För studenter 14–18 år
Vive la France!

High School i Frankrike

Classic
Ålder 15-18

Runt 85 miljoner turister från hela världen kan inte ha fel – Frankrike måste besökas. Landet har innehaft första platsen i World Tourism Organization’s årliga statistik under flera årtionden. Inte undra på att Frankrike är en storfavorit. Shopping, mode och sightseeing i Paris, glamoröst strandliv på franska Rivieran, skidåkning i franska Alperna och en vacker landsbygd är något av allt som lockar utländska besökare. Frankrike är även tveklöst nummer ett när det gäller mat. Tänker du provsmaka delikatessen escargots?

High School Classic

High School Classic är det klassiska utbytesprogrammet som de flesta av våra studenter väljer. Det är det perfekta programmet för dig som vill ha en genuin High School-upplevelse och är öppen för alla de överraskningar som det innebär. Såhär fungerar det: Baserat på din profil matchar vi dig med en värdfamilj och en skola. Och det bästa av allt är att det kan vara var som helst i Frankrike, från vackra Normandie till den glamourösa Medelhavskusten! Om du är ute efter ett äventyr och är öppen för överraskningar under ditt High School-utbyte är detta programmet för dig.

Anmäl dig till ett infomöte

Ladda ner vår broschyr!

Läs allt om STS High School, om våra destinationer och din tid utomlands som kommer bli ditt livs äventyr! Fyll i formuläret nedan så kommer det ett mejl med vår digitala broschyr till dig.

Parlez-vous français?

Som utbytesstudent i Frankrike kommer du att bekanta dig med landet från insidan, bortom de typiska turistattraktionerna. Om du har studerat franska i minst två år så kan du ansöka om ett high school-år i Frankrike. Under tiden du bor här kommer du hela tiden att förbättra dina språkkunskaper och bli flytande i ett världsspråk, möjligen ett av de mest romantiska sådana.

Befolkning: 67 miljoner
Yta: 644 000 km2
Längsta flod: Loire (1 000 km)
Högsta berget: Mont Blanc (4 800 m)
Huvudstad: Paris (2,5 miljoner)
Valuta: Euro
Landskod: +33

Högklassig utbildning i Frankrike

Två års studier av franska språket i din vanliga skola. Det är allt du behöver för att bli utbytesstudent i Frankrike, plus ambitionen att lära dig så klart! Det franska utbildningssystemet räknas som ett av världens bästa. Ett år i Frankrike kommer verkligen att främja dina fortsatta studier.

Le lycée

Den franska motsvarigheten till high school kallas le lycée. Sammanlagt är det tre år. Under det andra året väljer alla franska elever en av följande inriktningar: naturvetenskaplig, litterär, ekonomisk eller teknisk. De flesta utbytesstudenter blir placerade i andra årskursen med litterär inriktning. Din skola beslutar om hur du placeras.

Ditt schema

Dina obligatoriska skolämnen beror på din placering. Under årskurs två av le lycée är ämnena oftast franska, engelska, historia, geografi, matematik, biologi, fysik, kemi och idrott. Du har dessutom några valfria tillval och får på så vis chans att fokusera på något du är intresserad av.

Du går vanligtvis i skolan sex dagar i veckan, men skoldagarna på onsdagar och lördagar brukar vara kortare.

Att bo i en fransk familj

Familjen är viktig för fransmännen och livet kretsar kring den sammansvetsade familjeenheten. Som en ny familjemedlem kommer du att introduceras till den franska kulturen och de traditioner som är typiska i just din familj. När ni samlas runt bordet pratar ni om dagen, och du hör nya ord och uttryck som förbättrar och utvecklar dina språkfärdigheter.

Något som är otroligt viktigt för fransmännen är självklart maten. Landet är världens kulinariska mittpunkt och mängder av klassiska rätter har sitt ursprung här. Du får kanske smaka coq au vin, poulet basquaise eller boeuf bourguignon.

Nord, syd, lantligt eller stad

Hur ditt nya hem ser ut beror på var du blir placerad. Att bo i en familj i norra Frankrike skiljer sig ganska mycket från att bo i södra Frankrike. Att bo på en bondgård på landet är inte som att bo i lägenhet i en stad. Det är vanligt att franska familjer har husdjur hemma. Glöm inte att meddela oss om du är allergisk.

Yay, we’re on TikTok!

Snabbfakta

 • Vem kan åka: 15–18 år vid ankomst
 • Avresemånad: augusti/januari
 • Visum: nej
 • Förberedelsekurs: ja, STS Welcome Camp ingår
 • Skolår: september–juni
 • Skoltid per vecka: ca 48 h
 • Ämnen: obligatoriska och valbara ämnen
 • Resor i landet: Lille, Nice och Disneyland Paris. Kontakta oss för mer information
Jag upplevde så mycket under mitt år i Frankrike. Mitt självförtroende har ökat och det känns som om jag kan klara av vad som helst. / Viktor Sjöblom

Fritid i Frankrike

Din fritid i Frankrike kommer att vara rik och omväxlande – och du bestämmer själv vad du vill göra. Möjligheterna är nästan oändliga. Om du till exempel gillar att shoppa så är det här drömmen. Varuhusen och de mindre, exklusiva butikerna är fulla av senaste modet. Din garderob kommer att bestå av unika franska kläder som inte går att köpa hemma.

Mysiga caféer

Visste du att ordet café är franskt? Du kommer att använda det flitigt, eftersom du lär tillbringa mycket tid på caféer med dina vänner. Att sitta på café är typiskt franskt. Beställ en café au lait och sitt och prata i timmar. Kan du tänka dig ett bättre sätt att öva din franska på?

Tour de France och mycket mer

Nära Alperna kan du fiska, åka skidor och klättra i berg. Nere vid Medelhavet är det vattensporter och strandliv som gäller. Fransmännen älskar alla sorters sporter, både individuella och lagsporter. Cykelsport hör till de stora favoriterna. När prestigefyllda Tour de France startar följer hela landet med från början till slut. Du kanske vill prova på cykling under ditt high school-utbyte?

Se mer av Frankrike

Glöm skolan och läxorna ett tag och följ med på en av våra resor. Du reser tillsammans med andra utbytesstudenter och alltid i sällskap med erfarna ledare. Resorna går bland annat till Lille, Lyon, Bordeaux och Paris. Det finns även en resa till Disneyland i Paris. Datum och priser kan variera. Din områdesrepresentant har all information du behöver.

Welcome Camp i Europa

Ditt utbyte börjar med vårt roliga Welcome Camp i Europa! På Welcome Camp får du den bästa tänkbara starten på ditt utbyte och den är fullspäckad med sightseeing, seminarier, nya vänner och mycket skoj.

Detta ingår

 • Resa tur och retur med tåg eller flyg
 • Boende i en värdfamilj
 • Helpension i värdfamilj
 • Skolplats i en lokal high school
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland
 • STS Welcome Camp
 • Avresemöte i ditt hemland
 • Jourservice dygnet runt
 • Kostnadsfri intervju
 • Möten och material för att förbereda dig och dina föräldrar
 • STS-ryggsäck
 • STS-diplom

Tillval

Har du redan ett område i Frankrike som du tycker extra mycket om? I så fall har du möjlighet att önska dig var du vill bli placerad när du ansöker.

Priser

Hör gärna av dig om du är intresserad av ett kortare program än 5 månader, det går att lösa till de flesta destinationerna!

Längd
Period
År
Pris
5 månader
Höst
2024
Från 114 500 kr
10 månader
Höst
2024
Från 129 500 kr
5 månader
Vår
2025
Från 122 500 kr
5 månader
Höst
2025
Från 114 500 kr
10 månader
Höst
2025
Från 129 500 kr
10 månader
Vår
2025
Från 137 500 kr

Ansök

Välkommen med din ansökan till ett high school-år. Första steget i din ansökan är en kostnadsfri och icke bindande intervju tillsammans med en av våra intervjuledare. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Om dig/studenten

Vårdnadshavare