För studenter 14–18 år
Högklassig standard i Tyskland

High School i Tyskland

Classic
Ålder 15-17

Tyskland är EU:s befolkningsmässigt största land. Det är också den största ekonomin i EU, och det ser du på den höga levnadsstandarden. Detta moderna, kosmopolitiska land är centrum för teknologi och innovation. Tyskland lockar människor från hela världen med sitt mångfacetterade kulturutbud och sina många konserter och festivaler.

STS utbyteselever i Tyskland får möjlighet att delta i valfria resor. En av de resor som erbjuds går vanligtvis till Berlin.

High School classic

High School Classic är det klassiska utbytesprogrammet som de flesta av våra studenter väljer. Det är det perfekta programmet för dig som vill ha en genuin High School-upplevelse och är öppen för alla de överraskningar som det innebär. Såhär fungerar det: Baserat på din profil matchar vi dig med en värdfamilj och en skola. Och det bästa av allt är att det kan vara var som helst i Tyskland, från de vackra landskapen i norr till de bayerska alperna i söder! Om du är ute efter ett äventyr och är öppen för överraskningar under ditt High School-utbyte är detta programmet för dig.

Anmäl dig till ett infomöte

Ladda ner vår broschyr!

Läs allt om STS High School, om våra destinationer och din tid utomlands som kommer bli ditt livs äventyr! Fyll i formuläret nedan så kommer det ett mejl med vår digitala broschyr till dig.

Think big

Detta stora land har verkligen allt. Från vackra vyer och mysiga byar till moderna städer och charmiga julmarknader. Blandningen av gammalt och ultramodernt gör städer som Berlin, Hamburg och Köln spännande. I trakten runt München hittar du magiska slott. Om du tänker dig ett storslaget high school-utbyte ska du tänka på Tyskland!

Yta: 375 000 km2
Befolkning: 82,5 miljoner
Huvudstad: Berlin
Språk: Tyska
Nationaldag: 3 oktober
Landskod: +49

Hög standard på tyska skolor

Tyskland är en förbundsstat och skolorna skiljer sig något åt beroende på var i landet du bor. Det som de har gemensamt är en hög akademisk nivå. Du kan räkna med att få bra utbildning. Tyska lärare uppskattar verkligen när man är aktiv under lektionerna. Räck upp handen, ställ frågor och delta i diskussionerna. Det kommer att ge dina tyskakunskaper en rejäl skjuts!

Två års studier av tyska språket rekomenderas, men är inget krav.

Gymnasium i Tyskland

Årskurserna nio till tolv, ibland tretton, kallas Gymnasium. Det är Tysklands high school och det är här du kommer att gå i skolan under ditt utbytesår. Vilken årskurs du hamnar i beror på hur gammal du är, dina betyg och dina kunskaper i tyska språket.

Du kan räkna med att du kommer att känna dig välkommen – det finns ett intresse för internationella relationer och olika kulturer i detta öppna och mångfacetterade land.

Helger med familjen

När du är en del av en tysk familj får du snabbt kontakt med både språket och kulturen. Familjen är väldigt viktig i Tyskland, på helgerna umgås man och besöker ofta släktingar och tillbringar tiden tillsammans. Många tyska familjer samlas och äter söndagslunch tillsammans.

Tyskland är ett stort land och din familj kommer med stor säkerhet att visa dig omgivningarna i närheten av sitt hem. Det du får se och uppleva beror mycket på var du bor under ditt utbytesår. Det kan vara så att du bor i en mindre by med charmiga marknader, nära storslagen natur och vackra floder eller i en stor stad med välkända sevärdheter.

Frihet under ansvar

Tyska ungdomar är relativt självständiga och får ofta stor frihet, men de förväntas också ta stort ansvar. Ett år i Tyskland ger dig verkligen chansen att växa som person.

Get the real stories from our students

Snabbfakta

 • Vem kan åka: 15–17,5 år vid ankomst
 • Avresemånad: augusti/januari
 • Språkkrav: 2 års tyska rekomenderas, men är inget krav
 • Visum: behövs inte
 • Förberedelsekurs: ja, STS Welcome Camp ingår
 • Skolår: juli/september–juni/augusti
 • Skoltid per vecka: ca 40 h
 • Ämnen: obligatoriska och valbara ämnen
 • Resor i landet: dagsresor och utflykter. Kontakta oss för mer information
Det är omöjligt att beskriva ett helt år utomlands. Du måste uppleva det själv! / Marie Chiara Pedretti

Nyckelordet är Verein

Du kan självklart tillbringa fritiden på café, bio eller i en galleria tillsammans med dina kompisar. Men här är ett tips inför din fritid i Tyskland: Verein. Vad är det?

Verein är tyska för förening, och många utbytesstudenter upptäcker snart att en gruppaktivitet är ett bra sätt att hitta vänner och ha kul efter skolan. Detta får man automatiskt när man går med i en förening. Gillar du konst, dans, musik eller teater? Be din värdfamilj att hjälpa dig hitta den Verein som passar dig bäst.

Ett sportigt folk

Tyskarna är sportiga och många skolor har ett stort utbud av idrotter efter lektionstid. Fotboll är självklart en favorit. Du vet säkert att både herr- och damlandslaget har haft riktigt stora framgångar de senaste åren. Andra populära sporter är gymnastik, friidrott och handboll.

Res med oss

Upptäck Tyskland genom att resa runt i landet under ditt utbyte. Det kan till exempel vara en resa till Berlin, skidåkning i Alperna eller en weekend till Hamburg. Din områdesrepresentant ger dig mer exakt information om priser och datum.

Welcome Camp i Europa

Ditt utbyte börjar med vårt roliga Welcome Camp i Europa! På Welcome Camp får du den bästa tänkbara starten på ditt utbyte och den är fullspäckad med sightseeing, seminarier, nya vänner och mycket skoj.

Detta ingår

 • Resa tur och retur med tåg eller flyg
 • Boende i en värdfamilj
 • Helpension i värdfamilj
 • Skolplats i en lokal high school
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland
 • STS Welcome Camp
 • Avresemöte i ditt hemland
 • Jourservice dygnet runt
 • Kostnadsfri intervju
 • Möten och material för att förbereda dig och dina föräldrar
 • STS-ryggsäck
 • STS-diplom

Tillval

Du kan välja mellan tre regioner i Tyskland: norra, mellersta eller södra Tyskland. Ju tidigare du ansöker, desto större chans har du att säkra ditt förstahandsval! Ansök så snart som möjligt, det kom ihåg att det tillkommer en avgift om du får det områdesval du önskat.

Priser

Hör gärna av dig om du är intresserad av ett kortare program än 5 månader, det går att lösa till de flesta destinationerna!

Längd
Period
År
Pris
5 månader
Höst
2024
Från 105 500 kr
10 månader
Höst
2024
Från 115 500 kr
5 månader
Höst
2025
Från 105 500 kr
10 månader
Höst
2025
Från 115 500 kr
5 månader
Vår
2025
Från 105 500 kr

Ansök

Välkommen med din ansökan till ett high school-år. Första steget i din ansökan är en kostnadsfri och icke bindande intervju tillsammans med en av våra intervjuledare. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Om dig/studenten

Vårdnadshavare