Att vara värdfamilj för en internationell utbyteselev kan förändra ditt liv

När telefonen ringde och alla såg att det var Gaby från Ecuador, spred sig ett leende över deras ansikten. De samlades kring telefonen och började småprata som om de träffades varje dag. Gaby, Lita, Sonja och Verena är fyra tjejer från fyra olika länder och som träffades första gången för bara några dagar sedan. Men de hade starka band ihop från att ha läst ett utbytesår på high school i Prince George, British Columbia, och de hade alla bott hos familjen Vogt vid olika tillfällen.

Andy och Cheryl Vogt kallas fortfarande för “Mom and Dad” av de fyra eleverna, och sedan paret för första gången för 10 år sedan bestämde sig för att bli värdföräldrar åt en utbyteselev har livet inte blivit detsamma. Vi fick möjligheten att tillbringa en dag med dem i Oslo, där alla träffades för första gången (nåväl, nästan). Andy och Cheryl hade rest hela vägen från Kanada med sin son Ben. Verena från Österrike hade rest från sin nuvarande hemstad Berlin. Sonja kom dit från sitt hemland Finland, och Lita var ortens värd och reseledare för dem alla! Tyvärr kunde Gaby inte komma, men det var påtagligt hur nära hon var med i deras hjärtan (såväl som i telefon).

När vi såg dem umgås och minnas tiden ihop, blev några saker snabbt uppenbara:

För det första så är familjen Vogt en speciell familj; vänliga, tillgivna och gränslöst generösa. De skämtar ofta och skrattar ännu mer. Andy är den som mest av dem gillar att retas, men bara så länge det får folk att le.

För det andra så är det verkligen unika band de har knutit till alla de fyra tjejerna. De här relationerna består av tillit, historia och mening – med allt från interna skämt till kära minnen.

Slutligen så skulle deras liv inte vara vad det är idag utan alla dessa erfarenheter. Vi fick höra berättelser om Sonja som utvecklades från att ha varit blyg till att växa i självförtroende, om Gabys stora framsteg i engelska och om familjen Vogt som rest jorden runt för att besöka varje elev (de har varit i Norge, Ecuador och till och med på Sonjas bröllop i Finland!).

Familjen Vogt började sin resa som värdfamilj med en tydlig avsikt att ge. De ville ge unga elever nånstans att bo under ett år, ge dem en stabilitet under deras utbytesår och ge dem en verklig unik erfarenhet. I utbyte fick de så mycket mer än vad de hade väntat sig. De fick uppleva ett multikulturellt utbyte i sitt eget hem, se sina egna barn vidga sina vyer och bli klokare och tryggare i sig själva. Men viktigast av allt så fick de, med sina egna ord, fyra nya döttrar.

Det var såklart inte bara en dans på rosor, det krävde också hårt arbete. Andy berättar: ”När jag och Cheryl tog oss an detta, sa vi att vi skulle behandla de här barnen precis som om de vore våra egna. Det finns inga specialregler, inga särskilda förmåner för någon. De är precis som de andra barnen i vår familj. Med det följer skratt, sysslor, lite tårar och några gnabb.”

Men trots en del svårigheter kunde inget ändra på det faktum att deras liv hade ändrats för alltid tack vare de här unga kvinnorna. ”De berikade våra liv något oerhört. De är några fler att älska. Vi har blivit så enormt fästa vid de här barnen. Man öppnar inte sitt hem för någon för att bara skicka hem dem efter 10 månader – de blir en del av din familj. Och när din familj växer, kan det bara bli till det bättre.”

Att vara värdföräldrar för en utbyteselev öppnar upp en värld av möjligheter, erfarenheter och gemenskap och inte bara för eleverna utan även för värdfamiljerna. Sonjas musikbegåvning och entusiasm att lära sig, Verenas orubbliga karaktär, Gaby som kämpade med engelskan och till slut besegrade den, Litas höga ambitioner och filosofiska personlighet – alla förde de med sig något nytt och vackert till familjen Vogts hem. Vad kommer du tillföra ditt, när du öppnar dörren för en ny familjemedlem?

Vill du veta mer?

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig med mer information.