Högre utbildning på college och universitet

Jennie studerar i fantastiska Florens

Mon Nov 05 2018

Drömmen gick i uppfyllelse när Jennie flyttade till Florens för att studera grafisk design. Här berättar hon hur det är att bo i den vackra italienska staden, hur det är att gå i skolan och vad hon har för framtidsplaner.

Namn: Jennie Eklund
Ålder: 20 år
Hemstad: Göteborg
Studerar: Grafisk Design, Accademia Italiana, Florens
Blogg: Läs här!

Varför är det viktigt att studera utomlands?

För att bredda sitt perspektiv, definitivt. Och för att växa som person. Att bo och leva i Sverige är jättebra på flera olika sätt, men jag tror att man lätt hamnar i samma mönster; befinner sig i samma trakter, med samma typ av människor och i princip får samma intryck konstant. Man tvingas inte riktigt att gå utanför sin komfortzon. Och även fast man kan tycka att man möter olika slags människor i sin vardag hemma, så är det först när man befinner sig utomlands som man faktiskt träffar personer som har helt andra livshistorier än vad du själv har. Det är först då du lär dig om andras kulturer, hur man ska handskas med olikheter och kanske framförallt om vem du själv är.

Hur kommer det sig att du ville studera vid Accademia Italiana?

Familjen har sedan flera år tillbaka åkt på semester runtom i Italien, och någonstans där (och i samband med att jag såg filmen Eat, Pray, Love) bestämde jag mig för att någon gång leva här. Dessutom har jag alltid varit kreativt lagd, gått i målarkurs som liten och sedan igen på gymnasiet, så jag visste att jag ville studera något där jag skulle kunna ta vara på just dessa kvalitéer. Sedan började jag gräva i det under mitt sista år i gymnasiet, och då hittade jag just denna skolan som förverkligade mina två drömmar!

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Skolan börjar klockan nio varje vardag och har från 1-3 lektioner per dag som är tre timmar vardera. Så jag går upp någon timme tidigare, lyssnar på lite go 70/80-talsmusik och gör lite klassisk svensk gröt till frukost. Sedan tar det bara fem minuter att gå från mig till Palazzo Pitti där Accademia Italiana ligger. I grafisk design läser vi nio kurser parallellt, däribland Lettering, Illustration, Computer Graphics och Color Techniques, och i de flesta ämnen nu under första terminen handlar det om att skissa och måla för hand. Vi använder egentligen bara datorn i en kurs just nu. Men, någonstans faller det sig naturligt att påbörja programmet på det här sättet för att bygga en större förståelse för bild, färg och form i ett senare skede på datorn. Iallafall, skoldagarna går fort förbi! När man jobbar med så mycket kreativt så känner man sällan att tiden står still.

Efter skoldagen brukar jag och en vän sätta oss på ett kafé i några timmar och plugga ihop. Brukar oftast bli lite tapas till det. Sedan lagar jag middag hemma, fortsätter med något skolarbete eller kollar på någon film. Helgen brukar också gå till några timmar plugg, men mestadels nöjen!

Vad är det bästa med att studera i Italien?

Det bästa med att studera i Italien är allt det har att erbjuda! Florens är en otroligt vacker stad med dess arkitektur, parker, broar och inte minst sagt kultur, men det är samtidigt en stad full av liv. Det finns restauranger, barer och kaféer i varje gathörn, och lika många nya som gamla klädbutiker (så mycket bra second hand!). Minst en gång i månaden hör man om någon marknad/festival/evenemang, och det är alltid mycket liv på kvällarna runtom bargatorna och flera piazzor. Med tanke på att staden är såpass liten är allt detta väldigt lättillgängligt. Det är enkelt att få inspiration och att må bra i en sådan här miljö! Och om man mot all förmodan skulle tröttna på just Florens är det både lätt och billigt att ta sig till andra städer med buss och tåg!

Vad har du för framtidsplaner?

Framtiden är något oklar. Jag vill inte snöa in mig på mycket på en viss riktning, men jag hoppas såklart att jag kommer älska det jag läser nu hela vägen igenom så att jag i slutändan får jobba med det på något sätt. Jag läser för nuvarande bara ett år här på Accademia, så i vår ska jag bestämma mig för att antingen fortsätta en Bachelor här eller ta mig vidare till någon annan skola i Europa. Om det senare alternativet så finns det goda chanser att det jag studerat här tillgodoräknas när jag ansöker till andra universitet, vilket känns väldigt betryggande.

Vad har du för tips till de som vill studera utomlands?

Våga! Du har bara ett liv! Nervositet är bra, då vet man att förändring är på väg och man är vaken för utmaningen, men man ska aldrig låta känslan få en att backa. Att se världen och bo på andra platser är det bästa sättet för att utvecklas och ta vara på livet. Och om vi ska prata lite mer praktiskt, så är det alltid bra att ha lite extra pengar undansparat. Dels för oväntade kostnader, men även för att slippa känslan av att begränsa sig själv. Inte att man ska vara slösaktig, men pengar borde aldrig vara anledningen till att man tackar nej till gelato.

Tack Jennie, vad roligt att du delade med dig!

Vill du också studera design i fantastiska Florens? Läs mer här!