Högre utbildning på college och universitet

Rebecka har pluggat på London College of Fashion

Fri May 19 2017

Namn: Rebecka Johansson
Ålder: 23 år
Hemstad: Sundsvall
Utbildning: London College of Fashion, 14/15

Hej, Rebecka! Du pluggade på London College of Fashion under ett år. Vad var det absolut bästa med året?

För att komprimera det hela var det absolut bästa att flytta till denna populära, mångkulturella storstad med mycket härlig kultur och kreativitet, att det hela tiden öppnades dörrar med möjligheter som du aldrig trodde fanns. Bara att gå in i en butik kunde sluta med förfrågningar om att stå modell för deras produkter eller att en vanlig lektion bli ivägskickad av läraren med biljetter till London Fashion Week eller plåtningsuppdrag för Canon. Varje dag som man trodde skulle bli en helt vanlig dag kunde sluta med det absolut bästa minnet för livet.

Det är även fantastiskt att du får omge dig med människor som delar dina intressen. De utbyten man har med dessa människor är oslagbara och det kan ta ens kunskaper till nya nivåer.

Hur var skolan? Var det en bra blandning mellan praktik och teori?

Skolan var magisk. Alla lärare var människor med stor erfarenhet från modebranschen vilket utgjorde en enorm respekt för deras arbete och tid. Lärarna förväntar sig elevernas absolut bästa utförande och engagemang i gengäld till att de lägger ner sin själ i att ge oss undervisning och möjligheter.

London College of Fashion är verkligen den perfekta platsen att själv känna efter om man har det som krävs för den hårda modevärlden. Möjligheterna till att prova modevärldens olika delar som styling, foto, PR, produktutveckling etc., är enorma. Här kan du verkligen sålla vad som passar just dig.

Lärarna jobbar inte med kunskapstester genom traditionella prov där man pluggar stenhårt inför testdatumet och sedan glömmer bort allt dagen efter. Deras metod var, att genom en fin blandning av praktisk och teoretisk undervisning, introducera oss för modets verkliga värld. Här sattes inga filter utan de blottade både de vackra och mindre vackra sidorna av branschen.

Uppgifterna kunde vara alltifrån att skapa en modehistoria genom att välja en modell, sköta inköp, styling, lokal, fotografering, redigering och sedan skapa en berättande text, till att under en längre tid jobba med en butik som var i behov av att forma om sitt koncept och därigenom bygga upp butikens nya utformning i en skokartong och även förklara konceptet genom en rapport.

Hur såg en vanlig dag i skolan ut?

Skoltiderna varierade varje dag. De flesta dagar innehöll 2–4 kurser á 2 timmar styck, vissa kurser var tidsmässigt kortare, vissa längre. De flesta kurser hölls i huvudbyggnaden vid Oxford Circus men skolan hade även kurser i Lime Grove och High Holborn m.m., som gjorde att man ibland fick resa runt en del under dagen.

Hur bodde du?

Första terminen bodde jag på ett studenthem i Waterloo i en lägenhet tillsammans med 11 andra tjejer. Alla var skandinaver som genom STS börjat studera på London College of Fashion. Huset hade två lägenheter till med LCF-studenter och sammanlagt var vi cirka 20 elever. Man kan tänka sig att det skulle vara en aning påfrestande att bo 12 tjejer i en lägenhet, vilket det säkert var för vissa men jag tyckte att det gick förvånansvärt bra! Jag delade rum med två andra tjejer och jag tyckte att vi alla i lägenheten hade trevligt ihop och att vi respekterade varandra, även om det blev en del krismöten om hur det såg ut i köket.

Waterloo är verkligen ett turiststråk då man kan vandra längs South Bank och se både Big Ben, London Eye och Buckingham Palace. Att ha dessa sevärdheter på ens dagliga joggingtur var något jag skryter om än idag.

Var det enkelt att få vänner?

Med tanke på att jag bodde med så många människor gick det att skaffa vänner på ett kick. Alla var lika angelägna att lära känna varandra då alla kom dit ensamma. Det var otroligt fint att se hur helt olika människor kunde komma så fint överens som vi faktiskt gjorde.

På skolan läste vi med människor med alla olika nationaliteter och bakgrunder. Då man hade flera olika kurser per termin med olika människor i varje klass gick det snabbt att lära känna många på skolan. Särskilt amerikanerna är ju oerhört sociala och bra på att samordna fester m.m.

Vilka topp 5 tips skulle du ge till andra som vill plugga fashion i London?

1. Var öppen för var dagen tar dig, det kan sluta med att du skapar minnen för livet

2. Ta studierna på högsta allvar, gör ditt yttersta och lär känna dina lärare. Du kan bygga dig en fantastisk karriär redan där och då

3. Spara en god summa pengar innan du åker så du har möjlighet att uppleva staden optimalt. Du kommer kanske bara bo i staden under ditt läsår och det kommer finnas tid att upptäcka och uppleva allt som faller dig in. Staden är dyr men minnena är i slutändan mer dyrbara för individen

4. Glöm inte bort att uppleva staden, lär känna staden utifrån och in

5. Sök jobb eller vidarestudier direkt då du tagit examen. Du är högt eftertraktad på marknaden

Vad har du för planer för framtiden?

I framtiden vill jag bli min egna chef och fram till dess tänker jag studera mer och låta min kreativitet frodas, både i mode och inredning skapa mig ett härligt kontaktnät. Under resan tänker jag vara öppen för nya idéer och platser och hela tiden skapa möjligheter för mig själv att utvecklas.

Skulle du rekommendera andra att plugga utomlands?

Absolut! De flesta åker iväg ensamma, nervösa och pirriga. De flesta kommer även hem upplyfta, världsvana och berikade med ny kunskap, vänner och framförallt lärdom om sig själva. Vågar du ta steget att flytta iväg kommer du aldrig att ångra dig. Du kommer utvecklas på alla nivåer och du kommer att komma hem med nya ögon på världen och dess möjligheter.

Härligt! Vi önskar Rebecca all lycka i framtiden och är säkra på att hon kommer gå långt. Vill du också starta din karriär inom modeindustrin? Ansök till London College of Fashion idag!

Läs mer:

Linnéas 5 bästa Londontips

Tia pluggar fitness i Australien och älskar det