Högre utbildning på college och universitet

Tio tips för visumansökan till USA

Mon Jun 16 2014

Nu är det hög tid för dig som ska åka till USA och studera till hösten att ansöka om visum. Om det är första gången du gör det, kan det verka krångligt, men med rätt förberedelser kan du känna dig lugn.

Att ansöka om visum till USA börjar med en ansökan online, innan du kan boka ett besök på amerikanska ambassaden i Stockholm. De här punkterna tog jag med mig från min egen visumansökan, för några år sedan, och jag hoppas att de kan hjälpa dig på vägen:

  1. Var påläst innan du påbörjar din ansökan online. Ta dig tid att läsa igenom alla FAQ på ambassadens hemsida, för att få svar på frågor som troligen kommer dyka upp senare under processen.
  2. Samla ihop nödvändiga dokument, som till exempel giltigt pass, betyg, dokumentation på eventuell tidigare arbetslivserfarenhet, information om familjemedlemmar, nuvarande och framtida adress och information om din kommande resa.
  3. Samla ihop de dokument du fått från skolan, med adress och kontaktpersoner.
  4. Se till att du har ett godkänt foto som inte är äldre än sex månader. Be en vän ta ett kort på dig, rakt framifrån mot en vit bakgrund, för att slippa dyra kostnader hos en fotograf.
  5. Det kan vara en bra idé att ha en fungerande skrivare kopplad till din dator, för att kunna skriva ut de dokument du fyller i online.
  6. Ha gott om tid och en stor dos med tålamod när du fyller i din ansökan online. Slå dig ner med lite fika och läs varje fråga noggrant, utan att stressa.
  7. Om du jobbar, prata med din arbetsgivare och meddela att du kanske kommer behöva ta ledigt med kort varsel, för att besöka ambassaden. På så sätt blir du lite mer flexibel när du ska välja datum för besök.
  8. Inför ditt ambassadbesök, gå igenom den checklista som finns på ambassadens hemsida och pricka för allt du ska ha med dig.
  9. Även om du bokat in en viss tid, kan kön till ambassaden vara lång. Var ute i god tid inför ditt besök och undvik att ha något viktigt inplanerat efteråt som kan stressa dig.
  10. Ta med en bra bok och sköna skor, så blir ditt ambassadbesök trevligt och bekvämt.

När ambassadbesöket är avklarat är du ett steg närmare din amerikanska dröm. Det är en pirrig känsla, jag vet. Stort lycka till på ditt stora äventyr!

Läs mer
Studera i USA