För studenter 14–18 år
Upplev nya saker

Skola och fritid på ditt utbytesår

Din nya skola

Upplev skillnaden! Din nya skola kommer definitivt att vara annorlunda, oavsett vad du är van vid sedan tidigare. Det är det som är så spännande, att få ta del av ett annat lands skolsystem och du kommer snart in i olika rutiner, tex hur man hälsar på läraren och hur du hittar till din nästa lektionssal. Det är viktigt att du har respekt för de regler som finns på skolan och tänk på att komma i tid till lektionerna. I de flesta skolor har du på dig dina vanliga kläder, men i vissa fall kommer du att ha skoluniform. Det beror helt enkelt på vilken skola du hamnar på. Som utbytesstudent är det extra roligt om man delar med sig av sitt hemland. Din lärare och klasskamrater är nyfikna.

Det är kul och spännande att lära sig ett nytt språk i en ny miljö och många gånger kommer du att prata språket helt flytande när det är dags att åka hem igen. Denna kunskap kommer vara värdefull för dig under hela livet.

Ditt liv kommer dock att vara så mycket mer än bara skolan. Du kommer att ha mycket tid för aktiviteter, träning och utflykter som gör att du utvecklas ytterligare under ditt utbytesår. Ditt high school år kommer att öppna många nya dörrar, det är det ingen tvekan om.

Din fritid

På fritiden har du möjlighet att upptäckta ditt nya värdland. Du kan åka på utflykt, ta promenader eller umgås med dina nya vänner. Gå med i ett fotbollslag, pröva någon ny sport, spela instrument i ett band, öva med en dansgrupp, engagera dig och hjälp till som volontär eller hänga med kompisar på ett kafé. Huvudsaken är att du umgås med folk, tar kontakt och utnyttjar din fritid ordentligt.

I många länder finns det flera aktiviteter i anslutning till skolan, där du kan utöva din favoritsport eller testa på nya hobbys. Du får förstås också hjälp av din värdfamilj, klasskamrater och områdesrepresentant som kommer att visa dig smultronställena just där du bor.

Det finns också ofta möjlighet att delta på resor och andra utflykter riktade direkt till dig som utbytesstudent. Fråga din lokala representant när du är på plats för mer information.

Fickpengar under ditt utbytesår

STS rekommenderar att ha USD 400 / EUR 300 per månad som fickpengar när du är i väg. Tänk på att dina kostnader kan vara något högre i början av din vistelse när du ska köpa skolböcker, betala medlemsavgifter och kanske köpa dig busskort och andra nödvändiga saker (I USA är det gratis skolbuss). Din värdfamilj står inte för dina fritidsaktiviteter, resor, kläder eller hygienartiklar tex.

Tänk på att aldrig låna eller låna ut pengar till någon annan under din vistelse, varken vänner eller värdfamilj. Det kan lätt bli missförstånd.