För studenter 14–18 år
Ett nytt spännande liv

Att bo i ett annat land som utbytesstudent

Det finns många fördelar med att bo utomlands för en period. Du får uppleva en massa roliga saker, får en massa härliga minnen och du lär dig ett nytt språk. Dessutom lär du känna nya människor och en ny kultur.

Men det kan också innebära att du ibland möter saker som du inte är van vid här hemma. Hos din värdfamilj kanske du får hjälpa till mer hemma än vad du är van vid, och du kanske måste vara hemma tidigare på kvällarna. Maten kan vara annorlunda och du kanske måste be om lov du åker i väg på andra aktiviteter. Men det är också det som är charmen, att alla länder har olika kulturer och det är precis det som du kommer att få uppleva under ditt utbytesår.

Genom att ha en öppen dialog med din värdfamilj och ta reda på vad som förväntas av dig, kommer det bli färre missförstånd och kulturkrocken blir mindre. Värdfamiljen är där för dig och de har ett ansvar för dig under hela din vistelse. Genom en tät dialog kommer ni förstå varandra och tillsammans kommer ni att hitta en bra väg framåt, även om det inte alltid är samma regler som du har här hemma.

Att bo i värdfamilj

Oavsett vart i världen du åker på utbyte kommer du att bo hos en lokal värdfamilj. Det kan kännas lite pirrigt att åka till en ny plats och bo hos människor du aldrig har träffat, men faktum är att värdfamiljen ofta blir den mest minnesvärda och meningsfulla delen av hela utbytet. Därför väljer vi noggrant ut våra värdfamiljer och vi gör vårt bästa för att hitta rätt familj för dig, ofta i samarbete med lokala organisationer och medarbetare i området.

Alla värdfamiljer ser olika ut, precis som här hemma. Det finns sportiga familjer och familjer som ägnar mycket tid åt huset och trädgården. Det finns familjer som är engagerade i volontärarbete eller i den lokala församlingen, och det finns värdfamiljer med och utan barn. Men gemensamt för dom alla är att de alltid har ett genuint intresse för sina studenter, och din ankomst kommer med stor sannolikhet vara början på en livslång vänskap.

Känn dig som hemma. Kommunicera. Hjälp till med hushållssysslorna och respektera hemmets regler på samma sätt som hemma hos din egen familj. Det du får tillbaka är en unik inblick i en ny livsstil och kultur, som skiljer sig från massturismen du normalt sett får ta del av när du är ute och reser. Kanske vill du uppleva Thanksgiving i USA, afternoon tea i Storbritannien eller vill du se en fotbollsmatch i Italien? Varje land har sin egen charm och vi kan lova dig att ni kommer att få massor av härliga minnen tillsammans!

Värdfamiljen har ansvaret för dig under hela din vistelse och står för mat och uppehälle. Andra kostnader som hygienartiklar, busskort, fritidsaktiviteter, resor, kläder med mera står du för själv. Det är värdfamiljen som bestämmer saker som när du ska vara hemma och vad du förväntas hjälpa till med i hemmet. De kommer att uppskatta ditt deltagande i olika aktiviteter och familjetraditioner, men givetvis kommer du att ha tid för egna fritidsaktiviteter också. Berätta alltid för din värdfamilj vart du tar vägen och kom ihåg att din värdfamilj vill väldigt gärna träffa dina nya vänner.

Läs gärna mer om vad våra tidigare elever säger om att bo hos en värdfamilj!