Empowering young people since 1958

Sjätte resan – en tradition för familjen Lindblom.

Fri Nov 15 2019

Det här är berättelsen om Lars Lindblom och hans familj, som tillsammans gör sin sjätte språkresa med STS. Läs först om när Lars var i England på 80-talet, och hur han senare fört traditionen vidare till sina tonårssöner Felix och Lucas. Lite längre ned kan du även läsa vad sönerna berättar och vad de har tagit med sig från sina upplevelser.

Hej Lars! Både du och dina två söner har åkt på språkresor med STS, vill du berätta varför du ville att dina barn också skulle åka?
Jag har själv åkt på två språkresor med STS, först en vanlig språkresa till Torquay och sen en konfaresa till Hastings (se bilden här ovan). Jag fick lära mig att ta hand om mig själv, tvingades hitta nya vänner på egen hand och det utvecklade mig enormt och gjorde mig trygg i mig själv. Jag lärde känna en kille när jag var i Hastings, vi är fortfarande vänner och vi sa senare när vi själva fick barn att vi skulle skicka våra söner på en likadan resa.

Du har två tonårsbarn och båda har åkt på språkresa med STS, berätta!
Felix, min äldre son, har varit i Torquay och Brighton. Den första gången åkte han med en kompis, andra gången ville vi att han skulle åka själv. Likadant är det med min yngre son Lucas som åkte till Malta med en kompis förra året, och nästa sommar (2020) kommer han att åka på egen hand till Bournemouth. Så det här blir sjätte resan med STS!

Varför valde du just STS?
Jag har ju rest med STS tidigare, så jag känner till er sedan länge. Det känns också tryggt att det är ett svenskt företag – till skillnad från många andra – och med kontor i Göteborg som är ännu närmare till hands för min del.

Hur kändes det som förälder att “skicka iväg” sitt barn?
Vänner har frågat ”hur vågar du!?” men jag känner mig väldigt trygg med företaget, och det är ju dessutom stor skillnad på språkresor nu och förr. Jag var inte ett dugg nervös för jag vet hur det funkar och jag är väldigt trygg i mina pojkar.

Vad är det dina barn har som favoritminnen från sin språkresor?
Ingen av dem broderar väl ut texten direkt, men den store, Felix, tyckte det var väldigt kul att shoppa i London. Lillkillen gillade att bada (Malta) och att vara hemifrån på egen hand. Han träffade ett gäng från Italien som han tyckte var väldigt spännande (kanske för att de flesta var tjejer :)

Tycker du att ditt barn har utvecklas efter resan?
Jättemycket! Den store har en helt annan trygghet jämfört med sina kompisar och det märks framförallt när vi är iväg och åker skidor hur bra han löser problem på egen hand.

Vilka fördelar kan du se med att åka på språkresa?
De får lära sig kultur- och matskillnader. Att man utvecklar sig i språket, jo föralldel, men framförallt att lära sig att ta hand om sig själv. Jag tycker det är ännu viktigare nu när de inte gör lumpen! De måste lära sig hur det funkar i kontakten med andra människor och så småningom på en arbetsplats.

Varför skulle du rekommendera andra att åka på språkresa?
Till föräldrarna skulle jag vilja säga: Våga släpp taget och lita på barnen, låt dem utvecklas!

När vi väntade på flygplatsen för att hämta Lucas var jag så STOLT och jag mindes tillbaka hur det kändes drygt 30 år tidigare när min egen pappa stod på samma plats och väntade på mig.

Tack så mycket Lars för att du ville dela med dig av den här fina berättelsen. Fortsätt att läsa för att få veta vad Felix och Lucas själva har tyckt om sina resor.

Felix, 16 år.

Hej Felix! Du har varit på språkresa både till Torquay och Bournemouth, berätta om det!
Jag och min vän åkte till Torquay första gången. Vi tyckte det skulle vara trevligt att vara i en mindre stad som hade ett väldigt fint hav att se på. När vi väl var där så fick vi en väldigt bra värdfamilj, vi tittade på film ihop och de gav oss även möjlighet att testa den engelska kulturen.

Andra resan till Bournemouth åkte jag själv så jag kunde vara mer självständig, men man får ändå lätt vänner från aktiviteter och lektionerna. Dessutom var Bournemouth större än Torquay så jag fick fler nya upplevser, även om det vara andra gången. Sen en till rolig sak som hände: På första språkresan till Torquay träffade min kompis och jag tjej som hette Tuva, och det visade sig att hon åkte till Bourmouth samtidigt som jag. Det var roligt att få träffa en vän igen och lära känna henne mer den här gången.

Vill du berätta varför du ville åka med just STS?
STS kändes mer personligt och så för att man är mer fri, och ledarna och annan personal från STS känns som vänner.


Berätta om några favoritminnen från dina språkresor?
Från Bournemouth så var det nog alla städer och den shopping jag gjorde där. Att köpa kläder i England är en helt annan sak än i Sverige, mer än vad man tror.

I Torquay så var det väldigt intressant att se den brittiska kulturen, allt ifrån skolbarn i sina uniformer till de ungdomar som kom ut på kvällen. För det är en helt annan sak att se det sig själv än genom en kamera eller en bok.

Vad var den häftigaste upplevelsen under resorna?
Jag är inte så fartgalen av mig så jag åkte inte ring- eller hängbanan. Detta var ändå inte ett problem för det fanns så mycket annat man kunde göra. Som ett exempel så var jag i Portsmouth och gick upp i ett segel-format torn. Därifrån kunde man se ut över hela havet, det hade också glas på golv så man kunde se ner till marken från 100 meter.

Hur var det att resa med andra ungdomar?
Att resa med andra ungdomar gör det väldigt roligt där många har samma eller snarlika upplevelser eller problem. Men alla är också unika så man får lära sig om nya saker och andra perspektiv på saker och ting. Jag känner att ungdomar är mer öppna för varandra än vad barn eller vuxna är till oss ungdomar.

STS har ju egna ledare och aktiviter, vad tyckte du om det?
Ledarena var väldigt trevliga och bra. Många av dem var lika nyfikna och energifulla som vi ungdomar. Det kändes också rätt så professionellt med att de brukade veta vad som skulle hända och så.

Varför skulle du rekommendera andra att åka på språkresa?
Om man kan så borde man åka för det är ett minne för livet och det är nu man får bestämma sig. Man lär sig mer om flera kulturer, mer än vad man kan lära sig från böcker. Man får även lätt vänner på dessa språkresor för alla har olika personligheter. Dessutom blir man mer bekväm med språket och man lär sig mer hur de faktiskt pratar där. Man känner sig väldigt fri och självständig av att ha sina föräldrar långt ifrån och ganska länge.

Lucas, 14 år.

Hej Lucas! Du har varit på din första språkresa till Malta och snart åker du till Bournemouth, vill du berätta lite om det?
Jag längtar väldigt mycket till det, men samtidigt är jag lite nervös för denna gång kommer jag åka helt själv. Förra gången åkte jag med en vän. Men det kommer fortfarande bli roligt för jag kommer att träffa nya människor.

Vill du berätta varför du ville åka på en språkresa med STS?
Jag ville åka för hela min familj har åkt på språkresa med STS och jag ville göra samma sak. Det har blivit en liten tradition att åka på språkresa.

Berätta om ett favoritminne från din resa?
Mitt favoritminne är inte själva resan – det var vilka jag mötte. Jag träffade väldigt många nya personer som är jätteroligt! Jag längtar till nästa resa för att träffa massa av nya roliga människor.

Vad var den häftigaste upplevelsen under resan?
Jag skulle säga Blue Lagoon! Det var superhäftigt och jättefint med de stora grottorna och det var också roligt att hoppa från klipporna.

Hur var det att resa med andra ungdomar?
Det var en ny upplevelse men det var jätteroligt. Och det var inte bara svenskar där, utan även finländare och italienare så man träffade och lärde känna andra nationaliteter.

STS har ju egna ledare och aktiviteter, vad tyckte du om det?
Jag tyckte det var väldigt bra och ledarna var väldigt snälla och trevliga. Det var fullpackat med aktiviteter så man hade alltid något att göra.

Varför skulle du rekommendera andra att åka på språkresa?
Jag tycker man ska åka för det är en fantastisk upplevelse. Oftast kommer man bara göra det en gång i sitt liv så jag tycker inte man ska missa det!


Ett stort tack till hela familjen Lindblom för att vi har fått ta del av era upplevelser!

Vill du veta mer om våra olika språkresor? Klicka här för att läsa om alla våra olika destinationer och om du fyller i formuläret nedan så kontaktar vi dig och berättar mer.