Tidigare värdfamiljer berättar

"En unik chans som tog slut alldeles för snabbt"

Vi hade höga förväntningar när vi hämtade vår student på Arlanda en kall januarimorgon. Redan från början var hon pratsam och glad, och det kändes som att vi känt varandra hela livet. Vi umgicks väldigt mycket under hela tiden hon bodde hos oss och eftersom vi inte har några egna barn blev det oss hon berättade om allt som hon upplevde i skolan och med kompisar. Hon blev en i familjen direkt och tiden gick alldeles för fort. Innan vi visste ordet av var det dags för henne att åka hem igen. Det är en unik chans som för oss tog slut alldeles för snabbt. Därför har vi nu valt att ta emot ytterligare en student.

– Familjen Borg, Bålsta

”Det kan vara lika spännande att låta en annan kultur komma hem till dig”

Vi är en familj som tycker det är spännande, roligt och berikande att möta nya människor och kulturer. Detta gör vi gärna under sommaren genom resor till olika delar av världen. Men nu har vi upptäckt att det kan vara lika spännande att låta en annan kultur komma hem till dig. Under två höstterminer har vi haft förmånen att få välkomna två tyska utbytesstudenter, Jonas och Felix. Efter dessa erfarenheter kan vi bara ge våra varmaste rekommendationer till andra att våga ta steget att välkomna en annan kultur och medlem till sin familj.

– Familjen Kristiansson, Klagstorp

”Att vara värdfamilj är att delta i något meningsfullt”

Att vara värdfamilj åt en utländsk ungdom på utbytesår i Sverige är en riktig vitaminkick. Vi bytte den grå vardagen mot en spännande resa i vår egen soffa.

Den 16 augusti kom Christiane till oss och vi fick en dotter och en lillasyster till låns. Vi fick en anledning att tänka till och aktivera oss på ett sätt som vi kommit att glömma bort i den "vanliga vardagslunken". Genom att vara värdfamilj får vi nya möjligheter att knyta kontakter på hemorten tack vare utbyteselevens intressen och umgänge, samtidigt som vi har en gyllene chans att lära oss mer om förhållandena i Christianes hemland och vidga våra egna vyer.

Jag skulle vilja påstå att utbytesåret är ett lika stort äventyr för värdfamiljen som för eleven. Värdfamiljen ges möjlighet att se tillvaron utifrån ett annat perspektiv, vilket är spännande. Som vanemänniska blir tillvaron med tiden ganska förutsägbar och då kan det passa bra att ta chansen till nya upplevelser även i vardagen. Att som stolt värdmamma gå och lyssna på julkonsert är t.ex. något jag ser fram emot med stor förväntan. Att tillsammans laga fredagspastan ger guldkant på helgen. Att dela sina intressen med en nyfiken och motiverad ungdom är mycket stimulerande.

Att vara värdfamilj är att delta i något meningsfullt, nämligen att knyta band mellan länder och bidra till att den uppväxande generationen får en genuint äkta förståelse för vad våra olikheter kan betyda för att skapa en bättre värld.

Ja, det var några spridda tankar från familjen Florman i Falun som är mycket glada över att ha Christiane hos oss under detta utbytesår!

– Familjen Florman, Falun

”Att vara värdfamilj är ett av de bästa beslut vi fattat.”

Vår familj har fått tillökning! I augusti hämtade vi en 16-årig underbar tjej från Tyskland på Landvetter flygplats. Tre veckor innan hade vi läst om Annika och hennes intressen. Vi kände igen mycket av det vi läste i vår egen dotter, Hanna.

När jag och min man hade bestämt oss för att tacka ja, talade vi med Hanna för att höra hur hon såg på saken. Då vår dotter alltid har längtat efter ett syskon fick vi följande kommentar ”va kul då kanske jag äntligen får en syster, hon måste komma hit”. Jag och min man däremot kunde även tänka, vad är det för äventyr vi har gett oss in på?

När det var klart vilket datum Annika skulle komma växte Hannas självförtroende. Hanna tog med stor entusiasm itu med att tala med rektorn i skolan för att de båda skulle komma i samma klass, vilket också har visat sig vara väldigt lyckat. I deras gemensamma intresse konståkning, tog Hanna också stort ansvar för kontakten med konståkningsföreningen så de kom i samma lag. De båda har nu många gemensamma kompisar och de tränar intensivt inför kommande tävlingar och uppvisningar. De har så mycket kul ihop och det är fröjd att se.

Annika deltar nu i alla dagliga familjerutiner och det är hur naturligt som helst att hon finns där. Det visade sig att Annika älskar att laga mat och vi har fått smaka på flera maträtter från Tyskland. Hon har med stor entusiasm berättat om hur man ser på saker och ting i Tyskland, så vi har fått en bra inblick i annat lands värderingar och normer. Vi kan jämföra och diskutera varför det ser olika ut och se det genom olika perspektiv både historiskt, geografiskt och kulturellt.

Vissa av våra släktingar befarade att vi skulle få mycket ”extra jobb” genom att tacka ja till en utbytesstudent. Men det är helt tvärt om! Det har berikat vår familj och det var tur att vi vågade tacka ja. Vår egen dotter växte i självförtroende och hon har nu fått en syster för livet. Vår familj består framöver av fyra personer även då Annika inte fysiskt bor hos oss. Att vara värdfamilj är ett av de bästa beslut vi fattat.

– Familjen Öberg, Kärna

Vill du veta mer?

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig med mer information.