Högre utbildning på college och universitet

All in Halloween - så firade vi i USA

Thu Oct 29 2015

Halloween är en högtid som lyser upp med läskigheter i höstmörkret, särskilt i USA. Här delar några IBS-studenter och STS-au pairer med sig av hur de firade Halloween på riktigt amerikanskt vis. Det är säkert många traditioner du känner till, men kanske inte alla.

Pyntade hus och affärer
Emelie Ekman är au pair i San Francisco och firade sin första Halloween för ett år sedan. Hon menar att USA är känt för att gå ”all in” och säger att Halloween inte var något undantag.

– Hela San Francisco och Bay Area var utsmyckat i orange och svart överallt, minns hon.

Sophie Sebelius, som var au pair utanför Washington DC håller med. Hon beskriver hus som var pyntade till max med spindelväv, gravstenar, kistor med låtsasskelett och ibland till och med skrämmande ljudinspelningar. Alexandra Dering studerade i Santa Barbara och säger att affärerna började skylta och sälja kostymer redan en månad i förväg.

Halloweenmaten då?
Hanna Mattsson studerade också i Santa Barbara och håller med om Alexandras beskrivning.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Mataffärerna pyntade jättemycket och sålde allt från tårtor och konstiga bakverk till pyntade pumpor.

Alla fyra säger att det inte finns någon särskild maträtt som är kopplad till Halloween, men Alexandra minns att kaféerna sålde bakverk i form av spöken och spindlar och i Emelies familj försökte de pynta maten för att se läskig ut. Och så nämner de godis i mängder.

”Trick or treat?"
Sophie var inne i flera affärer där hela väggar var fulla av bara Halloweengodis i orange och svart. Hon förklarar att många familjer laddade upp med godis i små förpackningar, eftersom man inte får dela ut godis utan papper på.

Godiset skulle så klart delas ut under ”trick or treat”, något Sophie själv var med på tillsammans med sina värdbarn.

– Barnen tyckte det var jätteroligt att jag var utklädd och jag kände mig som 10 år igen när vi gick trick or treat, säger hon.

Mer eller mindre kända traditioner

Både Alexandra och Hanna gick på traditionell Halloweenfest där de klädde ut sig.

– Jag ska erkänna att vi var väldigt lite utklädda i jämförelse med amerikanerna som gick in för det till fullo, säger Alexandra.

De båda au pairerna nämner en tradition som kanske är lite mindre känd. Tillsammans med sina familjer åkte de ut till stora fält, så kallade pumpkin patches, där de fick plocka sin egen pumpa. Emelie säger att en favorit hos barnen var att få sitt namn inristat.

– För oss blev det en heldag med familjen och något jag kommer minnas resten av livet, säger Sophie.

Alla fyra är överens om att det var helt magiskt att få uppleva Halloween på amerikanskt vis, på plats i USA. Vill du också uppleva traditioner och högtider där de är som starkast? Världen väntar på dig!

Läs mer
Studera i USA