Högre utbildning på college och universitet

Emma studerade Social Science på Sunshine Coast

Thu Apr 11 2019

Emma ville spetsa sitt CV med utlandsstudier så hon valde hon att studera på Sunshine Coast i Australien. I vår intervju med Emma kan du läsa om vad det bästa med Australien är, varför det är viktigt med internationell erfarenhet och hur det är att inspirera andra som STS-ambassadör.

Namn: Emma Svensson
Ålder: 22 år
Hemstad: Ljungby, Småland
Studerade: Diploma in Social Science, University of the Sunshine Coast

Vad fick dig att vilja studera utomlands?

Det som fick mig att vilja studera utomlands var i första hand att jag älskar att resa. Eftersom jag redan hade rest mycket i världen så kände jag att jag ville göra något mer utvecklande med resandet, alltså att kunna resa men att även få akademisk erfarenhet. Dessutom hade jag alltid hört om hur bra det var för framtiden att ha erfarenhet från studier utomlands, som en guldkant på CV:t.

Varför valde du USC?

När jag var på studierådgivning med STS så tittade vi på många skolor just i Australien och jag kände att USC passade mig för att det inte låg precis i någon storstad. Det var ett mindre ställe, nära till stranden och man kunde se på bilderna att det verkligen var en mer "laid back" kultur. Jag förstod att det var ett bra utbud på internationella studenter där och ett bra studentliv generellt. Sedan att det var kängurus på skolgården gjorde ju saken ännu bättre. Skolan var stor och seriös samtidigt som den var fylld av roliga aktiviteter, klubbar och medlemskap man kunde gå med i.

Vad var det bästa med att bo i Australien?

Något av det bästa med att bo i Australien var ju självklart vädret. Det var sol, det var fina stränder, det var picknicks vid vackra sjöar och massa roliga promenadstråk. Det var kulturen, folk var trevliga, man kunde prata med vem som helst utan att det var konstigt, de sociala koderna var mer utsuddade än i andra länder. Och Australien har allt, vill man promenera på ett lyxigt shopping stråk i Sydney kunde man göra det, vill man campa på en öde ö kunde man göra det, vill man klättra i höga berg kunde man göra det.

Hur har din tid utomlands förändrat dig?

Min tid utomlands har förändrat mig mycket. Jag har en mer öppen relation till människor, lättare att socialisera mig, lärt mig att vara mer sparsam och fått ett bättre pengar/budgettänk. Jag har verkligen växt som person inifrån och mitt självförtroende och att våga göra och prova saker har verkligen förstärkts. Efter alla toppar och dalar med hemlängtan och oro över pengar har jag lärt mig att jag klarar så mycket mer än vad jag tror och att världen är för intressant för att inte upptäckas.

Varför är det viktigt med internationell erfarenhet?

Internationell erfarenhet är viktigt för att världen och Sverige börjar bli mer och mer internationell. Flytande engelska börjar bli en självklarhet i många brancher och det får man ju automatiskt genom att studera utomlands. Sedan tror jag också att erfarenheten att åka helt själv till ett nytt land, sätta sig i ett klassrum och att allt man läser och skriver inte är på sitt modersmål är väldigt bra. Man skapar även kontakter med hela världen, genom en akademisk utbildning i till exempel Australien, ger en större chans att senare kunna arbeta där, eller att arbeta och kommunicera med människor från det landet i sitt arbete i Sverige sen.

Du har fortsatt din resa som STS-ambassadör, vad innebär det?

Det innebär att jag har fått chansen att hjälpa andra att få studera utomlands. Jag har arbetat under mässor och avgångsmöten och får hjälpa till att skicka iväg blivande studenter på samma resa som jag gjorde. Jag får hjälpa dom att svara på deras frågor, ge personliga åsikter och lite egna tips och tricks från min tid i Australien. Det är så roligt och jag är så avundsjuk på alla som har detta framför sig!

Vad vill du säga till alla som funderar på att studera utomlands?

Var aldrig orolig, allt löser sig. Hur du än tycker att det är, så kommer du inte ångra dig, allt som kommer hända är olika sorters erfarenheter. Och slutligen, kör bara kör!!!

Ps. Har alla bilder på min blogg, om du vill ha fler bilder i intervjun ta gärna därifrån! Hade bara denna på datorn. Bloggen är nouw.com/aussieemma.

Tack för att du ville dela med dig Emma!

Vill du stuera vid University of the Sunshine Coast? Läs mer här! Du är varmt välkommen att ringa till oss på 0771-202040 så hjälper vi dig att hitta din drömutbildning.