För studenter 14–18 år
En gammal kultur med det allra senaste

High School i Kina

Classic
Ålder 15-18

Bo och studera i ett av världens livligaste länder, ett land som kombinerar det allra senaste inom teknik med en tusenårig historia. Dåtid, nutid och framtid verkar smälta ihop i Kina. Upptäck dess unika kultur och fascinerande språk från insidan, under ett oförglömligt utbytesår på high school.

High School Classic

High School Classic är vårt traditionella utbytesprogram, och något som de flesta av våra elever väljer. Det passar perfekt för dig som längtar efter en äkta high school-upplevelse utomlands och som är beredd på att omfamna alla överraskningar som det kan medföra. Så här funkar det: Baserat på din profil matchar vi dig med en värdfamilj och skola. I Kina får du också uppleva ett kombinerat boende på campus och värdfamilj, där du bor på campus med lokala elever på veckodagarna och på helgerna med en kinesisk värdfamilj. Om du är öppen för ett äventyr och att ditt high school-utbyte kommer att medföra spännande överraskningar, så är detta programmet för dig.

Anmäl dig till ett infomöte

Ladda ner vår broschyr!

Läs allt om STS High School, om våra destinationer och din tid utomlands som kommer bli ditt livs äventyr! Fyll i formuläret nedan så kommer det ett mejl med vår digitala broschyr till dig.

Ett språk värt miljoner

Kina är ett enormt stort land, med en stor landskapsvariation och kulturella skillnader från region till region. Det finns mycket att upptäcka: Från de höga Himalayabergen i Tibet, till de vidsträckta öknarna i öster, tropiska öarna i Sydkinesiska havet till bambuskogarna och risterrasserna i Yunan och Sichuan. Och glöm inte alla underverk skapade av människan! Här finns både imponerande historiska platser som Kinesiska muren och Terrakottaarmén, samt moderna underverk i tekniskt framstående städer som Shanghai eller Shenzen. Vad du än letar efter, så hittar du det i Kina.

Kina har världens största befolkning och den äldsta rådande civilisationen, med en historia som daterar över 4.000 år i tiden. Kinesiska är nu världens mest talade språk och samtidigt som Kinas inflytande ökar, kan det komma att bli framtidens språk. Så förbered dig på bästa sätt genom ett unikt utbytesår i ett unikt land.

Att lära sig språket

I Kina talar man en mängd olika dialekter och språk, men mandarin är det officiella språket som talas av majoriteten dagligen i landet. Vi rekommenderar dig att du redan har en baskunskap i mandarin, såväl som en god kunskap i engelska, innan du överväger ett utbytesår i Kina.

Befolkning: 1.386 miljarder
Yta: 9.597 miljoner km2
Språk: Mandarin, kantonesiska och ytterligare flera regionala språk och dialekter
Huvudstad: Beijing
Religioner: Buddism, taoism, konfucianism, kristendom m fl
Valuta: Kinesiska yuan (renminbi)

Den kinesiska skolupplevelsen

Utbildning tas på största allvar i Kina, så det kan vara en utmaning men också väldigt givande. Skolåret löper mellan september till juli med vinterlov vanligtvis i januari. En vanlig skoldag börjar vid 07.30 och håller på till ca kl 17. Det finns även kvällsträffar för studier som brukar användas för att förbereda sig för inträdesproven till universitetet.

Självklart kan high school-vistelsen variera från en plats till en annan, men de obligatoriska kurserna är vanligtvis matematik, engelska, historia, geografi, politik, kemi, fysik, biologi och såklart kinesiska.

Förkunskaper i kinesiska

Kinesiska skiljer sig väldigt mycket från de västerländska språken, men det är inte så svårt att lära sig som du kanske tror. Att lära sig skriva de kinesiska tecknen kan däremot vara en utmaning, men för många är det den bästa delen av att lära sig språket. Det finns mer än 80.000 tecken, även om du bara behöver cirka 3.000 för vardaglig kommunikation.

Vissa förkunskaper i kinesiska behövs för att kunna göra ett high school-utbyte i Kina och du måste ha studerat kinesiska i minst ett år. Vi rekommenderar också att du försöker kommunicera på kinesiska så mycket som möjligt redan vid ankomst, för att verkligen fördjupa dig i din upplevelse och göra snabba framsteg.

Att bo i Kina

Under din utbytestid i Kina har du den unika möjligheten att uppleva två olika boendeformer. Under veckodagarna bor du sovsal på campus ihop med kinesiska elever. På helgerna bor du hos en kinesisk värdfamilj som du delar det vardagliga livet med. Att bo så här kommer att vara väldigt annorlunda erfarenheter, men kommer att göra ditt utbyte till något väldigt spännande och betydelsefullt. Du får en djupare kulturell förståelse och fantastiska möjligheter att förbättra dina språkkunskaper.

Kinesiska värdfamiljer

Att bo hos en värdfamilj är utan tvekan det allra bästa sättet att lära sig språket och komma närmare det lokala livet och kulturen. I stället för att bara observera det kinesiska livet på håll, kommer du själv att leva det. Du får i princip obegränsade möjligheter att uppleva kulturen och tala språket i vardagliga situationer.

Under hela utbytet kommer din lokala representant att hålla kontakten med dig och din värdfamilj, för att försäkra sig om att du har allt du behöver och se till att du får en bra upplevelse. Du kan kontakta dem när du vill om du behöver hjälp.

Nationella helgdagar

Det finns ett antal årliga nationella helgdagar i Kina, och du kommer att få möjligheten att fira dem på traditionellt sätt med din värdfamilj. En del av dem har fasta dagar som t ex Majdagen (1 maj), medan andra har olika dagar varje år som t ex det kinesiska nyåret som vanligtvis infaller i januari eller februari.

Get the real stories from our students

Snabbfakta

 • Vem kan delta: Elever mellan 15–18 år vid ankomst
 • Avresa: Augusti/september
 • Språkkunskaper: Baskunskaper i mandarin (pinyin) med helst två års studier, plus en god kunskap i engelska. I slutet av din vistelse rekommenderar vi att du gör HSK-testet för att få en certifiering av dina kinesiska språkkunskaper
 • Visum: Obligatoriskt
 • Förberedelsekurs: Ja, Welcome Camp i Beijing med orientering i området och skolan
 • Skolår: September–juli för internationella elever
 • Skoldagar: Varierar mellan skolor men vanligtvis mellan kl 08–17 som inkluderar eftermiddagsaktiviteter, sporter, egentid för studier samt en längre rast mitt på dagen
 • Ämnen: Obligatoriska ämnen är matematik, kinesiska, engelska, historia, geografi, politik, kemi, fysik och biologi
 • Utflykter: Du kommer att få information om resor och utflykter från din lokala koordinator

Ledighet i Kina

Skolor i Kina brukar erbjuda många extra aktiviteter och gemenskap på eftermiddagar och kvällar. Du kommer att få många möjligheter att utöva och delta i de sporter du älskar, eller börja med en ny hobby. Genom att delta på dessa aktiviteter kommer du att öva mer på språket och lära känna dina klasskompisar bättre.

Basket och bordtennis är nog de mest populära sporterna på kinesiska skolor, men det finns andra möjligheter så som friidrott, fotboll och traditionella kinesiska kampsporter som tai chi och kung fu. Konstklasser är också populära, som t ex måleri, musik eller dans. Utforska möjligheter på din skola och pröva!

Welcome Camp

Få den bästa tänkbara starten på ditt high school-utbyte med STS Welcome Camp. Du träffar andra utbyteselever, åker på utflykter och blir förberedd på upplevelsen som ligger framför dig.

Detta ingår

 • Resa tur och retur
 • Boende: Campus måndag-fredag, värdfamilj på helger. Alla värdfamiljer är godkända av STS
 • Helpension på helger, halv- eller helpension måndag-fredag (skiljer som bland skolor)
 • Skolplats i en lokal high school
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland
 • STS Welcome Camp
 • Avresemöte i ditt hemland
 • Jourservice dygnet runt
 • Kostnadsfri intervju
 • Möten och material för att förbereda dig och dina föräldrar
 • STS-ryggsäck
 • STS-diplom

Priser

Hör gärna av dig om du är intresserad av ett kortare program än 5 månader, det går att lösa till de flesta destinationerna!

Längd
Period
År
Pris
5 månader
Höst
2025
Från 175 900 kr
10 månader
Höst
2025
Från 185 900 kr
5 månader
Höst
2024
Från 175 900 kr
10 månader
Höst
2024
Från 185 900 kr

Ansök

Välkommen med din ansökan till ett high school-år. Första steget i din ansökan är en kostnadsfri och icke bindande intervju tillsammans med en av våra intervjuledare. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Om dig/studenten

Vårdnadshavare