Empowering young people since 1958

Att vara värdmamma är något av det bästa som finns!

Mon Nov 27 2023

High school-utbytet är inte bara ett stort äventyr för våra elever. Våra värdfamiljer, som gör utbytena möjliga, upplever också på djupet den kraft som utbytet innebär. Ivy återvände till Nya Zeeland förra veckan efter att ha tillbringat sitt utbyte i Sverige. Det här är en del av hennes värdmamma Jeanettes avskedsbrev.

"Jaha, då var vi då här.

Idag ska du åka hem till Nya Zeeland och jag gråter ögonen ur mig. Det kommer att bli tomt utan dig, och jag kommer att sakna dig så, så mycket.

Men jag gråter också för att jag är så stolt. Stolt över oss alla. Stolt över att du var så oerhört modig och lämnade din trygghet hemma och åkte långt, långt bort för att prova något annat. Stolt över att du utmanade dig själv varje dag i 3 månader. Stolt över dina föräldrar som släppte iväg dig och litade på att jag skulle ta hand om dig.

Jag är även stolt över mig själv som vågade utmana vardagspusslet och stolt över min familj som inte protesterade, utan sa JA i samma ögonblick som jag kom med idén. Stolt över rektor Stefan och alla lärare på Öckerö Seglande Gymnasium för att de var nyfikna och öppna. Stolt över dina klasskompisar som välkomnade dig, bjöd in dig på middag redan efter andra skoldagen och sedan, helt naturligt, lät dig bli en i gänget!

Jag gråter också av tacksamhet. Tacksam för att du låtit oss lära känna dig, låtit oss komma nära och delat ditt liv med oss. Tacksam för din ärlighet och öppenhet. Tacksam för din tillit. Tacksam för att du har lärt mig om livet i allmänhet. Tacksam för alla fina små stunder - soffhäng med serier, iskalla havsbad i november, diskussionerna om politik, samhälle, skillnader, likheter och så mycket mer. Tacksam för att du respekterat min rädsla för att något skulle hända dig och därmed accepterade de nödvändiga reglerna. Tacksam för att du nästan gjorde mig till vegan. Tacksam för alla skratt. Tacksam för att du har berikat mitt liv på ett så fantastiskt sätt.

Det här har varit en känslomässig berg- och dalbana som jag är så glad över att ha varit med om. Och förhoppningsvis kommer att fortsätta vara med om.

Sluta aldrig att hålla kontakten! Älskar dej.

Din mamma J ♥️"

"