Språkresor 15–18 år

  FAQ

  Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren om STS Språkresor. Om du har andra frågor eller behöver mer information kan du kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!

  • Om du inte kan resa på grund av pandemisituationen

   Om det finns reserestriktioner som gäller vid tidpunkten för din avresa och som hindrar dig från att resa kommer vi först att försöka flytta ditt program till en annan destination eller ett senare datum. Om detta inte är möjligt kommer vi att återbetala programavgiften i enlighet med gällande lagar i ditt land.

  • Behöver jag vara vaccinerad mot Covid19?

   De flesta av våra värdländer kräver att du är vaccinerad mot Covid19. Även om det inte finns något krav rekommenderar vi starkt att du är fullt vaccinerad i god tid före din resa.

  • Vad händer på fritiden?

   Dina ledare ser till att det alltid finns något roligt att göra. Ni utforskar både närområdet och gör längre utflykter tillsammans. Det finns självklart också massor med aktiviteter på kvällarna, till exempel disco, karaoke, Lip Sync Battle, Robot Wars, Murder Mystery, Quiz Night, Film Night och Student Party.

   Hitta mer information om alla aktiviteter på respektive destination och dess programsida. 

  • Hur ser språklektionerna ut?

   Det känns definitivt inte som de vanliga språklektionerna hemma. Våra lärare tar hänsyn till att du befinner dig i det land där språket talas. Vi gör olika gruppövningar och aktiviteter och allt sker tillsammans med dina nya vänner från hela världen. Dina läxor kan exempelvis vara att berätta för dina klasskamrater om middagen du och din värdfamilj hade igår kväll.

  • Hur fungerar det med betalning av resan?

   Den första betalningen, samt eventuellt om- och avbokningsskydd, gör du i samband med din bokning online. Det är en anmälningsavgift på 2000 kr och ingår i det totala beloppet för din resa. Betalningen av anmälningsavgiften innebär att ni har tagit del av och godkänt STS Allmänna villkor för paketresor.

   Slutfakturan, som är på resterande belopp, skickas till dig 60 dagar innan avresa och ska vara betald senast 40 dagar innan avresa. Om du har bokat med en rabatt så dras rabatten på denna faktura.

   Resor som genomförs under andra perioder än sommaren kan ha annan betalningstakt.

   Läs mer under bokningsinformation

  • Kan jag avbetala min resa?

   STS har ett förmånligt avtal med Trupayers. Trupayers Mastercard ger dig maximal trygghet och möjligheten att betala först när du vet att planet lyfter, landar på destinationen eller när det passar dig bäst - helt utan extra kostnad och upp till sex månader efter bokning. Läs mer här!

  • Kan jag bo med min kompis?

   Absolut, vi placerar kompisar och syskon som vill bo i samma värdfamilj tillsammans, samma gäller för boende på resort och campus. Det är dock väldigt viktigt att du meddelar oss om detta i god tid innan, gärna när du bokar din resa. Upp till fyra vänner eller syskon kan bo tillsammans.

   Läs mer under bokningsinformation

  • Hur väljer ni värdfamiljer?

   En viktig del av din språkresa är ditt boende. Vi har mycket strikta regler när vi väljer värdfamiljer för våra studenter. Vi sätter upp tydliga riktlinjer och villkor som måste uppfyllas innan vi accepterar en familj. Vi besöker och intervjuar alla potentiella värdfamiljer och väljer sedan ut de bästa. Vi har arbetat med de flesta av våra familjer under flera år.

  • Är det något särskilt jag ska tänka på när jag bokar?

   Det är viktigast att du säkrar din plats på den destination som du vill åka till. Därför vill vi att det ska vara så enkelt som möjligt för dig att boka. Så snart vi har fått din bokning hjälper vi dig vidare och skickar ut den information som du behöver.

   Säkra din plats och boka din resa här

  • Är det säkert att resa på egen hand?

   Ja, det är det. Faktum är att fler och fler elever väljer att åka på en språkresa helt själv utan kompisar. Du träffar lätt nya vänner och glömmer snabbt bort att du har rest på egen hand. Du umgås med en grupp nya vänner och dina ledare ser till att ni alla lär känna varandra samtidigt som ni har väldigt roligt.

  • Hur vet jag vilken nivå som passar mig?

   Den första skoldagen gör alla ett snabbt test och placeras därefter i en klass där alla har ungefär samma kunskaper. Varje klass består av max 20 elever.

  • Vilka böcker används?

   Kursmaterialet som används på våra språkresor är speciellt framtaget för språkresor. Du får allt material du behöver när du är på plats på din destination.

  • Vad är en värdfamilj?

   En värdfamilj är precis som vilken familj som helst. De kan bestå av gifta par, sambos eller ensamstående mammor, de kan vara unga eller medelålders. De flesta familjer har egna barn i olika åldrar.

   Värdfamiljer kan bo i allt från ett stort hus till lägenhet eller radhus. Gemensamt för alla är att de tycker internationella och kulturella utbyten är spännande och att de vill lära känna studenter från hela världen. De flesta har varit värdfamiljer för STS-elever i många år och många elever håller kontakten med sina värdfamiljer även efter resan.

  • Hur kommer jag till skolan?

   Avståndet till skola och aktiviteter varierar beroende på destination och det gäller även var din värdfamilj bor. Ibland kan du promenera och ibland tar du bussen. Om du behöver ett busskort köper du det på din första dag och självklart hjälper din ledare till med detta.

   På Malta har vi egna bussar som kör våra elever till och från skolan, till olika stränder, student parties och andra aktiviteter. 

  • Kan vem som helst åka på en språkresa med er?

   Vi gör allt i vår makt för alla att kunna åka på sin drömresa. Det är därför viktigt att du informerar oss om du har några sjukdomar, allergier eller funktionshinder. Med den här informationen i åtanke kan vi hitta en lösning som passar dig perfekt. Vi har värdfamiljer som har erfarenheter när det gäller till exempel diabetes och allergier, och som är väl informerade när det gäller läkemedel, kost och olika livsstilar.

   Läs mer under bokningsinformation

  • Hur fungerar avboknings- och ombokningsskydd?

   Om du efter bokning ändrar dig och vill åka till en annan destination, åka vid ett nytt datum eller på grund av sjukdom/olycksfall inte längre har möjlighet att åka på din språkresa kan du med Om- och avbokningsskyddet enkelt boka om din resa utan extra kostnad. Eller avboka din resa senast 30 dagar innan avresa. Då behåller STS anmälningsavgiften på 2000 kr.

   Om- och avbokningsskyddet täcker även i de fall din kompis skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka förutsatt att denne också har tecknat om- och avbokningsskyddet. Avbokningar med full återbetalning (exkl. kostnaden för om- och avbokningsskyddet) gäller mot uppvisande av läkarintyg och träder i kraft 30 dagar innan avresa.

   Läs mer om avbeställningsskydd 

  • Hur mycket lär jag mig?

   Eftersom du är omgiven av språket överallt – hemma, i skolan och på fritiden, lär du dig hela tiden. Det som du lär dig i klassrummet är bara en del av utbildningen. Du får även lära dig mycket när du övar språket efter skolan, när du umgås med din värdfamilj, när du shoppar eller när du köper glass.

   Läs mer om STS Progressive Learning

  • Vilka språkkunskaper behöver jag ha för att åka på språkresa?

   För att åka på språkresa behöver du inte ha några förkunskaper alls i det lokala språket. Första dagen du kommer på plats får du göra ett språktest och där efter delas alla in i olika grupper beroende på vilken nivå du befinner dig på.

  • Hur bokar jag min flyg- eller tågresa?

   Flyg- eller tågbiljetter är inte inkluderat i priset när du köper en språkresa hos oss. Du bokar din egen transport och reser på egen hand till och från din destination. Det betyder att du kan välja det resealternativ som passar dig bäst. Varför inte passa på att göra resan till ett äventyr och ta tåget via Paris till exempel? Väl på plats ser vi till att du blir upphämtad på tågstationen eller flygplatsen och tryggt och säkert transporterad fram dit du ska bo.

   STS tar hand om transfer från och till flygplatsen eller tågstationen på din destination, så det är viktigt att du delger oss dina ankomst- och avgångstider.

   Vi rekommenderar dig att boka via vår partner, Dib Travel. Dom hjälper dig att boka den bästa resan efter dina önskemål och kan hjälpa dig att boka assistans om så önskas. Kontakta Dib Travel på tel:+46108887062  eller via e-post till support@dibtravel.com och tala om att du är en STS student.