Empowering young people since 1958

STS grundare fyller 90 år

Mon Nov 28 2022

I dag, 28 november 2022, fyller STS grundare Lars Magnusson 90 år.

Att ge unga människor chansen att lära har varit Lars drivkraft genom hela livet.

Redan i 20-års åldern anordnade Lars extra kurser i språk och matematik för de som hade det svårt i skolan. Som skolsal användes flickvännens och senare hustrun Ethels lilla lägenhet som tillfälligt möblerades om för att få plats med griffeltavla och elever. Senare hölls lektionerna till klassrum i skolor efter ordinarie skoldagar.

”På den tiden var det populärt att skicka elever på privatundervisning, men jag insåg att det går lika bra om man är en mindre grupp där man har bra kontakt med sin lärare. Då kan man i stället lära sig av varandra, vi som var lite äldre fick lära de lite yngre.”

Men Lars ville mer och såg potentialen i att lära sig språk i en internationell värld. Och bäst insåg han att man lär sig ett språk där språket talas. Sagt och gjort, för snart 65 år sedan, sommaren 1958, reste Lars med sina första språkreseelever till Österrike för att öva sin tyska. Han hade nu skapat den första språkresan, vilket snabbt blev en succé när det året därpå reste hela 600 elever på språkresa till England. Bara några år senare reste över 2000 elever varje sommar på Lars språkresor. Lars var en pionjär och blev med sina språkresor världens första organisatör för språkresor i grupp.

”Jag hade turen att komma på en bra affärsidé och jobba med det jag tycker är roligast.”

Efter att ha arbetat med språkresor ett antal år, fortsatte Lars på samma bana. Sommaren 1971 sände han över den första gruppen elever till USA och började arrangera utbytesprogram på gymnasienivå. Eleverna fick gå på amerikansk "high school". Detta var en fantastisk möjlighet för ungdomar på den tiden och är än idag. Detta kompletterades senare med au pair-förmedling, språkkurser för vuxna och akademiska studier över hela världen.

Utöver språk- och utbildningsbranschen kom Lars även att ge sig in i charterbranschen genom att grunda STS Alpresor 1976 och STS Solresor 1989. 1997 grundade han flygbolaget City Airline med direktflyg från Göteborg till en mängd destinationer för att göra staden mer konkurrenskraftig och tillgänglig. Lars har alltid haft Göteborg i sitt hjärta och arbetat målinriktat med att utveckla Göteborg och dess region. För sitt arbete fick han år 1999 en hedersutmärkelse, Göteborgs Stads förtjänsttecken.

STS Education Group och STS Alpresor drivs nu vidare inom familjen Lars och Ethel, som jobbade tillsammans alla år, har sedan 2016 ägnat sig åt att vara pensionärer. Ethel som hunnit fylla 92 år sopar bort löven framför huset de bott i sedan 1964 och knallar sedan ner för backen till brevlådan och hämtar dagens post och tidningar. Lars läser fortfarande noggrant flera tidningar varje dag. Han simmar regelbundet och lyssnar gärna på musik. Han spelar både piano och dragspel och behöver inte noter: ”Jag spelar på gehör. På det sättet kan jag ju spela vad jag vill”, säger Lars med ett leende.

  • Found no string for [sv = tags]:
  • STS