Högre utbildning på college och universitet

Ett äventyr och en bit papper

Thu May 21 2015

Hur summerar man ett år i ett helt nytt land med en helt ny kultur och utan någon social trygghet? Varför bryter man upp med det man har och ger sig ut i det okända? För mig så kan det summeras med ett ord, äventyr. Men den röda tråden genom berättelsen är en bit papper.

Jag arbetade i en flyktig och ytlig bransch i gott och väl ett halvt decennium utan en gedigen utbildning. Är det något jag har lärt mig är det att man kan lyckas även utan att studera. Men för min egen skull har jag alltid fattats en bit papper. Ett bevis på att man kan det man jobbar med. Det må låta banalt men en bit papper kan vara något att luta sig mot när man är osäker på sitt jobb. Med den bakgrunden begav jag mig till Florens för att läsa till fotograf i tre år.

Det som slog mig först var att ingenting fungerar som i Sverige. Allting tar lång tid och det som ter sig självklart i Sverige är en omöjlighet i Italien. Men på något sätt har man mer förståelse och man anammar det långsamma snarare än förtrycker känslan. Det är en perfekt kombination att som strukturerad svensk få känna på den ostrukturerade italienska kulturen.

Att få lära sig att saker och ting kan göras i sin egen takt och att resultatet blir bättre med en eftertanke snarare än när det är något påskyndat. Det var den största lärdomen jag tog med mig redan efter mitt första år.

Att komma som ung och få vistas bland drivna, engagerade och duktiga människor inom sitt område är otroligt inspirerande och att få vänner för livet är snarare en regel än ett undantag.

Redan mitt första år mötte jag människor från hela världen som jag alltid kommer att se som nära vänner. Det byråkratiska i Italien kan vara otroligt snårigt. Många gånger eftersom det inte finns någon information på engelska och där tjänstemännen inte hanterar engelska till fullo heller.

Att man kan åka genom IBS ger en trygghet i att man inte behöver ta hand om det själv. Man kan fokusera på att göra sig redo för sin resa och landa nästan till ett dukat bord där det viktigaste man behöver göra är att inkvarteras och komma till skolan första dagen.

Vad framtiden bär i sitt sköte vet jag inte men jag vet att jag är många erfarenheter och ett papper rikare.

Läs mer
Detta studerade Marcus: Photography & New Media
Accademia Italiana i Florens