Empowering young people since 1958

Så kommer du överens med din värdfamilj

Fri Sep 01 2023

Att åka utomlands och bo hemma hos en annan familj kan kännas konstigt i början, speciellt när allt är nytt. Du är van vid vissa rutiner och regler hemifrån, men din värdfamilj kanske har andra idéer om hur saker och ting ska vara. Men det är ingen fara, efter ett tag brukar de flesta hitta en bra väg framåt som passar både dig och din värdfamilj.

Det bästa tipset är att prata med din värdfamilj och ta reda på vad som förväntas av dig, gärna så snart som möjligt. Ni kommer ju från olika ställen, så det kan vara lite olika sätt att göra saker på. Hur gör de saker i deras hus? Vilka regler finns och vad kan du hjälpa till med? Det kanske blir att du ska vara hemma tidigare på kvällen än vad du är van vid eller att du behöver hjälpa till med städning och disk.

Genom att prata med varandra och ha respekt för varandras åsikter och sätt att tänka, kommer ni snart att komma överens och hitta en bra väg framåt, ä även om det inte alltid är samma regler som du har här hemma. Och glöm inte att alltid säga vart du går och berätta för din värdfamilj om dina nya kompisar - de blir nog glada att träffa dem!

Alla familjer är olika, precis som här hemma. Det finns de som älskar sport och det finns de som gärna lägger mycket tid på huset och trädgården. Det finns familjer som är engagerade i olika typer av volontärarbete eller så träffar de den lokala församlingen. Familjesituationen kan också se olika ut, med eller utan barn till exempel. Men gemensamt för dom alla är att de alltid har ett genuint intresse för sina studenter, och snart kommer det kännas som din andra familj.

Så var inte blyg, våga pröva nya saker och häng med på äventyret! Din värdfamilj kommer att uppskatta ditt deltagande i olika aktiviteter och familjetraditioner, men givetvis kommer du att ha tid för egna fritidsaktiviteter också. Det du får tillbaka är en unik inblick i en ny livsstil och kultur, som skiljer sig från din egen. Kanske upplever du Thanksgiving i USA, afternoon tea i Storbritannien eller en häftig fotbollsmatch i Italien? Varje land har sin egen charm och vi kan lova dig att du och din värdfamilj kommer att få massor av härliga minnen tillsammans!

Se också våra tips på Youtube!