Högre utbildning på college och universitet

Jag önskar jag stannat i San Diego ett halvår till

Mon Dec 14 2015

Under hösten 2014 hade jag precis avslutat mitt första sabbatsår. Jag var fortfarande inte säker på vad jag ville studera och ville därför inte börja “på riktigt” på universitetet. Jag hade jobbat ett år på en klädaffär i London, men saknade skolan och studentlivet. Därför bestämde jag mig för att åka utomlands en termin från januari 2015.

Efter lite research bestämde jag mig ganska snabbt för San Diego State University i Kalifornien. Jag hade alltid drömt om att åka till Kalifornien och jag valde San Diego på grund av stadens storlek och alla oändliga möjligheter. Staden har runt 1,4 miljoner invånare, enligt min mening varken för stort eller för litet. Här finns många stränder, en stor stadskärna med skyskrapor och så är det bara två timmars bilresa från LA och en halvtimme från gränsen till Mexiko.

Efter att ha bott i San Diego i cirka en vecka var jag helt säker på att jag valt rätt stad för min vårtermin. Staden har helt enkelt allt. Det finns hela tiden något nytt att uppleva och nya delar av staden att utforska.

För att nämna några få av mina egna upplevelser kan jag berätta om det världsberömda San Diego Zoo, där du kan se pandor, koalor och en massa andra djur. Vår IBS-representant hjälpte även till att arrangera en tur med “whale watching”, där vi alla fick se valar och delfiner på nära håll. Det var en helt unik och oförglömlig upplevelse.

I San Diego är det också möjligt att uppleva sådant som är helt gratis. Som tidigare nämnt har staden extremt många olika stadsdelar. I down town San Diego hittar man bland annat Little Italy, där man kan äta italiensk mat och köpa med sig italienska matvaror hem. Jag har många gånger varit på deras farmer’s market som hålls varje lördag – här finns all möjlig god italiensk mat (bonusinfo: det är gratis smakprover på allt!), smycken, kläder och mycket mer. Helt klart värt ett besök.

Vår IBS-representant hjälpte till att arrangera “whale watching”, där vi alla fick se valar och delfiner på nära håll. Det var en helt unik och oförglömlig upplevelse.

Old Town är en annan stadsdel i San Diego. Den här delen är väldigt präglad av Mexiko. Maten och den sydamerikanska stämningen här är helt fantastisk.

I San Digeo finns dessutom oändliga möjligheter att uppleva helt fantastisk vandring. Tillsammans med mina roommates och vänner har jag bland annat vandrat till Potato Chip Rock, Cowles Mountain och Devils Punch Bowl. Efter att har varit i San Diego har vandring utan tvekan blivit min favoritform av motion.

Skolan San Diego State University ligger i väldigt vackra områden och har både gratis träningsanläggning och ett eget poolområde. På universitetet finns dessutom möjligheter att utöva alla typer av sporter – från klättring till stand up paddling och amerikansk fotboll. För den sportintresserade är den här skolan helt perfekt.

Jag upplevde den amerikanska kulturen som väldigt annorlunda den danska, men på ett extremt positivt sätt. Amerikanerna är mycket öppna, tillmötesgående och intresserade – det gör att det är lätt att hitta nya vänner. Skolan arrangerar också en massa aktiviteter och workshops. Det är lätt för nya studenter att socialisera och träffa både nya och gamla, amerikanska och internationella studenter. Dessa event hålls från skolstart och under hela terminen, så det är aldrig för sent att hitta nya vänner.

Under min termin i San Diego fick jag många nya vänner, både andra IBS-studenter, men också andra internationella och amerikanska studenter. Jag har fått en fin insikt i den amerikanska kulturen, som man bara kan uppleva om man bor i landet. Och sist men inte minst har jag fått med mig så många fantastiska upplevelser som jag aldrig någonsin kommer att glömma. Mina sex månader i San Diego var helt klart det bästa halvåret i mitt liv.

Det enda jag ångrar med min utlandstermin med IBS är att jag inte stannade ett halvår till…