För studenter 14–18 år
Mitt i Europas hjärta!

High School i Schweiz

Classic
Ålder 15-18

Älskar du skidåkning? Då har du det perfekta landet för ditt high school-utbyte i Schweiz. Vackra Schweiz förknippas ofta med de snötäckta Alperna och anses vara ett paradis för skidåkare.

High School Classic

High School Classic är det klassiska utbytesprogrammet som de flesta av våra studenter väljer. Det är det perfekta programmet för dig som vill ha en genuin High School-upplevelse och är öppen för alla de överraskningar som det innebär. Såhär fungerar det: Baserat på din profil matchar vi dig med en värdfamilj och en skola. Och det bästa av allt är att det kan vara var som helst i Schweiz, från de vackra städerna till de mäktiga schweiziska alperna! Om du är ute efter ett äventyr och är öppen för överraskningar under ditt High School-utbyte är detta programmet för dig.

Anmäl dig till ett infomöte

Ladda ner vår broschyr!

Läs allt om STS High School, om våra destinationer och din tid utomlands som kommer bli ditt livs äventyr! Fyll i formuläret nedan så kommer det ett mejl med vår digitala broschyr till dig.

Mer än skidåkning

Schweiz har mer att erbjuda än välskötta pister. Här finns tillverkas till exempel världsberömda exklusiva klockor och utsökt choklad. Det finns moderna städer med utmärkt lokaltrafik. Levnadsstandarden är hög i detta prydliga, välorganiserade och kulturellt mångsidiga land. I Schweiz talar man många språk, men du bor i den tyskspråkiga delen.

Litet men trivsamt

Landet är relativt litet, vilket betyder att du smidigt har tillgång till dess olika delar. Schweiz ligger dessutom mitt i Europa. Det innebär att Frankrike, Italien, Tyskland och Österrike är nära och att du kan ägna delar av lovet åt att åka skidor i Alperna eller sola på Rivieran.

Befolkning: 8,1 miljoner
Yta: 41 285 km2
Huvudstad: Bern
Största stad: Zürich
Officiella språk: Tyska, franska, italienska och rätoromanska
Högsta berget: Dufourspitze (Monte Rosa), 4 634 m
Valuta: Schweizisk franc
Landskod: +41

High school i Schweiz

Det finns olika sorters high school i Schweiz, efter den sexåriga primärskolan. Som utbytesstudent blir du troligen placerad i Gymnasium eller Mittelschule. För schweiziska studenter leder skolan till en examen som heter Matura. Den krävs för att komma in på universitetet.

Det finns fyra inriktningar på den här nivån: naturvetenskaplig, moderna språk, latin eller klassisk. I alla program ingår tyska, engelska, matematik, biologi, kemi eller fysik, historia, geografi och idrott.

En tysk skola

Schweiz har tre officiella språk: italienska, franska och tyska De flesta av våra studenter bor i en tysktalande familj och går därför på en tysk skola. Du behöver ha läst tyska i minst två år för att kunna klara av dina studier.

Din schweiziska familj

Du kommer att bo i en tyskspråkig familj under ditt high school-utbyte. Du ska ha studerat tyska i två år för att antas till en schweizisk skola. Det hjälper självklart även till när du ska kommunicera med din familj.

Mycket av konversationen hemma sker runt middagsbordet. Schweiziska familjer äter ofta en lättare middag vid sjutiden, då de sitter ner tillsammans och talar om dagen. Du lär på så sätt känna kulturen, sederna och uttryck på ett lättsamt och trivsamt sätt.

En familjemedlem från första stund

Våra noggrant utvalda värdfamiljer kommer att få dig att känna dig som hemma från första stund. Ungdomar lever ett relativt fritt och oberoende liv och bestämmer själva vad de ska göra efter skolan. Detta fungerar bra, så länge du meddelar dina värdföräldrar vilka planer du har. Precis som hemma förväntas du hjälpa till hemma och till exempel bädda sängen och duka av efter middagen.

Miljövänner

Schweizarna älskar sin vackra natur. Luften är klar och vattnet rent. Invånarna har ofta miljön i åtanke. Bli inte förvånad om du börjar tänka likadant efter att ha bott i en schweizisk familj.

Get the real stories from our students

Snabbfakta

 • Vem kan åka: 15–18 år vid ankomst
 • Avresemånad: augusti/januari
 • Visum: behövs inte
 • Förberedelsekurs: ja, STS Welcome Camp ingår
 • Skolår: augusti–juli
 • Skoltid per vecka: ca 42 h
 • Ämnen: några obligatoriska och många valbara ämnen
 • Resor i landet: dagsresor/utflykter. Kontakta oss för mer information

Fritid på högsta nivån

På helgen är de schweiziska tågstationerna fulla med människor på väg till bergen. Om du gillar att åka skidor och fjällvandra så är Schweiz ett paradis. Backarna på högre höjd är öppna större delen av året, och att vandra på våren och sommaren, när dalgångarna är gröna, är något alldeles unikt. Glöm inte att packa skidor och kängor.

Häng med dina nya kompisar

Om du föredrar något mindre fysiskt ansträngande kan du gå på bio, på museum, hänga på café eller titta i affärer. Dina nya vänner och din familj kommer att visa dig de bästa ställena. Det kommer att finnas massor att göra och se i din nya hemstad.

Ta gärna tåget till Schweiz största städer Zürich, Bern och Genève om du har möjlighet. De är alla värda ett besök.

Vi visar dig runt

Vår STS-personal i Schweiz ser fram mot att visa dig runt och se till att du trivs. Våra utbytesstudenter i Schweiz brukar träffas mellan tre och fyra gånger under året. Vi anordnar olika dagsutflykter och aktiviteter, beroende på vad ni studenter är intresserade av. Det kan till exempel vara ett besök i Europa Park, skridskoåkning eller utflykter till berömda platser och landmärken. Din områdesrepresentant ger dig mer information på plats.

Welcome Camp i Europa

Ditt utbyte börjar med vårt roliga Welcome Camp i Europa! På Welcome Camp får du den bästa tänkbara starten på ditt utbyte och den är fullspäckad med sightseeing, seminarier, nya vänner och mycket skoj.

Detta ingår

 • Resa tur och retur med tåg eller flyg
 • Boende i en värdfamilj
 • Helpension i värdfamilj
 • Skolplats i en lokal high school
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland
 • STS Welcome Camp
 • Avresemöte i ditt hemland
 • Jourservice dygnet runt
 • Kostnadsfri intervju
 • Möten och material för att förbereda dig och dina föräldrar
 • STS-ryggsäck
 • STS-diplom

Priser

Hör gärna av dig om du är intresserad av ett kortare program än 5 månader, det går att lösa till de flesta destinationerna!

Längd
Period
År
Pris
5 månader
Vår
2026
Från 149 500 kr
5 månader
Höst
2025
Från 149 500 kr
10 månader
Höst
2025
Från 159 500 kr
5 månader
Vår
2025
Från 149 500 kr
5 månader
Höst
2024
Från 149 500 kr
10 månader
Höst
2024
Från 159 500 kr

Ansök

Välkommen med din ansökan till ett high school-år. Första steget i din ansökan är en kostnadsfri och icke bindande intervju tillsammans med en av våra intervjuledare. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Om dig/studenten

Vårdnadshavare