Empowering young people since 1958

Från Östberlin till landet av mjölk och hot dogs

Mon Dec 18 2023

Janina Winkler kommer från Östberlin - och hon var den första studenten från DDR som åkte på utbyte till USA med STS. När Janina åkte till Springfield, Illinois sommaren 1990 hade Berlinmuren ännu inte varit nere i ett år och Öst- och Västtyskland hade ännu inte återförenats. Hennes mamma lånade pengarna till Janinas programavgift från vänner i väst. "STS blev väldigt förvånade den gången och sa att jag var den första utbytesstudenten från DDR som de skickade till USA", minns Janina. Att hon talade bra engelska var en ren slump. "Jag hade en engelsklärare som vi alla var väldigt förälskade i. Det var därför jag verkligen ansträngde mig!"

I USA upplevde Janina raka motsatsen till Berlin före återföreningen. Hennes välbärgade värdfamilj födde upp Angusboskap på en gård och Janinas rum var inrett i engelsk country house-stil. Som flicka från DDR kände hon sig ibland som en främling. Hennes värdsyster blev förskräckt över Janinas hår i armhålorna: "Hon sa åt mig att raka bort det med en gång, vilket jag gjorde för första gången i mitt liv." Janina, å andra sidan, förvånades över sin värdsysters omfattande sminksessioner, jättestora mjölkflaskor, potatischips och popcorn i hinkar och de totalt fyra tv-apparaterna i huset. "Allt var gigantiskt! Jag var i ett kapitalistiskt land av mjölk och honung."

Janina semestrade i Florida, åkte skidor i Colorado, upplevde Thanksgiving-bord som var fyllda med mat, och hon blev överväldigad av den amerikanska julen. "Jag fick över 50 julklappar. Min värdmamma njöt av att bjuda mig eftersom hon visste att vi inte hade något liknande bakom järnridån."

I skolan blev Janina medlem i friidrottslaget och fick många goda vänner. Hon var förbluffad över att hon kunde välja ämnen som bilkörning, matlagning eller föräldraskap - och hon var förvånad över hur lite hennes klasskamrater och deras föräldrar visste om internationell politik och andra länder. "Många kände bara till Centraleuropa från en tv-kanal om andra världskriget som var mycket populär. Deras bild av Europa var från 1940-talet." Men Janina var desto mer entusiastisk över matutbudet i skolans cafeteria: "De serverade hamburgare och varmkorv varje dag. Fullständig skräpmat, men väldigt trendigt på den tiden." Och hon älskade amerikansk popkultur, hiphop och Prom. "Jag gick från djupaste socialism till maximal kapitalism. Den nivån av konsumism var underlig även för västerlänningar från Europa. Men samtidigt kände jag mig så älskad av mina värdföräldrar. Sedan dess har jag alltid haft en känsla av att vi östtyskar kan känna oss hemma var som helst i världen."