För studenter 14–18 år
Resan till ditt värdland

Att resa till din destination

De flesta utbytesstudenterna reser själva till sin destination eftersom alla studenter reser från olika platser i landet. Men lite beroende på vart du ska och hur många som ska till samma ställe, kan det hända att det finns fler studenter med på samma resa. Därför är det bra att använda den gula STS-ryggsäcken som du får av oss. På så sätt är det lätt för dig och de andra utbytesstudenterna att se varandra om ni åker på samma resa. Genom att använda din gula STS-ryggsäck blir det också lättare för din värdfamilj och vår personal att se dig när du möter dem på tågperrongen eller flygplatsen.

Avresan till ditt nya äventyr avgörs av när skolan börjar och när din värdfamilj kan ta emot dig. Tänk på att många skolor utomlands startar först i september. Ingår Welcome Camp i din resa åker du först dit för att sedan åka vidare till din slutdestination.

STS bokar alla dina resor och skickar sedan över dina biljetter när resan närmar sig. Själva resehandlingen är digital och kommer att finnas tillgänglig i din telefon. Tänk på att ha ditt pass, visum och andra resehandlingar lättillgängliga i ditt handbagage. Ha också information om adress och telefonnummer till din värdfamilj samt din lokala koordinator nära till hands.

10 saker att lägga ner i resväskan

Tänk på att packa så lätt som möjligt. Du hinner samla på dig en massa nya saker under ett helt år som du är borta och du vill troligtvis få med dig allt tillbaka hem igen. Men några saker som kan vara bra att ha med sig är:

  1. Pass, eventuella vaccinationsintyg och visum
  2. Telefon, hörlurar och eventuell kamera
  3. Dator
  4. Laddare och adapter om ditt värdland har andra eluttag än det du har hemma.
  5. Receptbelagda läkemedel
  6. Hygienartiklar för den första tiden på plats
  7. Om du har glasögon, ta gärna med ett extra par
  8. Kläder, kommer du att ha uniform på skolan eller finns det andra klädkoder att ta hänsyn till? Tänk också på att du kommer att köpa en hel del kläder på plats.
  9. Din favoritsak som du inte vill vara utan
  10. En liten present till din värdfamilj. Det behöver inte vara något stort eller påkostat. Ditt favoritgodis eller en kokbok med recept från ditt land är en utmärkt present!

När du fått kontakt med din värdfamilj, fråga gärna dem om tips också!

Väl på plats i ditt värdland

Vi möter dig på tågstationen eller på flygplatsen när du anländer till din destination. Där efter åker vi tillsammans till din värdfamilj. Väl hos värdfamiljen kan det vara bra att så tidigt som möjlig prata om vilka regler som finns och hur både du och din värdfamilj fungerar. På det sättet undviker ni många missförstånd redan från början.

Bra att veta är också att vi ibland tar foton på våra elever under tiden som du är på Welcome Camp. Dessa foton kan komma att delas på STS sociala kanaler som TikTok, Intagram och Facebook. Om du inte vill vara med på bild eller om dina föräldrar inte vill att du ska vara med på bild, är det viktigt att ni meddelar oss det i god tid innan avresan.