Högre utbildning på college och universitet

Julia lever sin dröm i Santa Barbara

Fri Sep 14 2018

Julia ville länge flytta till USA, och bestämde sig för att studera i Santa Barbara i Kalifornien efter studenten. Här berättar hon för STS vad som fick henne att ta steget, hur en vanlig dag ser ut och, såklart, vad som är det bästa med att studera i en av USA:s populäraste studentstäder.

Namn: Julia Christina Margareta Huth
Ålder: 21 år
Hemstad: Stockholm
Studerar: Marknadsföring, Santa Barbara City College, Kalifornien, USA

Vad fick dig att vilja studera utomlands?

Att studera utomlands har alltid varit en dröm för mig så länge jag kan minnas. I början av högstadiet bestämde jag mig att jag ville flytta till USA för att studera, dock visste jag inte om jag ville åka under gymnasietiden eller efter. Jag valde sen att börja studera på College i Santa Barbara, för att det kändes som ett bra ställe att flytta till för att det låg lite utanför de stora städerna fast ändå nära till allt. Jag ångrar inte en sekund att jag valde att studera utomlands, på grund av alla minnen jag har fått med mig och alla fina människor jag har lärt känna under vägen. Min dröm gick i uppfyllelse och jag är väldigt glad idag att jag bestämde mig för att studera utomlands, för jag vet att jag skulle ha gjort det förr eller senare ändå.

Vad är det bästa med att bo i Santa Barbara i Kalifornien?

Det jag tycker är bäst med att bo i Santa Barbara är att definitivt det soliga vädret, härliga människorna och möjligheten att kunna resa runt överallt och se mycket nya plaster. Det är nära till allting och det är lätt att komma in i rutiner här, att kunna känna mig som hemma var väldigt viktigt för mig, och Santa Barbara är som mitt andra hem nu.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

En vanlig dag för mig när jag går i skolan är att börja klockan 10 med antingen en träningskurs eller jobba. Mina dagar ser lite olika ut då jag läser femton credits och har en onlinekurs samt två olika träningskurser. På onsdagar till exempel har jag en kvällskurs med min rumskompis från klockan 18-21. Vanligtvis brukar man ha två lektioner per kurs, förutom om det är kvällskurs för då är det endast en gång i veckan. Ingen dag är sig lik och det är väldigt stor skillnad på mitt schema här i USA än hur det var på gymnasiet. Jag går inte i skolan på fredagar, vilket nästan ingen gör och då får vi alla en långhelg och vi hinner med mycket på de dagarna.

Hur bor du i Santa Barbara?

Jag bor i en lägenhet med tre andra skandinaviska tjejer som jag lärde känna min första och andra termin här i Santa Barbara. Vi är två personer på ett sovrum och vi delar, kök, badrum och vardagsrum tillsammans. Avståndet är ett av de bästa med att bo där vi bor, på grund av att det är endast runt 5 minuters gångavstånd till skolan, och det har underlättat väldigt mycket om vi skulle vilja gå hem under håltimmen för att äta eller plugga. Jag trivs bra där jag bor, och jag har bott i samma lägenhetskomplex i över ett år nu, och träffar alltid väldigt många roliga människor samt hade de bästa grannarna min andra termin här.

Vad har du för planer för framtiden?

Jag vill göra klart min associate degree här i Santa Barbara. Sedan vill jag antingen studera vidare här i USA för att fortsätta på ett universitet, eller börja jobba utomlands. Jag har alltid älskat att resa och se nya platser, därför vet jag att jag kommer vilja fortsätta göra det när jag är klar i Santa Barbara.

Vad har du för tips till de som funderar på att studera utomlands?

Det jag hade velat veta innan jag började studera utomlands är att ha lite pengar undansparat. Oväntade utgifter kommer alltid, därför är det alltid bra att ha pengar redo om något skulle hända. Jag och mina kompisar reste runt mycket, speciellt första terminen och det önskar jag att jag hade gjort ännu mer av min andra termin. Tiden går otroligt snabbt här, så ta vara på din tid där du ska studera och försök göra det bästa av situationen om det skulle kännas jobbigt att vara borta från Sverige. Det har varit dagar då jag har längtat hem, för att det är en ganska stor kulturchock i början, och jag visste inte om jag skulle klara av att stanna för att allt var så nytt för mig, men jag vet idag om jag skulle ha åkt hem hade jag ångrat mig och antagligen åkt tillbaka. Det kommer vara mycket känslor, och det gäller att försöka lära känna personer som får dig att bli stark och att alltid tro på sig själv. Du klarar mer än vad du tror, och det är ett tips som jag önskar att många tar till sig.

Tack Julia, vad roligt att du ville dela med dig. Lycka till med allt!

Vill du också studera i USA, eller som Julia på Santa Barbara City College? Läs mer här! Du kan också kontakta oss så berättar vi mer.