För studenter 14–18 år
Helt vulkaniskt

High School i Costa Rica

Classic
Ålder 14-17

Costa Rica är en naturälskares dröm, med djupa regnskogar, perfekta stränder, berg, vulkaner, öar och spektakulärt djurliv. Men landets bästa tillgång är de varma och välkomnande människorna som delar ett unikt sätt att se på världen. Pura vida (”rent/enkelt liv”) är både en hälsning och den nationella livsfilosofin. Centrala delar i denna bekymmersfria livsstil är att njuta av livet och bry sig om naturen och sina medmänniskor.

High School Classic

High School Classic är det traditionella utbytesprogrammet som de flesta av våra studenter väljer. Det är ett perfekt program för dig som längtar efter en genuin high school-upplevelse utomlands och som är öppen för de överraskningar som utbytet kan medföra. Så här fungerar det: vi matchar dig med en värdfamilj och en skola utifrån din profil – du kan hamna nästan var som helst i Costa Rica! Om du är öppen för äventyr och villig att låta dig överraskas av din utbytesupplevelse är detta programmet för dig.

Anmäl dig till ett infomöte

Ladda ner vår broschyr!

Läs allt om STS High School, om våra destinationer och din tid utomlands som kommer bli ditt livs äventyr! Fyll i formuläret nedan så kommer det ett mejl med vår digitala broschyr till dig.

”Pure life” i Costa Rica

Efter inbördeskriget beslutade Costa Rica att avskaffa sina militära styrkor och har sedan dess istället investerat sina resurser i utbildning, sjukvård och i att höja levnadsstandarden för den lokala befolkningen. Så det är ingen överraskning att Costa Rica råkar vara ett av de mest utvecklade länderna i regionen, med hög livskvalitet, bättre infrastruktur och högra utbildning än många av de närliggande länderna.

Befolkning: 5 miljoner
Yta: 51 000 km2
Nationalparker: 28
Vulkaner: Över 60 stycken (6 aktiva)
Huvudstad: San José (340 000 invånare)
Valuta: Costaricansk colón
Landskod: +506

Hemma i naturen

Costa Ricas naturliga mångfald är fantastiskt för ett så litet land och allt är inom räckhåll, oavsett var du är. De frodiga regnskogarna erbjuder ett unikt djurliv och aktiva vulkaner lyser upp natthimlen medan fantastiska stränder ramar in landet som omges av både Stilla havet och Karibiska havet. Det varma klimatet innebär att du kan njuta av naturen året runt. Det finns verkligen inget slut på naturens underverk i detta tropiska paradis.

Skollivet i Costa Rica

High school i Costa Rica varar i fem till sex år, beroende på vilken typ av läroplan du väljer. De tre första åren ägnas åt allmän utbildning medan de återstående två till tre åren är mer specialiserade beroende på vilket ämne du har valt. Detta innebär att du har en hel del frihet när du bestämmer upplägget av dina studier.

En personligare skolupplevelse

De flesta skolorna i Costa Rica är förmodligen mindre än vad du är van vid hemma, så nyckeln till att få nya vänner är att umgås med dina klasskamrater. Costa Rica-studenter är i allmänhet väldigt hjärtliga, vänliga och intresserade av att lära sig om dig och din kultur. Men det är ändå viktigt att du också tar initiativ och anstränger dig för att försöka få vänner. På detta sätt blir du delaktig i samhället, lär dig om den lokala kulturen och förbättrar din spanska.

Costa Ricas skolor kan uppfattas som lite mer traditionella jämfört med din skola hemma. Alla skolor kräver att du använder skoluniform, och undervisningsmetoderna är troligtvis mer direkta än vad du är van vid. Men tänk på att allt det här är en del av upplevelsen. Genom att utsätta sig för olika lärosätt växer du och lär dig saker på nya spännande sätt.

Costa Ricas värdfamiljer

Costa Rica har en lång tradition av öppenhet för personer från andra länder. Familjer som beslutar sig för att välkomna internationella studenter till sitt hem gör det för att de vill uppleva ett äkta kulturellt utbyte. De ser fram emot att lära sig om din kultur och berika sitt eget hem med din närvaro. Våra värdfamiljer anstränger sig för att du ska få den bästa möjliga upplevelsen – så se till att göra likadant och bjud på dig själv. Det gör upplevelsen ännu bättre för alla!

Familjetid är mycket viktigt i Costa Rica, så försökt att delta i familjeaktiviteterna så mycket du kan. Se också till att hjälpa till i hemmet och hålla rent på ditt rum. Försök att kommunicera öppet med din värdfamilj, spendera tid med dem och lär dig så mycket du kan av dem. Det är framförallt en fantastisk möjlighet att få uppleva den livsstil som finns i Costa Rica och ett suveränt sätt att utveckla din spanska på.

Get the real stories from our students

Snabbfakta

 • Vem kan åka: du som är 14–17 år vid ankomst
 • Avresemånad: juli och februari
 • Språkkunskaper: bra engelska
 • Kurslängd: 5 eller 10 månader
 • Visum: behövs
 • Welcome Camp: Inkluderat
 • Skolår: februari till december
 • Skoldag: 07–15/16
 • Ämnen: obligatoriska och valbara kurser
 • Utflykter: resor inom Costa Rica till nationalparker, vulkaner, stränder och mycket mer.

Ledig tid i Costa Rica

Costa Rica må vara ett litet land, men det erbjuder ett överflöd av upplevelser och aktiviteter. Skolor har ofta sportprogram som fotboll, basket eller simning. Det finns också många saker du kan göra på egen hand för att upptäcka landets charm. Njut av det vackra och tropiska landskapet på en vulkanvandring, lär dig surfa på en av de spektakulära stränderna eller spendera tid i naturen och kom närmare det unika djurlivet.

Alla skolor erbjuder inte aktiviteter utanför läroplanen men du kan alltid gå med i idrottsklubbar i närheten av där du bor. De vanligaste sporterna för tonåringar är fotboll, basket, simning och volleyboll. Ta chansen att prova något unikt som att surfa eller zip-lining.

Upplev mer

Varje år arrangeras ett antal resor för våra utbytesstudenter i Costa Rica. Du har chansen att besöka nationalparker, klättra på vulkaner och njuta av vackra stränder. Under dessa utflykter är det ett utmärkt tillfälle att se mer av landet och att träffa andra utbytesstudenter. Kontakta din lokala koordinator för mer information om dessa resor.

Welcome Camp

Ditt utbyte börjar med ett Welcome Camp i Costa Ricas huvudstad San José, där du får hjälp med att förbereda dig för ditt kommande äventyr!

Detta ingår

 • Resa tur och retur
 • Boende i en värdfamilj
 • Helpension i värdfamilj
 • Skolplats i en lokal high school
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland
 • STS Welcome Camp
 • Avresemöte i ditt hemland
 • Jourservice dygnet runt
 • Kostnadsfri intervju
 • Möten och material för att förbereda dig och dina föräldrar
 • STS-ryggsäck
 • STS-diplom

Priser

Hör gärna av dig om du är intresserad av ett kortare program än 5 månader, det går att lösa till de flesta destinationerna!

Längd
Period
År
Pris
10 månader
Höst
2024
Från 155 500 kr
5 månader
Vår
2025
Från 139 500 kr
5 månader
Höst
2025
Från 139 500 kr
10 månader
Höst
2025
Från 155 500 kr
5 månader
Höst
2024
Från 139 500 kr

Ansök

Om dig/studenten

Vårdnadshavare