Högre utbildning på college och universitet

Tips för blivande Study Abroad-studenter

Mon Jun 19 2017

Att flytta utomlands och börja plugga i ett nytt land med ett främmande språk kan kännas pirrigt! Pirrigt att lämna familjen, vännerna och poppis-haken du rutinerat hänger på varje helg. Det är helt naturligt att vara lite osäker och nervös. Att börja en resa och kliva utanför komfortzonen är för många ett stort steg, men kom ihåg att du med oss på STS får en hjälpande hand på vägen. Vi har samlat ihop tips till dig som ska påbörja ditt livs äventyr. Häng med, det blir kul!

Vad du inte lär dig bakom bänken, lär du dig i livet

Att plugga utomlands innebär inte bara ny akademisk kunskap, utan även en massa ny livserfarenhet som kommer vara användbar i arbetslivet bland annat. Du lär dig att lita på din magkänsla i stressande situationer och att klara dig på egen hand i ensamma stunder. Ibland uppstår kulturkrockar, vilket är lärorikt då man som person lär sig mer om sig själv och även att anpassa sig till nya kulturer. En fantastisk merit på ditt framtida CV!

Det vackra i nya gemenskaper

Är du nervös för att inte ha något gemensamt med någon? No worries – oavsett språkliga eller kulturella skillnader kommer du att studera med likasinnade människor som också pluggar sin drömutbildning. Nu är tiden att knyta kontakter för framtiden, vidga dina vyer, kliva utanför din komfortzon och våga säga ”hej” till den där personen som du kanske inte skulle våga säga hej till annars. Vad har du att förlora på det?

Nytt land, nya upplevelser…

…och tur är väl det! I ditt nya hemland kommer du få uppleva saker du annars inte skulle göra i Sverige. Du kanske lär dig surfa, utforskar natur utan dess like, träffar studenter som talar andra språk och mycket mer! Oavsett vad du kommer uppleva kommer du ha ditt livs äventyr, så varför inte börja med en gång? Öva dig på att bli en ”ja-sägare”. Tacka ja till den där studentfesten, passa på att gå med i skolans studentförening eller häng med dina nya kompisar till stranden. Du kommer garanterat att träffa andra studenter som är i precis samma nya situation som du, vilket gör det extra enkelt att få vänner!

Kom ihåg att allting alltid löser sig!

Ta en dag i taget. Hitta nya rutiner som passar dig. Att vänja sig vid ett nytt land är en omställning men allting kommer bli toppen när du väl är inne i ditt nya liv! Börja ditt nya äventyr med att göra dig hemmastadd. Vandra runt på egen hand på campus och utforska staden. Vem vet, du kanske trillar in på ett coolt café och hittar en vän för livet? Eller varför inte leta upp närmsta gym och hitta en gymkompis?

Vi finns där för dig

Kom ihåg – på campus är du aldrig ensam. Vi har STS-representanter på nästan alla våra skolor som är där för dig. Kika in hos oss när du vill!

Läs mer:

Läs våra studenters bloggar

Information om CSN

Så här ansöker du