Högre utbildning på college och universitet

Så firade vi Thanksgiving i USA

Thu Nov 26 2015

Fjärde torsdagen i november firas Thanksgiving i USA. Vad vet du om den här högtiden? IBS-studenten Ludvig Stillman och STS-au pairen Ronja Söderberg berättar hur de firade när de var i USA. Ta del av deras härliga minnen.

Pumpapajen är något extra
Ronja firade sin första Thanksgiving med familjen där hon fortfarande jobbar som au pair och Ludvig firade tillsammans med sina amerikanska vänner. Maten är ett viktigt inslag och båda beskriver menyer bestående av bland annat majskolvar, potatismos, tranbärssylt, kalkon, fyllning, gravy (en sås), skinka och goda efterrätter.

– Kalkonen var ju en självklarhet, men annars så var pumpapajen en favorit, säger Ludvig.

Ronja berättar att hennes värdfamilj älskar att dekorera i höstlig och lantlig stil.

– De har pumpor, små höbalar, majskolvar, bär och dukar i höstfärger. Det doftar pumpa överallt, säger hon.

Lövkrona av tacksamhet
En viktig del av Thanksgiving är att ta tid med vänner och familj och visa sin tacksamhet. Både Ludvig och Ronja berättar att de bad gemensam bön innan de åt, och sedan fick alla runt bordet nämna något de var tacksamma över.

– Vi klippte också ut löv och varje dag skrev vi en sak vi var tacksamma för. Sedan hängde vi upp löven i taklampan för att se allt fint vi har omkring oss. Lövkronan är något jag vill göra om jag skaffar egna barn i framtiden, säger Ronja.

En mysig högtid
– Jag tycker att Thanksgiving är en väldigt mysig högtid och den fick mig att verkligen uppskatta vad jag har. Både de stora sakerna som att jag får leva min dröm här i USA och de små sakerna som att jag kan gå, säger Ronja.

Ludvig håller med. Han har inte fortsatt fira högtiden hemma i Sverige, men tycker att den är väldigt mysig.

– Om du är i USA runt Thanksgiving måste du verkligen se till att fira, uppmanar han.

Vissa traditioner och högtider kan du bara uppleva på riktigt i det land eller den kultur där de firas. Vad skulle du vilja uppleva? Kontakta oss så hjälper vi dig ut i världen!

Kontakta oss
Boka gratis studievägledning eller gör en intresseanmälan

Läs mer
Studera i USA
“All in Halloween – så firade vi i USA”
Studentberättelser från USA