För studenter 14–18 år
Resan till ditt värdland

10 saker att ta med på ditt utbytesår

De flesta utbytesstudenterna reser själva till sin destination eftersom alla studenter reser från olika platser i landet. Men lite beroende på vart du ska och hur många som ska till samma ställe, kan det hända att det finns fler studenter med på samma resa. Därför är det bra att använda den gula STS-ryggsäcken som du får av oss. På så sätt är det lätt för dig och de andra utbytesstudenterna att se varandra om ni åker på samma resa. Genom att använda din gula STS-ryggsäck blir det också lättare för din värdfamilj och vår personal att se dig när du möter dem på tågperrongen eller flygplatsen.

Avresan till ditt nya äventyr avgörs av när skolan börjar och när din värdfamilj kan ta emot dig. Tänk på att många skolor utomlands startar först i september. Ingår Welcome Camp i din resa åker du först dit för att sedan åka vidare till din slutdestination.

STS bokar alla dina resor och skickar sedan över dina biljetter när resan närmar sig. Själva resehandlingen är digital och kommer att finnas tillgänglig i din telefon. Tänk på att ha ditt pass, visum och andra resehandlingar lättillgängliga i ditt handbagage. Ha också information om adress och telefonnummer till din värdfamilj samt din lokala koordinator nära till hands.

Väl på plats i ditt värdland

Vi möter dig på tågstationen eller på flygplatsen när du anländer till din destination. Där efter åker vi tillsammans till din värdfamilj. Väl hos värdfamiljen kan det vara bra att så tidigt som möjlig prata om vilka regler som finns och hur både du och din värdfamilj fungerar. På det sättet undviker ni många missförstånd redan från början.

Bra att veta är också att vi ibland tar foton på våra elever under tiden som du är på Welcome Camp. Dessa foton kan komma att delas på STS sociala kanaler som TikTok, Intagram och Facebook. Om du inte vill vara med på bild eller om dina föräldrar inte vill att du ska vara med på bild, är det viktigt att ni meddelar oss det i god tid innan avresan.