Högre utbildning på college och universitet

Språkinlärning blir roligare utomlands

Thu Nov 12 2015

Språkkunskaper är viktigt för att ta sig fram i både skola och jobb, men att lära sig språk kan ibland kännas enformigt. Har du tröttnat på de vanliga språklektionerna? Det finns andra sätt att lära sig språk, som både är roligare och mer effektiva. Lisa Jansson och Viktoria Halonen berättar hur.

Lär dig ord som inte står i skolboken
Lisa Jansson var på språkresa i Torquay med STS. I tre veckor bodde hon i en värdfamilj med andra elever, hade språklektioner på dagarna och roliga aktiviteter på kvällarna.

– Den första lektionen var ofta med en lärare från Torquay, han lärde oss uttryck och ord som används i England men som vi aldrig hade hört tidigare.

Viktoria Halonen åkte som au pair till Paris med STS och för henne kom språkkunskapen som en bonus, utöver arbetslivserfarenheten som au pair.

– Jag hade läst franska innan, men kände inte att jag kunde prata språket. Första dagarna fick jag knappt fram ett ”bonjour”, men när den första chocken lagt sig började det hända saker, berättar hon.

Vardagen blir de bästa lektionerna
Både Viktoria och Lisa tycker att den största skillnaden mellan att lära sig ett språk hemma och i landet där det pratas är att det går mycket snabbare på plats i landet. Även om de lärde sig grammatik och förbättrade vokabulär i skolan lärde de sig mest i den engelska eller franska vardagen. Viktoria ger ett bra exempel.

– Om du står på ett franskt boulangerie och verkligen vill ha en croissant till frukost måste du ta mod till dig och försöka be om en, det blir mindre läskigt eftersom, menar hon.

Hon poängterar också att hon snabbt lärde sig prata franska så som fransmännen gör, och lärde sig att anpassa sitt språk utefter olika situationer. Det känner Lisa igen.

– Det gick snabbt för mig att komma in i engelskan och efter ett tag kom jag in i dialekten och fick en riktigt härlig brittisk accent. Det var kul att inse hur mycket jag kunde utvecklas i ett språk jag tyckte jag kunde sedan innan, säger Lisa.

Lisa och Viktorias bästa tips
Viktorias bästa tips är att ta alla tillfällen att använda språket i vardagen. Prata med försäljare, gå på bio, gå på museum, lyssna på musik på en bar och ha kul!

– Var inte rädd för att göra fel. Det kan bli lite tokigt ibland, men oftast slutar det som en rolig historia och att du har lärt dig hur man säger rätt, säger hon.

Lisas sammanfattning är enkel.

– Åk till landet och lär dig språket på plats! Ett bra tips är att lära sig några ord och fraser innan för att sedan komma dit och lära dig ännu mer än du skulle gjort hemma.

Gör som Lisa och Viktoria, snabba på din språkinlärning och gör något roligt samtidigt. Var vill du träna språk i en ny, spännande vardag? Hör av dig till oss så hjälper vi dig hitta rätt!

Kontakta oss
Boka gratis studievägledning eller gör en intresseanmälan