För studenter 14–18 år
Det värmande livet i Norden

High School i Finland

Classic
Ålder 15-18

I Finlands storslagna nordiska landskap finns det ett fascinerande djurliv, orörda skogar, omkring 200 000 sjöar och världens kanske lyckligaste folk. Dessutom har de Europas bästa utbildningssystem och en extremt hög livskvalitet (och vi får inte glömma bastubadandet).

High School Classic

High School Classic är det traditionella utbytesprogrammet som de flesta av våra studenter väljer. Det är ett perfekt program för dig som längtar efter en genuin high school-upplevelse utomlands och som är öppen för de överraskningar som utbytet kan medföra. Så här fungerar det: vi matchar dig med en värdfamilj och en skola utifrån din profil – du kan hamna nästan var som helst i Finland! Om du är öppen för äventyr och villig att låta dig överraskas av din utbytesupplevelse är detta programmet för dig.

Anmäl dig till ett infomöte

Ladda ner vår broschyr!

Läs allt om STS High School, om våra destinationer och din tid utomlands som kommer bli ditt livs äventyr! Fyll i formuläret nedan så kommer det ett mejl med vår digitala broschyr till dig.

Välkommen till Finland

Under de senaste åren har Finland toppat listan över världens lyckligaste länder, vilket kan vara överraskande för många. Finländarna har rykte om sig att vara ganska reserverade och måste uthärda långa, kalla vintrar. Men under ytan kommer du att märka att folk älskar friluftsliv, njuter av de nöjen vintern har att erbjuda och även vet hur man roar sig.

Befolkning: 5,5 miljoner
Yta: 338 000 km2
Sjöar: 188 000
Öar: 40 000
Huvudstad: Helsingfors (630 000 invånare)
Språk: finska och svenska (5 % av befolkningen)
Valuta: Euro
Landskod: +358

Fantastiska Finland

Finländarna är varma och genuina. Till en början kan de verka en aning blyga, men när du väl lär känna dem bättre kommer du att märka att de är lojala vänner och att de har en säregen och något besynnerlig finsk humor. Bra exempel på detta är det stora antal festivaler och evenemang som under året arrangeras i hela landet, bland annat VM i kärringbärning, VM i luftgitarr och VM i träskfotboll.

Den finska maten liknar maten i de andra nordiska länderna, men Finland har också sina egna specialiteter. Dessa finska specialiteter består oftast av lax eller renkött, men andra sorters kött och grönsaker är också vanligt förekommande. För finländarna är det viktigt att maten är obehandlad och naturlig, och de flesta rätterna tillagas med färska ingredienser. Men ibland går även finländarna ut för att äta pizza eller hamburgare.

Utbildning i världsklass

Finlands skolsystem är känt för att vara ett av de bästa i världen. Man uppmuntrar kritiskt tänkande och intellektuella utmaningar, i stället för att repetera och memorera. Det ges endast ett fåtal hemläxor och skoldagarna är kortare eftersom man ser fritiden som en viktig del av en sund och komplett utbildning. Trots att det i allmänhet råder en mer avslappnad stämning i skolan, rankas de finska studenterna genomgående bland de bästa i världen när det gäller läsning, matematik och naturvetenskap. Så deras utbildningssystem lönar sig uppenbarligen!

Ett flexibelt skolsystem

High school-utbildningen i Finland ger studenterna en omfattande allmänbildning, en god förmåga att tänka kritiskt och förbereder dem inför universitetsstudier eller en yrkesutbildning. De flesta high schools i Finland (där de kallas ”lukio”) använder ett flexibelt, ”klasslöst” system, vilket innebär att studenterna kan arbeta i sin egen takt och bli klara inom två till fyra år. Skolan är inte åldersbaserad och kurserna ges inte för en specifik årskull, vilket innebär att en studiegrupp kan innehålla elever som är mellan 16 och 19 år gamla.

Varje dag något nytt

Ett läsår delas in i fem perioder. Varje undervisningsperiod har ett separat schema med fokus på särskilda ämnen. Varje period avslutas med en ”provvecka”. På så sätt får du studera en rad olika ämnen och kan alltid upptäcka nya saker och träffa nya människor.

Skoldagen börjar mellan kl. 8 och 10, och avslutas vanligtvis omkring kl. 14 till 16. Normalt är lunchrasten 45 minuter lång och kostnadsfri lunch serveras för alla studenter. De obligatoriska kurserna inkluderar ett modersmål och ett främmande språk, litteratur, matematik, miljö- och naturkunskap, humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen samt idrott.

Ditt andra hem

Våra underbara värdfamiljer finns i hela Finland. De finns i alla olika former och storlekar, men de har en viktig sak gemensamt: De längtar efter att få välkomna dig till sitt hem, visa dig sitt land och levnadssätt, och dela otroliga upplevelser med dig.

Din värdfamiljs hem kommer verkligen att bli ditt andra hem. Finska familjer umgås mycket, de äter gemensam middag och är ofta hemma på kvällen tillsammans eller utövar sina fritidsintressen. Ta chansen att lära dig mer om deras liv och deras intressen och var inte rädd för att delta!

Ömsesidig respekt och öppen kommunikation

Utbytesstudenter förväntas delta i familjens aktiviteter och hjälpa till med hushållssysslor, till exempel att diska, städa och handla mat. Finska barn och tonåringar har en hel del frihet, men med denna frihet följer även mycket ansvar. Föräldrarna litar på att barnen håller dem underrättade om var de är och att de håller sitt ord, i enlighet med finländarnas höga ideal om lojalitet och pålitlighet.

Finska familjer kommunicerar därför fritt och öppet. De talar klarspråk med varandra oavsett vilket ämne det gäller och respekterar varandras åsikter. Detta direkta sätt att kommunicera kan från början kännas konstigt för vissa utbytesstudenter. På längre sikt kommer det däremot att vara en tillgång i relationen med din värdfamilj och ge dig möjlighet att uttrycka dig fritt.

Get the real stories from our students

Snabbfakta

 • Vem kan åka: du som är 15–18 år vid ankomst
 • Avresemånad: augusti och januari
 • Språkkunskaper: bra engelska
 • Kurslängd: 5 eller 10 månader
 • Visum: krävs för icke-europeiska studenter
 • Welcome Camp: inkluderat
 • Skolår: augusti till maj/juni
 • Skoldag: kl. 08/10–14/16
 • Ämnen: några obligatoriska och många valbara kurser
 • Organiserade utflykter: resor inom Finland och till andra nordiska länder

Fritiden i Finland

Det finska folket låser inte in sig i sina hus under den kalla vintern. I stället anpassar de sig och gör det bästa av situationen. Se till att prova på skridskoåkning och längdskidåkning under utbytesvistelsen, och glöm för all del inte bastun!

Utbytesstudenter rekommenderas starkt att delta i fritidsaktiviteter i lokala föreningar, eftersom skolorna i Finland sällan organiserar sådana aktiviteter. Populära aktiviteter inkluderar sport, kulturföreningar, sociala evenemang, konst, musik och drama. Detta är kanske det bästa sättet att träffa nya vänner utanför skolan.

Underbara äventyr i naturen

Finländarna älskar naturen och njuter av sitt vackra land under hela året. På sommaren åker många stadsbor till sina sommarstugor vid sjöarna ute på landet. Veckoslut och helger ägnas ofta åt avkoppling, simning, fiske och naturligtvis även åt att bada bastu. Andra populära aktiviteter inkluderar cykling, jogging, vattensporter och nationalsporten boboll, som på finska heter pesäpallo och är en finländsk variant av baseboll.

För många finländare är vintern högsäsong för sport. Det är möjligt att åka skidor (både längd- och utförsåkning) nästan överallt i Finland, och isfiske och simning i iskallt vatten blir allt populärare. Men den allra populäraste sporten är utan tvekan ishockey.

Upplev mer

Vi arrangerar kortare resor för våra high school-studenter, så att de kan uppleva ännu mer under sin tid utomlands. Kontakta din lokala samordnare för att få mer information om resor i och runt Finland, såväl som till de andra nordiska länderna.

Welcome Camp i Europa

Ditt utbyte börjar med vårt roliga Welcome Camp i Europa! På Welcome Camp får du den bästa tänkbara starten på ditt utbyte och den är fullspäckad med sightseeing, seminarier, nya vänner och mycket skoj.

Detta ingår

 • Resa tur och retur med tåg eller flyg
 • Boende i en värdfamilj
 • Helpension i värdfamilj
 • Skolplats i en lokal high school
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland
 • STS Welcome Camp
 • Avresemöte i ditt hemland
 • Jourservice dygnet runt
 • Kostnadsfri intervju
 • Möten och material för att förbereda dig och dina föräldrar
 • STS-ryggsäck
 • STS-diplom

Priser

Hör gärna av dig om du är intresserad av ett kortare program än 5 månader, det går att lösa till de flesta destinationerna!

Längd
Period
År
Pris
5 månader
Höst
2024
Från 102 000 kr
10 månader
Höst
2024
Från 114 000 kr
3 månader
Vår
2025
Från 85 500 kr
5 månader
Vår
2025
Från 102 000 kr
5 månader
Höst
2025
Från 102 000 kr
10 månader
Höst
2025
Från 114 000 kr
3 månader
Höst
2024
Från 85 500 kr

Ansök

Om dig/studenten

Vårdnadshavare