För studenter 14–18 år
Äventyr i storslagen miljö!

High School i Nya Zeeland

Classic/Select
Ålder 15-18

Resan är lång, men vi lovar, den är värd det. Nya Zeeland, 1 500 kilometer öster om Australien, består av två huvudöar och en mängd mindre öar som alla är otroligt vackra. Om du har sett nyzeeländske Peter Jacksons Tolkien-filmer, ”Sagan om ringen” eller ”Hobbit”, så kommer du att känna igen några bergen, floderna och ängarna från filmerna. Men landet är inte bara som hämtat från filmens värld, det finns på riktigt och kan bli ditt nya hem!

High School Classic

High School Classic är det klassiska utbytesprogrammet som de flesta av våra studenter väljer. Det är det perfekta programmet för dig som vill ha en genuin High School-upplevelse och är öppen för alla de överraskningar som det innebär. Såhär fungerar det: Baserat på din profil matchar vi dig med en värdfamilj och en skola. Och det bästa av allt är att det kan vara var som helst i Nya Zeeland, från de långa sandstränderna i norr till de unika fjordarna i söder! Om du är ute efter ett äventyr och är öppen för överraskningar under ditt High School-utbyte är detta programmet för dig.

High School Select

Med vårt program High School Select kan du få ett skräddarsytt high school-utbyte som passar dig perfekt. Du skriver en lista över vad som är viktigast för dig så hjälper vi dig att hitta rätt skola. Våra noggrant utvalda skolor kan ligga i städer som Auckland, Wellington eller Dunedin, i landets södra delar eller i vilda Westland som har en fantastisk natur.

I Nya Zeeland finns både kommunala och privata alternativ samt skolor för killar, tjejer eller för bägge könen. Vi hittar det som passar dig bäst.

Ett år du sent kommer att glömma

Du kommer att få en spännande tid i skolan, i synnerhet eftersom du läser flera elective-kurser, dvs. kurser du själv väljer. Bland våra erbjudanden hittar du ett Outdoor Education Program, som är ett bra sätt att kombinera kvalitativa studier med extremsporter. Sport erbjuds på praktiskt taget alla skolor i Nya Zeeland. Du kan t.ex. spela rugby, netball, fotboll eller hockey.

Anmäl dig till ett infomöte

Ladda ner vår broschyr!

Läs allt om STS High School, om våra destinationer och din tid utomlands som kommer bli ditt livs äventyr! Fyll i formuläret nedan så kommer det ett mejl med vår digitala broschyr till dig.

Skidåkning och surfning

Nordön har varmt klimat och på Sydön, närmare Antarktis, finns fjorder, skidbackar och glaciärer. Det som är så fantastiskt med det här landet är att du kan åka skidor på en vulkan och ta med dig surfbrädan och fånga den perfekta vågen nere vid kusten, allt på samma dag! Det är helt klart ett kontrasternas land.

Årstiderna är omvända mot de på norra halvklotet. När det är vinter i Europa är det sommar i Nya Zeeland. Och tvärtom. Se till att packa rätt för årstiden och gör dig redo för äventyret som väntar!

Befolkning: 4,7 miljoner
Yta: 268 000 km2
Huvudstad: Wellington
Språk: Engelska. Andra officiella språk är maori och det nyzeeländska teckenspråket.
Trafik: Vänstertrafik
Valuta: New Zealand Dollar (NZD)
Landskod: +64

Skolan i Nya Zeeland

Ett högkvalitativt skolsystem, många olika sportalternativ och skoluniformer som förenar eleverna och ger dem något att vara stolta över – så vill vi sammanfatta high school i Nya Zeeland.

High school the Kiwi way

Utbildningssystemet i Nya Zeeland innefattar 13 årskurser. De sista fem åren utgörs av high school och som utbytesstudent placeras du ofta i någon av de högre årskurserna. Om du placeras i den sista årskursen avslutar du ditt år här med att gå på skolbal. Balen anses ofta vara årets händelse, och du har chans att klä upp dig till tänderna för en kväll!

På de flesta high schools är engelska, matematik och naturvetenskap obligatoriska ämnen. För att få ett fullt schema väljer du fyra eller fem ämnen till. Det här är en bra möjlighet att läsa något som inte finns hemma.

Ansök i tid

Eftersom Nya Zeeland ligger på södra halvklotet och årstiderna är annorlunda än i Europa har skolorna sommarlov i december. Skolåret startar igen i januari. Våra program i Nya Zeeland är tre terminer långa, och som utbytesstudent har du möjlighet att börja i januari eller juli.

Du måste ha läst engelska i minst tre år för att få söka. Om du har gjort det så är det bara att skicka in din ansökan redan idag. Antalet platser för utbytesstudenter i kommunala skolor är begränsat, så säkra din plats redan idag!

Din kiwi-familj

Nyzeeländare kallas ofta för kiwis. Våra kiwi-värdfamiljer bor både på Syd- och Nordön. De bor oftast på landsbygden eller i mindre städer, men några bor även i storstäderna.

Det finns ingen typisk nyzeeländsk familj. Alla är olika och de kan ha småbarn, tonåringar, vuxna barn eller inga barn alls. En sak har de dock gemensamt: de har blivit noggrant utvalda och du är välkommen till deras hem.

Insiderinformation

Nyzeeländska familjer umgås mycket med sina vänner och vill gärna visa dig sitt land. Du får de bästa insidertipsen om vad man måste se och göra. Nyzeeländare är mycket engagerade, de kan vara ganska impulsiva och spontana och älskar olika aktiviteter. Öppna dina sinnen för alla intryck – du kanske hittar en ny favorithobby!

Get the real stories from our students

Snabbfakta

 • Förberedelsekurs: Welcome Camp ingår i programavgiften
 • Vem kan åka: 15–18 år vid ankomst
 • Avresemånad: juli och januari
 • Visum: ja, det behövs
 • Skolår: Skolåret i Nya Zeeland löper från februari till december. Under ditt utbyte i Nya Zeeland går du i skolan i fyra terminer.
 • Skoltid per vecka: ca 37 h
 • Ämnen: några obligatoriska och många valbara ämnen
 • Resor i landet: Res och se mer av Nordön i april och följ med till Sydön i september. Kontakta oss för mer information.

En riktigt spännande fritid

Gillar du äventyr? Inte? Våga pröva något nytt för på Nya Zeeland är alternativen obegränsade. I det här landet utövas mängder av extremsporter som fallskärmshoppning, forsränning och bungyjumping, som faktiskt ursprungligen kommer från Nya Zeeland. Självklart finns det även mer lugna saker att göra också. Varför inte pröva golf, segling eller bad i varma källor?

Om du gillar Tolkiens magiska värld kommer vistelsen i Nya Zeeland att göra att dina drömmar går i uppfyllelse. De vackra och dramatiska platserna som förekommer i filmerna finns på riktigt och passar perfekt för en utflykt när du är ledig från skolan.

Testa något annorlunda

En fun fact om Nya Zeeland: antalet får i landet är 15 gånger så många som antalet invånare. Japp, du ser ulliga gulliga får överallt. Det finns tävlingar med får – ja, det är faktiskt sant. Du kan t.ex. tävla i fårkastning, fårdrivning och fårhoppning. Du kanske vill tävla i fårklippning? Det är svårare än du tror att klippa ull. Ta chansen och pröva något annorlunda – en unik upplevelse.

Åk på en resa under lovet

I Nya Zeeland kan alla våra utbytesstudenter följa med på en rundresa på Nordön i april och på Sydön i september/oktober. Rundturerna kostar extra och avgiften inkluderar busstransport, boende, de flesta middags- och frukostmåltiderna samt extra aktiviteter. Rundturen på Sydön är ett 11 dagar långt äventyr där du får uppleva det vilda Nya Zeeland med glaciärer och en spektakulär natur. Du kanske får se valar och sjölejon. Den 11 dagar långa rundturen på Nordön är också ett fantastiskt äventyr. Vi besöker landets huvudstad Wellington, landets största stad Auckland och njuter av det sköna klimatet och den vackra kusten.

Welcome Camp i Auckland

Vid ankomsten till Nya Zeeland tillbringar eleverna några dagar i staden Auckland. Du får användbar information och goda råd om kulturen och det dagliga livet samt även en sightseeingtur.

Detta ingår

 • Resa tur och retur
 • Boende i en värdfamilj
 • Helpension i värdfamilj
 • Skolplats i en lokal high school
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland
 • STS Welcome Camp
 • Avresemöte i ditt hemland
 • Jourservice dygnet runt
 • Kostnadsfri intervju
 • Möten och material för att förbereda dig och dina föräldrar
 • STS-ryggsäck
 • STS-diplom

Priser

Hör gärna av dig om du är intresserad av ett kortare program än 5 månader, det går att lösa till de flesta destinationerna!

Längd
Period
År
Pris
3 Terms
Höst
2024
Från 179 500 kr
2 Terms
Höst
2024
Från 164 500 kr
2 Terms
Höst
2025
Från 164 500 kr
3 Terms
Höst
2025
Från 179 500 kr
3 Terms
Vår
2025
Från 189 500 kr
2 Terms
Vår
2025
Från 174 500 kr

Ansök

Välkommen med din ansökan till ett high school-år. Första steget i din ansökan är en kostnadsfri och icke bindande intervju tillsammans med en av våra intervjuledare. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Om dig/studenten

Vårdnadshavare