Högre utbildning på college och universitet

Julia studerade fitness i Australien

Fri Feb 01 2019

Efter att ha drömt om soliga Australien valde Julia att lämna Sverige och studera fitness vid populära TAFE Queensland. Här berättar hon för oss om varför det är viktigt med internationell erfarenhet, vad utbildningen gav henne för möjligheter i karriären och vad som var det bästa med att bo i Australien.

Namn: Julia Pehrson
Ålder: 28 år
Hemstad: Göteborg
Studerade: Diploma of Fitness, TAFE Queensland

Vad fick dig att vilja studera utomlands?

Jag befann mig i ett slags ekorrhjul i Sverige och samtidigt hade jag en kompis som studerade utomlands och berättade hur fantastiskt det var. Jag hade drömt om Australien och en utbildning inom träning så länge men liksom aldrig tagit tag i det. Jag satt och funderade över varför jag skulle åka och varför jag inte skulle åka. Det fanns bara ett svar och det var JA. Efter den dagen så ansökte jag, ett halvår innan jag åkte.

Vad var det bästa med att studera i Australien?

Australien är varmt, härligt och fantastiskt. Precis som det ser ut på alla bilder. Men jag skulle nog säga att Australien är så mycket mer än bara fantastiskt och härligt. Det är väldigt lätt att leva i Australien. Människorna är så vänliga och det bästa är att man anammar sig till deras levnadssätt så snabbt. Man pratar med främlingar som om det inte vore någonting och trots att man är på andra sidan jorden så fick främlingar en att känna sig hemma. Och att vi som bodde där blev som en familj och gjorde ingenting utan någon annan utan vi höll ihop hela året.

Hur var det att studera vid TAFE?

Vår skola hade otroligt kompetenta lärare som inte bara engagerade sig i vår skolgång utan även levde efter vad de lärde ut. De blev som en liten familj och de välkomnade oss, deras dörr stod alltid öppen om vi hade frågor och ingen fråga var någonsin för dum. Allt som vi lärde oss teoretiskt tog vi med oss i praktiken vilket gjorde att man alltid var förberedd och det var lätt att lära sig.

Berätta om vad du studerade

Jag studerade Diploma of Fitness men som nu har ett annat namn då utbildningen har utvecklats. Min titel efteråt blev Träningsspecalist.

Varför är det viktigt för dig att ha internationell erfarenhet?

Det breddar otroligt mycket då det inte begränsar dig till att arbeta som personlig tränare i andra länder. Jag fick mer självförtroende att ta mig an klienter som inte talade svenska för att saker föll så naturligt i det engelska språket när det är så jag studerat.

Vad gav utbildningen på TAFE dig för möjligheter?

Att gå den här utbildningen på TAFE gjorde så att olika platschefer nästan skrek efter människor men den kompetensen jag hade. Jag hade aldrig känt mig så självsäker om det inte vore för TAFE och det utstrålade ett helt annat självförtroende än om jag studerat en två veckors utbildning hemma i Sverige. Det var allmänt känt att den utbildningen gav exakt det som dagens gym letar efter hos sina personliga tränare.

Vad vill du säga till de som funderar på att studera utomlands?

Gud, gör det. Om du inte gör det för utbildningens skull så gör det för upplevelsens skull. Några av mitt livs bästa minnen är från min resa i Australien. Jag fick vänner för livet och några är mina bästa vänner än idag. Vi pratar fortfarande, några år senare, om vilka minnen vi skapade där och att vi hade gjort allt för att få uppleva allt en gång till.

Vill du åka på samma äventyr som Julia? Läs mer om TAFE Queensland här, eller ring och prata med våra experter på 0771-202040.