Högre utbildning på college och universitet

Carl fick vänner för livet i Santa Barbara

Fri Dec 14 2018

Efter att ha studerat i den populära studentstaden Santa Barbara är Carl nu tillbaka i Sverige. Här berättar han för oss om vad som först fick honom att vilja studera utomlands, vänskaperna han fick under studietiden och vad som var det bästa med Santa Barbara.

Namn: Calle Juntorp
Ålder: 21 år
Hemstad: Ulricehamn
Studerade: Santa Barbara City College, Kalifornien

Hur kommer det sig att du valde att studera utomlands?

Jag hade varit intresserad av utlandsstudier sen jag var liten då min pappa och faster hade berättat om hur bra de tyckte det var när det kom till kunskap och personutveckling, samt att det var ett äventyr. De båda åkte 1 år med STS High School till USA... pappa hamnade i Iowa och min faster hamnade utanför Boston. Att det blev just Santa Barbara för min del var för att jag hade en kompis som hade åkt dit och berättade hur bra det var när de kom till studierna men också vilken fantastik stad det var. Så efter ett infomöte med STS så valde jag att ta steget och söka.

Vad var det bästa med att bo och studera i Santa Barbara?

Santa Barbara som stad är helt perfekt i storlek skulle jag säga. Den är inte jättestor utan det går att transportera sig relativt lätt utan bil vilket är en ovanlighet i USA där allt kretsar kring just bilar. Den har flera College/Universitet vilket innebär att de är en äkta studentstad som gör att det är många i ens egna ålder, och det är lätt att få vänner. Den ligger bra till i Kalifornien. Det går att utforska mycket av västkusten åt alla håll oavsett om man vill dra upp mot San Francisco eller om man vill ner söder över mot LA/San Diego så tar det inte ”lång” tid. Staden är väldigt vacker och många byggnader är bevarade. Staden är också väldigt renlig vilket också kan skilja sig från större städer som t.ex. LA. Sist skulle jag väl säga också att de har bra stränder, god mat, skolan och campuset är otroligt fint och ligger på en kulle längs med Stilla Havet.

Var det svårt att träffa nya vänner?

Det är otroligt lätt att få vänner. Amerikanarna är väldigt outgoing och vill gärna veta mer om en. Sedan är SBCC en rätt populär skola bland internationella studenter från Asien, Sydamerika och Europa. Så att få vänner från andra världsdelar än Nordamerika är också superlätt så länge man ger alla en chans och inte är typiskt svensk utan våga prata med främmande människor. Jag själv har fått vänner ifrån Japan, Sverige, Norge, Danmark, USA, Frankrike och Mexico. Så det är isåfall en själv som sätter gränserna när de kommer till att träffa nya människor.

Vad är ditt bästa tips för att lära känna nya människor medan man studerar utomlands?

Jag skulle säga att våga prata! Det kan vara jobbigt innan man känner sig säker på språket men amerikaner är väldigt förstående och de kan oftast bara engelska så de tycker det är helt fantastiskt att man kan deras språk samtidigt som man pratar svenska, och oftast har kunskaper inom ett tredje språk (franska, tyska, spanska). Det är väldigt lätt att vi svenskar undviker situationer där vi inte känner oss bekväma och det är något som man måste försöka komma förbi. Blir man inbjuden till något så tar man chansen. Fördelen med amerikaner är att man lär känna dem snabbt och kan ha väldigt kul. Ett talesätt som jag hört när jag kom hem är att vi svenskar är som kokosnötter – hårda på utsidan men när man väl kommer in så är vi väldigt öppna och sköna. Medan amerikaner är som persikor, mjuka i skalet men hård vid kärnan. De är lätta att lära känna och man kan ha väldigt kul med dem snabbt men längst in med de djupaste hemligheterna kommer bara ett fåtal personer in.

Håller du fortfarande kontakt med de vänner du lärde känna i Santa Barbara?

Jag har bra kontakt med människor jag lärde känna där borta. Jag har dem på alla sociala medier och skriver med dem emellanåt och försöker att träffa dem så mycket man bara kan! Kan vara vissa problem då man bor på olika ställen eller i olika länder men de gångerna man lyckas är det guldvärt och väldigt roligt. Jag saknar många av dem varje dag och det känns lite konstigt att inte träffa personer som man umgåtts intensivt under 1 års tid. Man kommer varandra väldigt nära på en relativt kort tid och vissa av mina vänner där borta känner jag bättre än personer som jag växt upp med.

Vad vill du säga till de som funderar på att studera utomlands?

Jag skulle vilja säga att man skall åka! Har man haft en tanke på att åka eller känner att de hade varit intressant/kul så är det inget att vänta på. Oavsett vart i världen man åker så kommer man ha den bästa tiden i ens liv. Det går inte en dag utan att jag tänker på mitt liv och vardag där borta, det är ständigt närvarande i mina tankar och vill åka tillbaka varje dag. Det är lite töntigt att säga men det är det bästa och roligaste man kan göra. Man lär sig mycket i skolan, språket, får nya vänner och får en annan insikt om en själv och växer som människa. Om jag kan inspirera någon att åka så gör det mig glad, eftersom jag vet vad de kommer att uppleva under deras studietid.

Tack Carl, det var roligt att höra om din tid i Santa Barbara!

Vill du också studera på Santa Barbara? Läs mer här! Du kan också ringa till oss på 0771-202040 så berättar vi mer!