Högre utbildning på college och universitet

Sara pluggar fitness i Australien

Thu Apr 11 2019

Sara valde att plugga utomlands, och hennes val föll på Australien. Hon förverkligar just nu sin dröm om att arbeta inom fitness och studerar vid TAFE East Coast på fantastiska Sunshine Coast. I vår intervju med Sara berättar hon om vikten av internationell erfarenhet, vad som fick henne att studera utomlands och om de starka relationerna hon fått under sin tid utomlands.

Namn: Sara
Ålder: 28
Hemstad: Borås, Sverige/Sweden
Studerar just nu: Sport Development, TAFE East Coast Mooloolaba

Vad fick dig att vilja studera utomlands?

I grunden var jag ute efter att få en kvalitativ och djupgående utbildning inom träning och hälsa i kombination med coachning samt kunskap kring att starta eget företag. Mitt huvudsakliga syfte var egentligen alltså inte att åka utomlands för att studera, även om jag verkligen har värdesatt att även få internationell erfarenhet - och min resa till Australien blev ett beslut utifrån att de hade den bästa utbildningen jag kunde hitta. Sedan att jag nu fick åka utomlands för att studera, och allt vad det ger, blev mer en fantastisk bonus.

Varför är det viktigt att skaffa sig internationell erfarenhet?

Internationell erfarenhet är väldigt givande på många sätt. Sedan är de viktigaste vinsterna den personliga utveckling man får genom att göra något utanför sin comfort-zone, möta nya människor och komma i kontakt med många olika kulturer - det kan vara ganska utmanade i stunder (och på sätt man inte riktigt förväntat sig) men det är också det som får personen att växa som människa. Och tillsammans med det så uppfattar jag det som att man blir mer attraktiv på marknaden genom att ha en internationell erfarenhet och examen.

Varför valde du att studera på TAFE?

För att det var det bästa valet för mig. Jag gjorde en del research och genom det insåg jag att TAFE verkade vara den skolan som skulle ge mig med den mest kvalitativa utbildning som hade fokus på lärande i både teori och praktik. Tillsammans med det så är lärarna verkligen engagerade, de vill se studenterna lyckas och nå sina mål samt uppnå en så bred samt djup kunskapsnivå som möjligt. De har verkligen ett passionerat intresse att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet. Sport Development på TAFE ger mig det jag strävar efter i form av kunskap och personlig utveckling som träningscoach samt ger mig en bra grund för att starta mitt egna företag.

Har du lärt känna nya människor under din tid utomlands?

Absolut! Jag gav mig iväg till Australien utan att känna någon där borta, så det har varit många nya människor som kommit in i mitt liv under min vistelse där. De huvudsakliga och de jag kommit närmast är såklart mina lärare, mina klasskamrater samt klienter och arbetskollegor. Utifrån det dyker det även upp tillfällen när jag möter och har en trevlig och spontan konversation med människor på stranden eller på vägen till skolan - Autralienare är väldigt vänliga så bli inte förvånad om du plötsligt får ett litet avbrott med någon som är lite pratsugen.

Berätta om de nya relationerna som du fått under din tid utomlands?

Först och främst så är det mina lärare. Ett halvår har gått och jag känner redan en stor tacksamhet till var och en av dem. De är riktigt duktiga lärare och bra människor - och extra kul är det att de alla är väldigt olika varandra och kompletterar varandras kunskaper och erfarenheter. Det är väldigt skönt att känna att de verkligen är där för oss, är engagerade i vår utveckling och ger oss det lilla extra för att vi ska komma närmare våra mål samt för att vi ska få ut så mycket som möjligt av utbildningen. Jag har också en lärare som träningcoach då jag valde att påbörja en extra inriktning kallad "Competetive physique" - vilket har lett mig till en ännu mer djupgående kunskap samt nära samarbete med lärarna. Så min kontakt med lärarna är väldigt givande för mig och något jag värdesätter högt och som gör stor skillnad för mig i min utveckling, både på ett personligt plan och i min roll som hälsocoach.

Sedan är det alla mina klasskamrater. Vi är en mindre klass med majoritet av svenskar, dock har vi lyckats få en stor variation av karaktärer och personligheter - vilket är spännande i sig - och i den klassen har jag också haft turen att komma nära en av tjejerna lite extra och som nu ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Vi delar numera lägenhet och har kommit varandra närmare för varje dag och hon är idag en av mina närmaste vänner. Det är väldigt tacksamt att ha någon att dela allting med och där vi stöttar och finns till för varandra genom allt vi lär och erfar här i Australien. Jag är så glad över att faktiskt hittat en livslång vänskap i henne.
Så det har varit väldigt givande att möta så många olika människor och kulturer - det har inte alltid varit enkelt och balanserat, men jag känner att jag har fått mer erfarenhet och förståelse för våra olikheter och hur olika kulturer och bakgrund påverkar oss som människor - och med det också funnit en vän för livet.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att studera utomlands?

Jag skulle absolut rekommendera det! Det må kanske vara en utmaning till och från, men det är just det som är tjusningen med det. Innan du tar beslutet skulle jag också vilja ge rådet att vara klartänkt i vad du vill ha ut från dina studier och vad nästa steg är efter din examen - detta för att få ut så mycket som möjligt av din vistelse där. Och utifrån det sedan ge dig iväg med ett öppet sinne och med fokuset att ta vara på de erfarenheter du får och utmaningar du möter - och låta sig läras och utvecklas av dem. Jag vill också tipsa om att ha en väletablerad ekonomisk situation innan du åker iväg - jag märkte tydligt hur utgifterna gärna springer iväg en del och även om man försöker hålla i pengarna så kan det tänkas kosta mer än man förväntat sig av att studera utomlands.
Så länge du har det i åtanke så tycker jag absolut att du ska satsa och ge dig iväg! Jag blev själv uppmanad till det samt fick höra vilken otrolig positiv skillnad det skulle göra i mitt liv - och det har det absolut gjort. Jag känner att det varit väldigt utmanade på sätt jag inte riktigt förväntat mig, men som sagt - det är dels en del av det som gör det spännande och så utvecklande samt så är det återigen så är utbildningen och erfarenheten så otroligt givande.

Tack Sara för att du delade med dig. Lycka till med utbildningen!

Är du intresserad av att studera i Australien? Läs mer om alla våra college och universitet här! Du är även varmt välkommen att ringa till oss på 0771-202040 så hjälper vi dig att hitta den bästa utbildningen för dig.