Empowering young people since 1958

Utforska världen från ditt vardagsrum!

Mon Jun 26 2023

Varje år välkomnar Sverige utbytesstudenter från världens alla hörn. De kommer för att studera på ett svenskt gymnasium, lära sig svenska och fördjupa sin förståelse för vårt land och vår kultur. För att detta ska bli möjligt behöver dessa studenter någonstans att bo.

Utbytesstudenterna är nyfikna på Sverige, vår kultur och vårt språk. Kanske har de läst och hört mycket om Sverige, lyssnat på musik från våra kända artister, uppmärksammat våra idrottsstjärnor, eller är bekanta med stora företag som IKEA, H&M, Volvo och Spotify. Det gemensamma för alla är att de är nyfikna, modiga och här för att lära sig svenska och studera på ett svenskt gymnasium.

Fantastisk upplevelse att vara värdfamilj

Åsa och Stefan, som varit värdfamilj för flera utbytesstudenter, säger: ”Att vara värdfamilj har verkligen berikat vår familj och är det bästa beslut vi någonsin har fattat. Än idag säger våra egna barn, som nu är mellan 20 och 30 år, att deras bästa vänner är våra tidigare utbytesstudenter. Det är en fantastisk upplevelse och man lär sig verkligen mycket, både om sig själv och om andra kulturer.”

Familjen Kristiansson, värdfamilj åt Jonas och Felix från Tyskland, förklarar: ”Vi är en familj som tycker det är spännande, roligt och berikande att möta nya människor och kulturer och vi reser gärna till olika delar av världen. Men vi har upptäckt att det kan vara lika spännande att välkomna en annan kultur in i vårt hem. Vi kan varmt rekommendera andra att våga ta steget att välkomna en ny kultur och medlem till sin familj!”

Få ett nytt perspektiv

Som värdfamilj får du inte bara en ny familjemedlem och en vän för livet, du får också insikt i en annan kultur och kanske lär du dig lite av ett annat språk. Dessutom får du uppleva din egen stad, ditt sätt att leva och se dina värderingar ur ett nytt perspektiv. Du och din familj skapar underbara minnen för livet tillsammans med er utbytesstudent

Erika Peterson, värdmamma till Philip, säger: ”Redan efter en vecka fick vi en ny syn på Sverige och vårt sätt att leva här. Man får ett annat perspektiv på saker och lär sig mycket om sig själv. Det blir en ny dynamik i familjen. Det har varit väldigt naturligt, Philip har smält in i familjen och vi har hjälpts åt med matlagning, städning och tvätt. Vår dotter Clara, som vill lära sig tyska, tycker det är toppen och jag har äntligen fått någon som följer med på löprundan!”

Familjen Staberg, värdfamilj till Lars, berättar: ”Det har varit så spännande att få insikt om ett annat land. Barnen har tyckt att det varit jätteroligt och Lars har verkligen blivit en vän för livet. Det här är på riktigt!”

Bli en del av elevens upplevelse

För utbytesstudenten innebär vistelsen många annorlunda äventyr i vardagen och som värdfamilj blir du en stor del av elevens upplevelse. Du kan bo i hus eller lägenhet, i en storstad eller på landsbygden, vara sambo eller singel, med eller utan barn, yrkesverksam eller pensionär. Det som räknas är engagemanget för unga människor och det kulturella utbytet.

Familjen Vogts, värdfamilj åt flera utbytesstudenter, berättar: ”De har berikat våra liv på ett fantastiskt sätt. Man tar inte bara in dem i sitt hus och skickar iväg dem efter 10 månader. De blir en del av din familj. Och varje gång din familj växer kan det bara bli bättre!”

Just nu söker vi värdfamiljer för de studenter som kommer till skolstarten i augusti. Självklart får du som värdfamilj välja vilken student du vill ta emot. Läs mer om att vara värdfamilj och lär känna våra elever för att se om någon av dem passar in just din familj. Många studenter vill stanna i ett läsår, men man kan även välja att vara välkomstfamilj i tre månader. Ett bra alternativ för att testa på livet som värdfamilj!

Om du är intresserad, anmäl dig till ett informationsmöte, ring oss på 0771-202040 eller mejla på host@sts.se så berättar vi mer.

Fakta:

Studenternas ålder: 14–18 år

Studenternas ursprung: Bland annat USA, Nya Zeeland, Brasilien, Japan, Tyskland, Finland, och Italien.

Programmets längd: 3–10 månader

Programmets start: Skolstart höst- och vårtermin

Språk: Förutom sitt modersmål har de flesta goda engelskkunskaper

6 skäl till varför just din familj ska överväga att bli värdfamilj:

  1. Ni vill lära känna en ung person från ett annat land.
  2. Ni är nyfikna på andra kulturer.
  3. Ni vill utvidga er världsbild och få nya perspektiv.
  4. Ni har ett intresse för andra språk.
  5. Ni vill förstå mer om vad ett utbytesår innebär.
  6. Ni vill vara med och förverkliga en ung persons dröm om att utvecklas och uppleva livet i ett annat land.