Skolan består av en sexårig primärskola som följs av en treårig junior high och slutligen tre år av valfri high school, som kallas kōkō.

De flesta japanska studenter väljer att gå high school. Det är här alla våra utbytesstudenter placeras. Skolan avgör vilket år i high school som passar dig och vilka ämnen du kan läsa. Det kan vara till exempel samhällsvetenskap, matematik, kemi och biologi.

Dress code och titlar

Nästan alla skolor har egen skoluniform. Hur den ser ut och hur ofta du behöver bära den varierar från skola till skola. Det kommer dock förväntas att du alltid ser välvårdad ut. Dina klasskamrater och lärare kommer att vara vänliga. Men kom ihåg att inte använda lärarens förnamn. Lärare ska tilltalas med sensei, som betyder lärare.

En del förkunskaper krävs

Av förklarliga skäl behöver du vissa förkunskaper i språket för att bli utbytesstudent i Japan. Du ska kunna läsa och skriva med hiragana och katakana och klara ett språkprov. När du har fått godkänt och blivit antagen till din japanska skola råder vi dig att kommunicera och prata så mycket som möjligt på japanska. Du kommer snart att förbättra dina språkkunskaper och rätt som det är kanske du börjar drömma på japanska.

Japanska värdfamiljer

Alla värdfamiljer väljs ut med omsorg. Det är verkligen ett privilegium att vara en del av en japansk familj. I Japan byter de flesta utbytesstudenter värdfamilj var tredje månad, men du kommer att gå kvar i samma skola. Det tillåter dig lära känna den japanska kulturen från flera olika perspektiv.

Din områdesrepresentant kommer att ha tät kontakt med dig och värdfamiljerna under året och ser till att upplevelsen blir positiv för alla.

Hur du blir en del av kulturen

Vissa familjer kan verka blyga i början, men du lär snart känna dem och märker då att japaner är väldigt artiga och varmhjärtade. Det är viktigt att tänka på att de flesta värdfamiljer inte talar engelska. Att lära dig japanska blir nyckeln till att närma dig kulturen.

Fira med familjen

Det kommer att vara många japanska högtider att fira med värdfamiljen under året. Shogatsu, det japanska nyåret, är ett exempel. Semestern i samband med det nya året är traditionsenligt den bästa tiden att tacka gudarna (kami), som vakar över skörden, och för att välkomna förfädernas andar som skyddar familjen.

Get the real stories from our students

Snabbfakta

 • Vem kan åka: 15–18 år vid ankomst
 • Avresemånad: mars/augusti
 • Visum: ja det behövs
 • Skolår: augusti–april
 • Skoltid per vecka: ca 37 h
 • Ämnen: olika för olika skolor, ofta flera valbara ämnen
 • Språkkurs: Du kan delta i en japansk språkkurs före avresan mot en extra kostnad (i mån av tillgång)
Kulturutbyte är en otrolig upplevelse. Det är något man aldrig glömmer. Jag är så tacksam för att mina föräldrar gav mig den här möjligheten. / Stephanie

Fritid i Japan

Vad gör du efter skolan? Det beror på var du bor och på din värdfamiljs intressen. Om de gillar idrott så lär du få gå på matcher, kanske en basebollmatch, eftersom det är en väldigt populär sport i Japan.

Teceremoni och no-teater

Kulturutbudet är både stort och spännande. Det finns gott om utställningar, både av modern och traditionell konst. När du bor i Japan får du chansen att uppleva en teceremoni eller teaterformen no. Fans av manga och anime kan hitta de traditionella serierna och tecknade filmerna överallt.

Miljontals människor gillar datorspel och spelar hemma eller i spelhallar. Japan ligger verkligen i framkant när det gäller den här typen av tekniska nöjen.

Gå med i en skolförening

De flesta skolor rekommenderar att utbytesstudenter deltar i eftermiddagsaktiviteter efter skolan. Gå med i en förening eller ett av skollagen. Det är en utmärkt chans att lära känna vänner och öva på språket.

Detta ingår

 • Resa tur och retur
 • Boende i en värdfamilj
 • Helpension i värdfamilj
 • Skolplats i en lokal high school
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland
 • Avresemöte i ditt hemland
 • Jourservice dygnet runt
 • Kostnadsfri intervju
 • Möten och material för att förbereda dig och dina föräldrar
 • STS-ryggsäck
 • STS-diplom

Priser

Hör gärna av dig om du är intresserad av ett kortare program än 5 månader, det går att lösa till de flesta destinationerna!

Längd
Period
År
Pris
5 månader
Vår
2026
Från 149 500 kr
10 månader
Vår
2026
Från 169 500 kr
5 månader
Höst
2025
Från 149 500 kr
5 månader
Vår
2025
Från 153 400 kr
10 månader
Vår
2025
Från 170 700 kr
5 månader
Höst
2024
Från 149 500 kr
10 månader
Höst
2024
Från 159 500 kr
10 månader
Höst
2025
Från 169 500 kr

Ansök

Välkommen med din ansökan till ett high school-år. Första steget i din ansökan är en kostnadsfri och icke bindande intervju tillsammans med en av våra intervjuledare. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Om dig/studenten

Vårdnadshavare