Högre utbildning på college och universitet

Intervju med Jenny – tidigare representant för STS Study Abroad i Santa Barbara

Mon Apr 04 2016

Utlandsstudier är en resa på många olika plan. Precis som på vilken resa som helst blir den bäst med en riktigt bra guide. Därför finns vi på STS Study Abroad med dig under resan, med våra Study Abroad-representanter på plats.

Jenny Lind jobbade tidigare för STS Study Abroad i Santa Barbara, USA, där hon fanns som ett stöd i vardagen för våra studenter på Santa Barbara City College och Antioch University. Efter sin tid i Santa Barbara flyttade Jenny tillbaka till Sverige och började jobba på STS huvudkontor i Göteborg, där hon hjälper studenter att hitta sin drömutbildning. Här nedan kan du läsa intervjun med Jenny från hennes tid som representant.

Hej Jenny! Först och främst, vad är det bästa med ditt jobb?
– Att få lära känna alla våra härliga studenter, att kunna hjälpa till och att få följa med på deras äventyr. Det är superkul att få vara med och se hur de utvecklas och växer under resans gång. Att få bo i soliga Kalifornien är givetvis också ett stort plus.

Hur är det att möta en ny grupp studenter?
– Det är superkul, men alltid lite nervöst. Jag träffar studenterna när de anländer till sitt nya boende och träffar sina rumskompisar för första gången. Jag kan vara lite orolig över att det är någon som inte ska trivas, men det brukar oftast gå hur bra som helst.

Hur ofta träffar du studenterna?
– Vissa träffar jag bara vid ankomst, under första veckan, någon enstaka gång under tiden de studerar och sedan vid STS Study Abroad diplomlunch. Andra studenter vill ha mer kontakt, så vissa träffar jag var och varannan vecka. Alla är vuxna och det är upp till dem att säga om de vill ha hjälp eller kanske bara vill prata och ta en kaffe. Det viktiga att veta är att jag finns här!

Vad kan du hjälpa till med på plats?
– Jag hjälper till med lite allt möjligt. En del studenter ber mig prata med våra bovärdar om något i lägenheten är trasigt till exempel. Någon som blivit sjuk har jag följt till läkaren. Jag träffar ibland studenter som vill prata om hur de har det med sina rumskompisar, stöttar dem som har hemlängtan och kan även tipsa om studieteknik.

Vilka aktiviteter ordnar du för studenterna?
– Två stora aktiviteter är den träff vi har under första veckan på plats för alla nyanlända studenter, och sedan STS Study Abroad diplomlunch som avslutar läsåret (eller terminen). Detta brukar vara trevliga tillställningar som uppskattas av våra studenter, en bra start och ett trevligt avslut. Under terminerna uppmuntrar vi studenterna att komma med idéer och vara med och ordna aktiviteter. Vissa terminer är de väldigt engagerade och andra inte, det varierar.

Har du något särskilt minne att dela med dig av?
– Ett av mina favoritminnen är när jag, under en första vecka, går och visar campus för första gången för ett gäng nyanlända studenter. När vi kommer upp på campus, med gräsmattan och havet rakt framför oss, så tittar två av studenterna på varandra, skrattar och sedan springer de och lägger sig och rullar i gräset medan de utbrister "gräset är verkligen lika grönt som på bilderna". Det var så härligt och genuint!

Har du några tips till den som vill studera i USA? Hur kan jag förbereda mig?
– Första steget är att VÅGA! Det kan kännas mycket med alla ansökningshandlingar och med allt pappersarbete i samband med visumansökan, men det är värt det.

Hur ska jag få ut det mesta av tiden i USA?
– När du väl är på plats, våga ta för dig, prata engelska, träffa nya människor och passa på att uppleva och utforska. Livet här i USA kommer, precis som hemma, ha bra och mindre bra dagar, men det är en del av charmen av att flytta till ett annat land och även där hitta en vardag.

Har du något bra ledord på vägen?
– Don't sweat the small stuff and enjoy the journey!

Är det något annat du vill hälsa till blivande studenter?
– Jag ser fram emot att få träffa er här i Santa Barbara och få chansen att lära känna er!

Du kan också få uppleva den där gröna gräsmattan, campuset vid havet och livet i Kalifornien. Vi hjälper dig hitta din drömutbildning!

Läs mer
Santa Barbara City College
Antioch University