Högre utbildning på college och universitet

Amanda ser tillbaka på studierna i grafisk design i Brisbane

Tue May 12 2015

I dagarna har det gått ett helt år sedan jag kom hem från Australien. ETT HELT ÅR! Låter så overklig när man tänker på det. Nu sitter jag och ska försöka skriva om allt det där braiga som man gjort och som man önskar att man kunde få göra en gång till.

Jag läste Grafisk Design på Martin, tidigare Martin College, i Brisbane Australien. Det är så mycket som jag skulle vilja berätta om, om det jag lärt mig i skolan, de underbara personer som jag lärt känna och om alla platser som jag besökt. Skulle kunna skriva och prata i evigheter om allt kul jag gjort och lärt mig i Australien. Men jag tänkte fokusera på att berätta om en rolig dag som vi hade i skolan.

En vanlig dag på Martin innebar att man kom till skolan och läraren började dagen med en kort genomgång eller föreläsning, ibland började man jobba med sina uppgifter direkt. För att göra någonting annorlunda så hade vår lärare Selvir, en mycket rolig och engagerad lärare som har en fot med i alla möjliga slags projekt, bestämt sig för att vi skulle få göra någonting nytt och kreativt.

Han hade tagit kontakt med världskända typografikern Dominique Falla och bett henne komma till Martin och hålla en typografi-workshop. Vilket hon utan tvekan hade tackat ja till.

Det var ett härligt upplägg på hela dagen, vi började med en kort föreläsning för att sedan sätta igång med själva workshopen. Vårt tidigare klassrum hade förvandlats till en pysslares paradis, med massvis med olika pysselmaterial av alla dess slag.

Det fanns även en hel del konstiga saker som till exempel gamla kassettband, spikar, CD-skivor och elkablar. Målet med dagen var att vi skulle skapa ett stort textkonstverk av alla dessa material som vi sedan skulle placera på skolan. Efter att vi bestämt en text som vi skulle göra så gick vi ihop två och två och började jobba med vår bokstav. Temat på hela dagen var att vi skulle använda oss av återvunna och konstiga material. Vilket var en ganska stor, men rolig utmaning!

Under dagen fick vi även lite egen tid med Dominique där man fick både tips, idéer och råd.

Det var väldigt häftigt att sitta och prata med henne samtidigt som man tillsammans byggde och pysslade med sin bokstav. När man kollade runt på de andra grupperna så minns jag att jag tänkte “Hur i hela friden ska det här sluta?”. Alla grupper hade gjort på olika sätt och det fanns ingen sammanhängande tråd förutom i materialen som vi använde.

Men när alla var klara och vi bildade texten med bokstäverna som vi skapat, så fick man verkligen en “ahaaaa-nu-fattar-jag-varför-hon-är-proffs-och-inte-jag-upplevelse”. Slutresultatet blev verkligen jättecoolt och det känns kul att ha lämnat sitt eget lilla märke på skolan som kommer finnas kvar i flera år framöver!

Läs mer
Studera på Martin i Brisbane