Högre utbildning på college och universitet

Historien om hur ett år blev till fyra (del 1)

Mon Aug 31 2015

Efter gymnasiet i Norge kände jag snabbt att min vardag blev väldigt mycket på rutin och enformig, den blev tråkig. Butiksjobbet blev trist i vintermörkret, kylan blev intensiv och lusten till mer kunskap och nya upplevelser bara växte. En kväll förändrades allt, när jag av en slump kom in på IBS hemsida, efter lite googlande.

I flera år hade drömmen om att bo i USA funnits där hos mig, även om jag aldrig tog steget. Efter ett möte med IBS kände jag att tiden var inne för ett studieår i Kalifornien med sol och sommar året runt, nya upplevelser och bekantskaper och inte minst en helt ny vardag.

Innan jag visste ordet av satt jag på flyget på väg till Santa Barbara med fantastiskt bra hjälp från IBS. Hjälpen jag fick gjorde hela processen med ansökan, visum, bostad, resa, studiemedel och skolan i USA till något som kändes snabbt och enkelt. De såg till att jag fick studentvisum snabbt, hade ett tryggt hem att komma till i USA, fick studielån från norska Lånekassen och inte minst, att jag hade sociala och hjälpsamma kontakter på plats när jag kom fram. De gjorde att jag kände mig trygg hela tiden.

Året på Santa Barbara City College var precis så jag ville att det skulle vara. Lagom nivå på skolarbetet, engagerade lärare och studenter, ett fantastiskt läge i en superbra stad som bjöd på massor med trevliga, nya och spännande upplevelser.

Att vara student på en skola med över 20 000 studenter var annorlunda och gav mig en riktig amerikansk upplevelse. Att se amerikansk collegefotboll med ett gäng cheerleaders var något jag tidigare bara hade sett i typiska high school-filmer från USA.

Allt på skolan var stort: idrottsarenan, campus, matsalen, klassrummen och biblioteket. Med både amerikanska och internationella studenter från hela världen var skolan ett perfekt ställe att få nya vänner. Dessutom erbjuder skolan otroligt många olika kurser på olika nivåer. Här kunde jag välja mellan bland annat diverse språk, teater, foto, sportkurser, restaurang, business och kommunikation. Det fanns verkligen kurser för alla intressen.

Att bo i Santa Barbara var något helt unikt. Att ha sommar hela året är inte dumt för en tjej från Tromsø. Regnade det en dag var det nästan lite skönt, tyckte många locals. Att bo nära stranden var perfekt när skoldagarna var korta och jag kunde ta med mig läxorna till havet.

En vanlig vecka som student på SBCC, med fem kurser per termin, gav mig rätt mycket frihet att vara med på olika aktiviteter, resor, sociala event och att träna. Vanligtvis hade jag lektioner måndag till onsdag, använde torsdag och fredag till att plugga och så hade jag helgen ledig att göra vad jag ville. Det var viktigt för mig att göra bra ifrån mig i skolan, men också minst lika viktigt att uppleva Kalifornien.

När jag först åkte till Santa Barbara var planen att bo där i ett år. Inte visste jag innan avresa hur fantastiskt livet i Kalifornien kunde vara, något som gjorde det lite för enkelt att ansöka om en transfer till Antioch University of Santa Barbara. Skolan jag aldrig hade hört om tidigare visade sig ligga i samma stad. Det jag alltid hade trott var en kontorsbyggnad var ett mindre universitet, mitt i centrum. Det centrala läget, palmträden utanför, ett gäng otroligt trevliga anställda och möjligheten att göra en transfer gjorde att valet blev enkelt.

Antioch visade sig nämligen ha möjligheten att ta med sig credits (poäng) från Norge eftersom vi går längre i grundskolan än vad amerikanerna gör. Eftersom jag gått tre år i gymnasiet och ett år på SBCC hade jag redan gjort två av fyra år för att ta en bachelor’s degree på den här skolan. Valet stod mellan tre nya år i Norge mot två ytterligare år i Kalifornien. På grund av upplevelsen jag hade haft fram till detta val tvivlade jag inte alls på vad jag ville mest i livet just då. Valet blev att ta en bachelor i media och kommunikation i Santa Barbara.

Fortsättning följer…

Läs mer om skolorna i Santa Barbara
Santa Barbara City College
Antioch University