Högre utbildning på college och universitet

Nya Zeeland möter Skandinavien – 6 skillnader och likheter

Thu Feb 04 2016

Nya Zeeland är verkligen på andra sidan jorden från Sverige och Skandinavien, vilket lätt väcker en nyfikenhet. Hur är det där borta, jämfört med här hemma? Här delar vår nyzeeländska kollega Andrew med sig av sex spännande skillnader och likheter mellan kulturerna.

Andrew, som i dag jobbar på vårt svenska IBS-kontor, flyttade från Nya Zeeland för att studera i Sverige. Här delar han med sig av några insikter som gör oss övriga på IBS nyfikna på att utforska hans spännande hemland.

Ute året om i Nya Zeeland
Folk i Skandinavien och Nya Zeeland gillar att vara ute. Skillnaden är bara att det finns lite mer att göra i Nya Zeeland. Det kan vara fin natur här också, men hemma finns stränder, skog och berg som verkligen är “out of this world”. Dessutom har du alltid nära till kusten med fantastiska stränder och kan hålla på med vattensporter året om.

Vi åker skidor på vulkaner
Vi nyzeeländare, precis som många skandinaver, gillar att åka skidor. Det var dock nytt för mig att man åkte skidor på platt mark här. Jag är van hemifrån att åka skidor utför. På nordön åker vi skidor på vulkaner. Det är inga typiska skidbyar som här, utan det är bara du och naturen. Helt fantastiskt! Och på sydön kan vi åka skidor i bergen och surfa på stranden under samma dag.

Kaffet smakar bättre än hemma
Jag gillar att det finns en kafékultur här, men jag saknar kaffet hemifrån. Det är inte många som vet det, men Nya Zeeland producerar riktigt bra kaffe. Italien, watch out, säger jag bara.

Nyfikna, trevliga Nyzeeländare
Något min svenska sambo alltid säger när vi åker till Nya Zeeland är hur trevliga och genuint nyfikna folk är där. När jag kom som student till Sverige tyckte jag att det var lite svårt att lära känna folk. Det är inget våra studenter som åker till Nya Zeeland behöver oroa sig för. Nyzeeländarna är lätta att få kontakt med och vill verkligen lära känna dig.

Upplägget på universitetsstudier
När jag började mina studier på universitetet i Sverige var det nytt för mig att läsa kurser i olika block. Jag var van hemifrån att läsa kurserna parallellt, något jag personligen tycker är ett bättre studieupplägg, då det ger ökad förståelse för hur olika ämnen hänger ihop.

Du får tid för dig själv
Både här och där upplever jag att jag lätt kan få lugn och ro och tid för mig själv, när jag behöver och vill ha det. Vår största stad Auckland är lika stor som Stockholm, med ett skönt tempo. Jag tror att det är därför jag som nyzeeländare trivs så bra i Skandinavien. Det är lugnt och tryggt, men mycket varmare i Nya Zeeland. Jag är övertygad om att det skulle hjälpa dig som skandinavisk student att trivas i mitt kära hemland Nya Zeeland. Go experience it for yourself!

Blir du, precis som vi andra kolleger på IBS, nyfikna på att upptäcka mer av Nya Zeeland? Hör av dig till oss så berättar vi mer om dina möjligheter i detta spännande land. Ditt äventyr är närmare än du tror.

Kontakta oss
Gör en intresseanmälan eller boka gratis studievägledning

Läs mer
Gästblogg: Nya Zeeland - Ett land där jag känner mig hemma
Studera i Nya Zeeland