Språkresor 14–17 år
STS Language Travel – roliga och utvecklande språkresor sedan 1958

FAQ

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren om STS Språkresor. Om du har andra frågor eller behöver mer information kan du kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!

 • Vad händer på fritiden?

  Dina ledare ser till att det alltid finns något roligt att göra. Ni utforskar både närområdet och gör längre utflykter tillsammans. Det finns självklart också massor med aktiviteter på kvällarna, till exempel disco, karaoke, Lip Sync Battle, Robot Wars, Murder Mystery, Quiz Night, Film Night och Student Party.

  Hitta mer information om alla aktiviteter på respektive destination och dess programsida. 

 • Hur ser språklektionerna ut?

  Det känns definitivt inte som de vanliga språklektionerna hemma. Våra lärare tar hänsyn till att du befinner dig i det land där språket talas. Vi gör olika gruppövningar och aktiviteter och allt sker tillsammans med dina nya vänner från hela världen.

 • Hur fungerar det med betalning av resan?

  Den första betalningen, samt eventuellt om- och avbokningsskydd, gör du i samband med din bokning online. Det är en anmälningsavgift på 2000 kr och ingår i det totala beloppet för din resa. Betalningen av anmälningsavgiften innebär att ni har tagit del av och godkänt STS Allmänna villkor för paketresor.

  Slutfakturan, som är på resterande belopp, skickas till dig 60 dagar innan avresa och ska vara betald senast 40 dagar innan avresa. Om du har bokat med en rabatt så dras rabatten på denna faktura.

  Resor som genomförs under andra perioder än sommaren kan ha annan betalningstakt.

  Läs mer under Bokning och betalning

 • Kan jag bo med min kompis?

  Vi placerar kompisar och syskon tillsammans, så långt det är möjligt efter förutsättningarna på destinationen. Det är dock väldigt viktigt att du meddelar oss om detta i god tid innan, gärna när du bokar din resa.

  Observera att kompisar och syskon av olika kön inte kan bo tillsammans och på vissa campus finns det endast enkelrum. Då placerar vi vänner och syskon så nära varandra som det går.

  Läs mer under Bokning och betalning

 • Är det något särskilt jag ska tänka på när jag bokar?

  Det är viktigast att du säkrar din plats på den destination som du vill åka till. Därför vill vi att det ska vara så enkelt som möjligt för dig att boka. Så snart vi har fått din bokning hjälper vi dig vidare och skickar ut den information som du behöver.

  Säkra din plats och boka din resa här

 • Är det säkert att resa på egen hand?

  Ja, det är det. Faktum är att fler och fler elever väljer att åka på en språkresa helt själv utan kompisar. Du träffar lätt nya vänner och glömmer snabbt bort att du har rest på egen hand. Du umgås med en grupp nya vänner och dina ledare ser till att ni alla lär känna varandra samtidigt som ni har väldigt roligt.

 • Hur vet jag vilken nivå som passar mig?

  Den första skoldagen gör alla ett snabbt test och placeras därefter i en klass där alla har ungefär samma kunskaper. Varje klass består av max 20 elever.

 • Vilka böcker används?

  Kursmaterialet som används på våra språkresor är speciellt framtaget för språkresor. Du får allt material du behöver när du är på plats på din destination.

 • Hur kommer jag till skolan?

  Avståndet till skola och aktiviteter varierar beroende på destination. Ibland kan du promenera och ibland tar du bussen. Om du behöver ett busskort köper du det på din första dag och självklart hjälper din ledare till med detta.

  På Malta har vi egna bussar som kör våra elever till och från skolan, till olika stränder, student parties och andra aktiviteter. 

 • Kan jag åka på språkresa om jag har en sjukdom eller allergi?

  Vi gör allt i vår makt för alla att kunna åka på sin drömresa. Det är därför viktigt att du informerar oss om du har några sjukdomar, allergier eller funktionshinder. Med den här informationen i åtanke kan vi hitta en lösning som passar dig perfekt.

  Läs mer under Bokning och betalning

 • Hur fungerar avboknings- och ombokningsskydd?

  Om du efter bokning ändrar dig och vill åka till en annan destination, åka vid ett nytt datum eller på grund av sjukdom/olycksfall inte längre har möjlighet att åka på din språkresa kan du med Om- och avbokningsskyddet enkelt boka om din resa utan extra kostnad. Eller avboka din resa senast 30 dagar innan avresa. Då behåller STS anmälningsavgiften på 2000 kr.

  Om- och avbokningsskyddet täcker även i de fall din kompis skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka förutsatt att denne också har tecknat om- och avbokningsskyddet. Avbokningar med full återbetalning (exkl. kostnaden för om- och avbokningsskyddet) gäller mot uppvisande av läkarintyg och träder i kraft 30 dagar innan avresa.

  Läs mer om Bokning och betalning 

 • Hur mycket lär jag mig?

  Eftersom du är omgiven av språket överallt – i skolan och på fritiden, lär du dig hela tiden. Det som du lär dig i klassrummet är bara en del av utbildningen. Du får även lära dig mycket när du övar språket efter skolan, när du shoppar eller när du köper glass.

  Läs mer om Skolor och utbildning

 • Vilka språkkunskaper behöver jag ha för att åka på språkresa?

  För att åka på språkresa behöver du inte ha några förkunskaper alls i det lokala språket. Första dagen du kommer på plats får du göra ett språktest och där efter delas alla in i olika grupper beroende på vilken nivå du befinner dig på.

 • Hur bokar jag min flyg- eller tågresa?

  Flyg- eller tågbiljetter är inte inkluderat i priset när du köper en språkresa hos oss. Du bokar din egen transport och reser på egen hand till och från din destination. Det betyder att du kan välja det resealternativ som passar dig bäst. Varför inte passa på att göra resan till ett äventyr och ta tåget via Paris till exempel? Väl på plats ser vi till att du blir upphämtad på tågstationen eller flygplatsen och tryggt och säkert transporterad fram dit du ska bo.

  STS tar hand om transfer från och till flygplatsen eller tågstationen på din destination, så det är viktigt att du delger oss dina ankomst- och avgångstider.

 • Måste jag ha pass när jag åker på språkresa?

  Ja, du måste ha med ditt pass på resan, även om du bor i Europa och åker inom Europa. Se till att ditt pass är giltigt under hela din resa, och minst tre månader efter hemkomst från Europa, och minst sex månader efter hemkomst från våra andra kurser. När du reser till USA måste du ha ett biometriskt pass (dvs med ett datachip). Se också till att passet inte är skadat på något sätt, eller saknade sidor. Reparationer med tejp och lim är inte heller till någon nytta – då måste du ha ett nytt pass.

 • Måste jag ha en försäkring?

  Det är mycket viktigt att du är försäkrad. Kontrollera att du har ett försäkringsskydd för utlandsresor. Det är också viktigt att du kontrollerar att försäkringen gäller även när försäkringstagaren (mamma eller pappa) inte deltar på resan. Om något händer är det viktigt att du vet hur din försäkring fungerar och vad den täcker. Kontakta ditt försäkringsbolag i god tid före avresa och hör av dig till oss om du har några frågor.

 • Hur mycket fickpengar behöver jag?

  Det är väldigt individuellt hur mycket man vill handla och lägga pengar på. Om du vet att du brukar köpa mycket bör du se till att du har tillräckligt. Vi rekommenderar dock att du inte tar med dig för mycket kontanter. Om du måste ta med kontanter kan det vara en bra idé att ta med så att det täcker utgifterna för första veckan, samt för att köpa en bussbiljett. På din kursort finns sedan en eller flera bankomater där du kan ta ut pengar. Tänk på att det tillkommer en avgift när du tar ut pengar utomlands.

 • Ska jag ta med min telefon?

  Ja du kan absolut ta med dig din telefon. Telefonen kan också vara bra att ha med för att ta foton till exempel. Viktigt är bara att du stämmer av med din operatör vilken typ av abonnemang du har så du vet hur mycket det kostar att ringa och surfa från den destination du ska resa till. På vissa boenden ingår wifi och på andra inte. Dock kommer du inte få lov att använda telefonen på lektionerna och på vissa aktiviteter som du är med på. På kvällarna är det bara roligare om du är med dina nya kompisar som finns med på resan i stället för att ha kontakt med dom där hemma.

 • Behöver jag ansöka om visum till min språkresa?

  Är du medborgare i ett europeiskt land och ska på språkresa inom EU, då behöver du inte ansöka om visum för din språkresa.

 • Blir jag alltid placerad tillsammans med andra studenter om jag önskat detta?

  Vi tillmötesgår önskemål så långt det är möjligt men det kan finnas anledningar utanför vår kontroll som gör att det inte är möjligt. Tex vilka boendealternativ som är tillgängliga under en viss period på en destination eller fördelning av tjejer/killar på destinationen under en viss tid.

  Observera att kompisar och syskon av olika kön inte kan bo tillsammans.