För studenter 14–18 år
Upplev livet Down Under!

High School i Australien

Classic/Select
Ålder 15-18

Australien är ett land med varierat landskap. Utöver de välkända städerna, stränderna och de vilda djuren hittar du också fantastiska korallrev, snöiga berg, öknar och regnskogar – totala motsatser som tydligt visar att Australien har allt. Resan är lång, men vi lovar, den är värd det.

High School Classic

High School Classic är det klassiska utbytesprogrammet som de flesta av våra studenter väljer. Det är det perfekta programmet för dig som vill ha en genuin High School-upplevelse och är öppen för alla de överraskningar som det innebär. Såhär fungerar det: Baserat på din profil matchar vi dig med en värdfamilj och en skola. Och det bästa av allt är att det kan vara var som helst i Australien! Om du är ute efter ett äventyr och är öppen för överraskningar under ditt High School-utbyte är detta programmet för dig.

Välj hur du vill ha det med Select

STS High School Select är valet för dig som själv vill bestämma vilken skola och stad du vill studera i. Det innebär att du som utbytesstudent själv kan bestämma hur du vill att ditt utbytesår ska se ut. Så berätta för oss vad du vill ha ut av ditt utbytesår i Australien hjälper vi dig att hitta den perfekta skolan. Ta chansen och ge dig ut på ett lärorikt äventyr!

Anmäl dig till ett infomöte

Ladda ner vår broschyr!

Läs allt om STS High School, om våra destinationer och din tid utomlands som kommer bli ditt livs äventyr! Fyll i formuläret nedan så kommer det ett mejl med vår digitala broschyr till dig.

Go down under

Kontinenten Australien ligger på andra sidan jorden från Europa, vilket innebär att årstiderna är omvända mot vad du är van vid. När sommaren tar slut i Europa börjar den i Australien. Fastän du kommer att vara så långt hemifrån som det går hittar du snart din plats i det nya klimatet. Den multikulturella befolkningen har rykte om sig att vara vänlig och avslappnad. Australierna är kända för att vara välkomnande och okomplicerade, och de bjuder gärna in dig att uppleva deras lättsamma livsstil. Landet ”down under” väntar på att du ska komma och lära dig ett nytt sätt att leva.

Yta: 7 692 km2
Befolkning: 24 miljoner
Huvudstad: Canberra
Språk: Engelska
Största stad: Sydney (4,9 miljoner)
Landskod: +61

Skolan i Australien

Utbildningssystemet i Australien är ett av de bästa och mest innovativa i världen. Tusentals utbytesstudenter läser på high school och universitet i Australien varje år. Här finns många moderna skolor med stora och välutrustade klassrum.

Sommarlov i december

High school i Australien omfattar de sista fem åren i ett 12-årigt skolsystem. De flesta utbytesstudenter placeras i årskurs 11, vissa i årskurs 10 och några få i årskurs 12. Eftersom årstiderna är omvända jämfört med Europa har australiensarna sommarlov i två månader från december till januari. I januari börjar det nya läsåret och det avslutas i december. Som STS-utbytesstudent kan du börja i januari eller juli.

Om du placeras i årskurs 10 är de flesta av dina ämnen obligatoriska, som engelska, matematik och geografi. I årskurs 11 är ofta det enda obligatoriska ämnet engelska. Övriga ämnen väljer du själv. Du kommer att bli förvånad över det stora utbudet av kurser och sporter, t.ex. marinbiologi, multimedia, teater, indonesiska, aboriginstudier, surfing, dykning och scenkonst.

Vad har du på dig när du går till skolan?

I de flesta australiensiska high schools måste eleverna köpa sin egen skoluniform. Du behöver alltså inte fundera på vad du ska ha på dig första dagen i skolan. Det är bara att sätta på uniformen så blir du en i mängden av alla nya aussie-kompisar!

Varma och välkomnande familjer

Australiensarna är godhjärtade, omtänksamma och välkomnande. Landet är mångkulturellt eftersom den största delen av befolkningen har immigrerat från olika delar av världen. Detta har lett till ett öppet sinne i största allmänhet. Din noggrant utvalda värdfamilj kommer troligen att vara social, vänlig och ha mycket humor. Du kommer snart att märka att de flesta australiensare gillar att skämta – även på sin egen bekostnad!

Våra australiensiska familjer

De flesta australiensiska familjer lever ett aktivt liv, och ni kommer med stor sannolikhet åka på utflykt eller picknick tillsammans. Det kan vara en roadtrip till en strand i närheten eller en cykeltur i bergen. På helgerna ägnar många familjer sig åt olika sporter. Häng på och upplev Australien på riktigt!

Yay, we’re on TikTok!

Snabbfakta

 • Vem kan åka: 15–18 år vid ankomst
 • Avresemånad: januari eller juli
 • Visum: ja, det behövs
 • Förberedelsekurs: Welcome Camp, ingår i programavgiften
 • Skolår: februari–november
 • Skoltid per vecka: ca 30 h
 • Ämnen: Några obligatoriska och ett flertal valbara ämnen
 • Resor i landet: följ med på en fantastisk rundresa under ett lov till Stora Barriärrevet, Ayers Rock och Sydney. Kontakta oss för mer information
Jag kommer aldrig att glömma när jag snorklade i Stora barriärrevet! / Yannis

Fritid i Australien

I Australien finns det så många utomhusaktiviteter. Det beror främst på det härliga klimatet. Några vanliga alternativ är att grilla, sporta eller åka på utflykt till stranden eller ut i naturen. Missa inte heller det spännande djurlivet. Har du någonsin sett en koalabjörn eller en känguru? Nu är det dags!

Sport beroende på årstid

Oavsett om du är sportintresserad eller inte så kommer den australiensiska entusiasmen troligen att smitta av sig, och få dig att vilja pröva några av landets mest populära sporter eller iallafall titta på. Rugby, golf och australiensisk fotboll spelas på vintern och på sommaren är det snorkling, segling, tennis och volleyboll som gäller. Längs kusten ligger massor av underbara stränder, som är perfekta för alla sorters vattenaktiviteter. Om du hellre åker skidor finns det fina snötäckta backar i bergen.

Vilka fritidsaktiviteter du kan välja bland där du bor får du snart reda på. Din värdfamilj kan ge tips och hjälpa dig att hitta information om gym, stall, handbollslag eller varför inte karateklubbar i närområdet.

Welcome Camp i Australien

Du kommer att starta ditt äventyr, eventuellt med lite jetlag från resan, tillsammans med andra ungdomar från hela världen.

Detta ingår

 • Resa tur och retur
 • Boende i en värdfamilj
 • Helpension i värdfamilj
 • Skolplats i en lokal high school
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland
 • STS Welcome Camp
 • Avresemöte i ditt hemland
 • Jourservice dygnet runt
 • Kostnadsfri intervju
 • Möten och material för att förbereda dig och dina föräldrar
 • STS-ryggsäck
 • STS-diplom

Priser

Hör gärna av dig om du är intresserad av ett kortare program än 5 månader, det går att lösa till de flesta destinationerna!

Längd
Period
År
Pris
2 Terms
Höst
2025
Från 149 500 kr
4 Terms
Vår
2025
Från 169 500 kr
4 Terms
Höst
2024
Från 169 500 kr
2 Terms
Höst
2024
Från 149 500 kr
2 Terms
Vår
2025
Från 149 500 kr

Ansök

Välkommen med din ansökan till ett high school-år. Första steget i din ansökan är en kostnadsfri och icke bindande intervju tillsammans med en av våra intervjuledare. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Om dig/studenten

Vårdnadshavare