"Det är en fantastisk sak att göra och man lär sig verkligen mycket!"

Varje värdfamilj och utbytesstudent bygger upp sina egna rutiner, minnen och hittar gemensamma intressen under utbytesperioden tillsammans. För Tine, Åsa, Stefan och Tella, som bor i Arjeplog, innebär det renskötsel, norrsken och innebandy. Tine, en tysk high school-student från München, har hittat sitt nya hem tillsammans med sina värdföräldrar Åsa och Stefan och deras dotter Tella, som bor i Norrbotten, den geografiska region som ligger i den allra nordligaste delen av Sverige.

På frågan om hur det känns att bo på en så liten ort så långt norrut i landet berättar Tine hur snälla människorna är i Arjeplog och hur det kanske hänger ihop med att det är ett litet samhälle där de flesta känner varandra på ett eller annat sätt. Hon blev också så glad över att se att alla i skolan är snälla och den totalt annorlunda relationen mellan lärare och elever, som visar att det verkligen finns ett sätt att göra skolan rolig att gå till! "Här, när någon frågar hur du mår, vill de faktiskt veta det!".

Naturen som gemensamt intresse

Naturen är ett av de intressen som både Tine och hennes värdföräldrar har gemensamt. De gillar alla vinter och utomhusaktiviteter. Mörker är inget problem för Tine eftersom det ändå finns många aktiviteter att göra även när det är mörkt och kallt. "Det finns till exempel en skidort strax utanför Arjeplog som vi gillar att åka till på helgerna, en gång i veckan tar jag ridlektioner och jag har också gått med i ett innebandylag". Naturen var också en av anledningarna till att Tine bestämde sig för att tillfälligt flytta till Sverige. "För ett par år sedan cyklade jag från Oslo till Göteborg med min tyska familj och jag blev förälskad i den svenska naturen".

Stefan tillägger att de har några renar. Renarna sköts av vänner till familjen som är renskötare, och ibland besöker de dem för att hjälpa till med djuren. Eftersom Tine är en del av familjen hjälper hon också till med renarna. Det är en chans för henne att lära känna den samiska kulturen, något helt nytt för henne.

När det gäller hemlängtan och att hålla kontakt med vänner och familj i Tyskland säger Tine att "det var ganska svårt att ha kontakt med min familj och mina vänner utan att känna hemlängtan, och det var därför jag i början valde att inte ha så mycket kontakt. Och nu kan jag inte föreställa mig att åka hem igen, det är helt galet att jag bara har fem månader kvar här!"

Värdfamilj för andra gången

Åsa och Stefan har redan tagit emot en utbytesstudent tidigare och att vara värdfamilj för andra gången är fortfarande spännande. Saker och ting har blivit smidigare andra gången. "Det finns saker som vi är lite mer förberedda på, allt är mycket mer avslappnat", säger Åsa och tillägger att de kände att de kunde vara lite strängare med det svenska språket, eftersom de vet hur viktigt det är för skolarbetet. "En annan sak som vi insåg efter att ha tagit emot vår första utbytesstudent var vikten av studentens ålder och hur det påverkar studentens sociala liv i allmänhet. Eftersom vi till exempel visste att studenten skulle gå första året på high school, och många länder börjar skolan ett år tidigare, bestämde vi oss för att välja någon som var 16 år. På så sätt skulle klasskamraterna vara i samma ålder.

Ansökan är viktig för en bra matchning

Att vara värd för någon okänd är redan det en utmaning, så det är viktigt att samla in så mycket information som möjligt redan från början. Jag skulle råda alla utbytesstudenter att fylla i sina preferenser och intressen så bra som möjligt så att deras upplevelse som utbytesstudent kan bli riktigt lyckad. "

Åsa och Stefan uppmanar alla att fundera på att bli värdfamilj, "det är en fantastisk sak att göra och man lär sig verkligen mycket. Man får vänner för livet", säger Åsa mot slutet av samtalet.

Att ansöka till ett utbytesprogram kommer säkert att väcka en del känslor och det kommer troligen att vara något du tänker på mycket. Du är nyfiken på att veta vem din framtida värdfamilj kommer att vara, anlända till värdlandet och börja möta de dagliga upplevelserna. Kom dock ihåg att det första steget mot en utbytesupplevelse redan börjar med ansökningsprocessen. Som Åsa betonar var det viktigt för dem att deras ansökan om värdfamilj och studentansökan gav en realistisk bild av dem båda för att verkligen sätta förväntningarna precis innan utbytet började.

Sverige är ett så stort och mångsidigt land som genom de olika regionerna visar en mängd olika kulturella skillnader och miljöer. Tines erfarenhet bekräftar hur meningsfullt och givande ett utbytesår kan vara, även - eller särskilt - när man åker från en storstad som man känner sig bekväm med, till en mindre by som är isolerad från större samhällen och erbjuder nya möjligheter och aktiviteter som man inte är van vid. När man frågar utbytesstudenter i Sverige varför de valde att komma hit svarar många; på grund av den vackra naturen, skolsystemet eller skandinavernas vänlighet i allmänhet. Tine tycker att hon fick uppleva alla dessa saker.