Högre utbildning på college och universitet

Julhälsningar från 3 olika länder

Wed Dec 16 2015

Nu är det jul igen! Vad det innebär skiljer sig mellan olika kulturer i världen. Här kommer tre julhälsningar från tre olika länder.

I Nya Zeeland samlas familjen på stranden
När Tea från Sverige var au pair i Nya Zeeland firade hon jul tillsammans med sin värdfamilj och deras släkt och vänner.

– Vi var cirka 30 personer som firade hemma. Många familjer har en barbecue på stranden eller åker i väg till ett sommarhus. Vi åt steak med kumro (sötpotatis) och fruktkaka till efterrätt. I december deltog vi i en typisk tradition som kallas ”Xmas on the lawn”, där familjer samlas på picknickfiltar utanför kyrkan för att sjunga julsånger. Nästa år har jag planer på att åka tillbaka till Nya Zeeland och återigen fira jul med min kiwi-familj.

Familjen dansar runt granen i Danmark
Camilla jobbar för IBS i Danmark och berättar hur en typisk dansk familj firar jul.

– Danskarna firar på julafton, den 24 december. Vi äter julmat som ofta är fläskkött eller anka med brunsås, potatis och Waldorfsallad. Till efterrätt blir det ris à la malta (kokt ris med grädde och mandel). I de flesta danska hem finns en dekorerad julgran. Många dansar runt granen och sjunger julsånger. Efter det äter vi julgodis, särskilt med marsipan och nougat, som vi bakat under december. Många barn får presenter i en julkalender från den 1 till 24 december.

Julgranen kläs 8 december i Italien
STS-medarbetaren Beate från Italien berättar om några italienska traditioner.

– Våra två viktigaste symboler för julen är julgranen och krubban. Julgranen kläs enligt katolsk tradition den 8 december och plockas ner den 6 januari. Den 24:e december äter många italienska familjer fisk till middag. Vi firar sedan på juldagen, den 25:e december, då vi äter jullunch tillsammans. Typiska sötsaker på bordet är panettone, pandoro och rococo. Den 26:e brukar kallas ”dagen av rester” eftersom vi då äter det som är kvar från jullunchen. En viktig jultradition för många familjer är också att gå i kyrkan.

Var i världen skulle du vilja fira jul? Vill du upptäcka nya kulturer och traditioner?

Kontakta oss
Gör en intresseanmälan eller boka gratis studievägledning