För studenter 14–18 år
Midnattssol och bergstoppar i Norge!

High School i Norge

Classic
Ålder 16-17

Ta chansen att studera i vårt härliga grannland i väst. Norge är världskänt för sin exceptionella natur och är ultimat för dig som älskar snowboard- och skidåkning. Landet har otroligt vackra fjäll, fjordar och glaciärer, men samtidigt städer med pulserande stads- och kulturliv. Här lär du dig det norska språket utan problem och kommer in i livsstilen snabbt!

High School Classic

High School Classic är det klassiska utbytesprogrammet som de flesta av våra studenter väljer. Det är det perfekta programmet för dig som vill ha en genuin High School-upplevelse och är öppen för alla de överraskningar som det innebär. Såhär fungerar det: Baserat på din profil matchar vi dig med en värdfamilj och en skola. Och det bästa av allt är att det kan vara var som helst i Norge, från de moderna städerna till de vackra fjordarna! Om du är ute efter ett äventyr och är öppen för överraskningar under ditt High School-utbyte är detta programmet för dig.

Anmäl dig till ett infomöte

Ladda ner vår broschyr!

Läs allt om STS High School, om våra destinationer och din tid utomlands som kommer bli ditt livs äventyr! Fyll i formuläret nedan så kommer det ett mejl med vår digitala broschyr till dig.

Utforska Norges natur

Om du älskar naturen är Norge rätt land för dig. Här finner du fantastiska berg, fjordar, glaciärer, norrsken och mycket mer. Dess oförlikneliga skönhet väntar dig - året runt. Norrmännen har en lång kulturell tradition och är rädda om sina rötter. Alla dina nya vänner kommer gärna att visa dig hur du lever som en äkta norrman.

Befolkning: 5,2 miljoner
Yta: 387 000 km2
Huvudstad: Oslo
Gränsar till: Sverige, Finland och Ryssland
Språk: Norska (bokmål och nynorsk)
Nationaldag: 17 maj

Studera i Norge

I Norge är relationen mellan lärare och elever öppen och informell. Du förväntas vara aktiv för att lära dig så mycket som möjligt. Det krävs inga förkunskaper i norska för att delta i vårt utbytesprogram. Men vi rekommenderar ändå att du förstår grunderna. Undervisningen kommer trots allt att ske på norska.

Det norska skolsystemet

High school i Norge består av tre skolår som kallas Videregående, som man normalt går mellan 16 och 19 års ålder, och är en förberedelse för fortsatt högre utbildning. Skolan är indelad i två terminer: en hösttermin från augusti till december och en vårtermin från januari till juni. Under skolåret har du fyra skollov. Skoldagen börjar normalt klockan åtta på morgonen och slutar runt halv fyra på eftermiddagen.

Utbytesstudenter i norsk high school placeras oftast i första eller andra årskursen. Du kommer att ha obligatoriska ämnen som matematik, norska, engelska, historia och samhällskunskap. I vissa fall kan du välja andra ämnen, beroende på vad du är intresserad av och vad skolan kan erbjuda. De flesta norska skolor har idrott på schemat utöver de teoretiska ämnena.

Din norska värdfamilj

Våra norska familjer finns över hela landet. Din familj kan bo i söder nära den vackra norska skärgården, i norr som har fantastisk natur och norrsken, i väster där det finns djupa fjordar och stora glaciärer eller i öster nära huvudstaden Oslo. Oavsett var du blir placerad, kommer du att möta en familj som ser fram mot att öppna sitt hem för att ta emot en utbytesstudent – dig!

Bli självständig

Norska barn får redan tidigt lära sig att bli självständiga och vara med och ta beslut. Alla i värdfamiljen, även du, kommer att hjälpa till med de dagliga hushållssysslorna. Det är ett utmärkt tillfälle för dig att växa som person och samtidigt uppleva en massa roligt med nya familjemedlemmar.

Typisk norsk mat

Norsk mat kan vara lite annorlunda, men du bör absolut smaka om den serveras i hemmet. Du kommer att få smaka den söta bruna “geitost”, den klassiska grytan "får-i-kål" och de tunna brödkakor som kallas lefser. Du kommer säkert att få äta mycket fisk, eftersom Norge är en nation av sjöfarare och fiskare. Och du har tur får du kanske rentav smaka valkött.

Yay, we’re on TikTok!

Snabbfakta

 • Förberedelsekurs: Ja, STS Welcome Camp ingår
 • Vem kan åka: 16–17 år vid ankomst
 • Avresemånad: augusti
 • Visum: behövs inte
 • Skolår: augusti–juni
 • Skoltid per vecka: ca 37 h
 • Ämnen: obligatoriska ämnen
 • Resor i landet: Vi erbjuder resor i Norden och runt om i Norge och kan variera från år till år. Kostnad tillkommer.

Ta med dig skidorna!

Norrmän i allmänhet beskriver sig själva som sportälskare och specialister på utomhusaktiviteter. Du kommer snart att upptäcka att det stämmer till hundra procent. På sommaren går man ”på tur” i det vackra norska landskapet, med vandrarkängor på fötterna och matsäck i ryggsäcken. På vintern är det dags att ta fram skidorna.

Det finns gott om ställen för utförsåkning, men att åka långfärdsskidor är den vanligaste vintersporten. Du kanske har hört talas om ikonerna Petter Northug och Marit Bjørgen. Om inte så kommer du att känna igen dem efter din tid i Norge.

Mer än bara idrott

Norsk fritid handlar självklart inte bara om idrott. Om det inte är något för dig finns det massor av annat att göra. Du kan till exempel gå med i en klubb eller grupp som sysslar med musik, teater eller hantverk. Det är ett bra tillfälle att lära dig mer om norska traditioner.

Till helgen kan du samla vännerna och gå på en konsert eller varför inte gå på kino som betyder bio på norska. Sådana aktiviteter är perfekta för att förbättra språkkunskaperna. Dessutom har många norska familjer en sommarstuga, ”hytte” på norska, där man gärna tillbringar sin fritid.

Resor i Skandinavien

Ta chansen att se mer av Skandinavien. Vi erbjuder alla våra utbytesstudenter i Norden att följa med på flera spännande resor i norra Europa. Alla resor kostar extra. Din områdesrepresentant ger dig mer exakt information Din lokala kontaktperson ger dig mer detaljerad information.

Welcome Camp i Europa

Ditt utbyte börjar med vårt roliga Welcome Camp i Europa! På Welcome Camp får du den bästa tänkbara starten på ditt utbyte och den är fullspäckad med sightseeing, seminarier, nya vänner och mycket skoj.

Detta ingår

 • Resa tur och retur med tåg eller flyg
 • Boende i en värdfamilj
 • Helpension i värdfamilj
 • Skolplats i en lokal high school
 • Personlig service och kontaktperson i både hemland och värdland
 • STS Welcome Camp
 • Avresemöte i ditt hemland
 • Jourservice dygnet runt
 • Kostnadsfri intervju
 • Möten och material för att förbereda dig och dina föräldrar
 • STS-ryggsäck
 • STS-diplom

Priser

Hör gärna av dig om du är intresserad av ett kortare program än 5 månader, det går att lösa till de flesta destinationerna!

Längd
Period
År
Pris
10 månader
Höst
2024
Från 124 000 kr
10 månader
Höst
2025
Från 124 000 kr

Ansök

Välkommen med din ansökan till ett high school-år. Första steget i din ansökan är en kostnadsfri och icke bindande intervju tillsammans med en av våra intervjuledare. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Om dig/studenten

Vårdnadshavare