Högre utbildning på college och universitet

En typisk dag som Fitnesstudent i Australien

Fri Apr 24 2015

Matilda bor på Sunshine Coast i Australien med sin pojkvän Niklas. Hon pluggar Fitness på TAFE och han studerar på University of the Sunshine Coast. Så här ser en typisk torsdag ut för Matilda.

06.30 – Klockan ringer, jag snoozar några minuter. Går upp och gör min dagliga havregrynsgröt till frukost och sätter mig riktad mot balkongen vid matsalsbordet så att jag kan se utsikten mot universitet. Otroliga fågelkvitter hörs utanför och har man tur kan man se en och annan känguru hoppa förbi. Bästa med att bo här på Unicentral – enda stället man kan se vilda kängurus på nära håll!

När frukosten och kosttillskotten är i magen så in på rummet, packa väskan och pussa pojkvännen “hej då”. Jag ska mot TAFE och han börjar sina lektioner på universitet några timmar senare.

08.10 – Bussen går från stationen mot TAFE. Det tar ca 20 minuter till skolan från Unicentral, där jag bor.

08.30 – Första lektionen börjar. Fyller på min vattenflaska och springer in i klassrummet. I dag har vi Marcus. Han går igenom alla muskler i kroppen och i dag ligger underdelen av kroppen i fokus. Bästa läraren om ni frågar mig! Jag lär mig så himla mycket på hans lektioner. Det är de absolut svåraste men det är också dem roligaste.

Jag ser alltid fram emot torsdagen då vi har anatomi. Marcus går igenom på ett sätt som gör att det är lättare att komma ihåg. I slutet av varje lektion måste alla i klassen svara på hans frågor och peka ut musklerna på en anatomidocka. Man får inte lämna klassrummet innan man har klarat det. Tufft men SÅ bra!

11.00 – Lunch. Fitnesstudenterna radar upp sig på kö för att mikra sina matlådor. Vi drar ihop ett par bord så att vi alla kan sitta och prata och sno lite matidéer från varandra. Haha, det behövs när man får idétorka på vad man ska laga.

12.00 – Dags för nästa lektion, “Client orientation and screening”. Lite lättare än anatomin enligt mig men väldigt nyttig! Detta handlar om hur vi ska undersöka våra klienter för att få en tydlig bild av vad som behöver stärkas/ändras. I dag gick vi igenom det så kallade “Thomas test”. Ett test för att se hur strama hamstring och quads man har. Vi gick även igenom lats, chest och upper fiber. Jag blev ett praktexempel på stela lats.. hm… jaja jag bjuder på den. Nu har jag något att jobba med.

14.00 – Lektionen slutar och det är dags att bege sig hem, går till busshållplatsen och hoppar på buss 618. Jag passar på att handla mat på vägen då bussen går förbi Woolworth, lokalbutiken med matvaror.

Väl hemma byter jag om till träningskläder och drar i väg till universitetets gym tillsammans med min pojkvän. Armar står på schemat i dag. Efter gymmet skyndar vi oss hem och fixar oss för att sedan ta bussen till Sunshine Plaza, ett shoppingcenter i området. Här på Sunshine Coast är torsdagar shopping night, vilket betyder att butikerna har öppet fram till 9 på kvällen, så det blir självklart några varv i butikerna och en hel del shopping.

Dagen avslutas med en mysig middag ute på en av de mysiga restaurangerna, bara vi två, och därefter beger vi oss hem för att ladda upp batterierna inför nästa dag som väntar.

Läs mer
TAFE Queensland East Coast